BİLGİ NOTU
Ülkemiz tarafından 15.10.1994 tarihinde Paris'te imzalanan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi(BMÇMS); 11.02.1998 tarihli ve 4340 sayılı Kanunla onaylanmış ve 16 Mayıs 1998 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Sözleşme gereği Taraf ülkeler Ulusal Eylem Planlarını hazırlamakla yükümlüdür. Çölleşme ile daha etkin mücadele etmek kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmek ve gerçekleşen faaliyetleri düzenli olarak izleyebilmek için “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı” hazırlanmış olup 09 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlan genelge (2005/2) ile yürürlüğe girmiştir.
Sözleşme kapsamında, 2007 yılında Madrid’de düzenlenen 8. Taraflar Konferansında, 2008-2018 yıllarını kapsayan “Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 10 Yıllık Stratejik Plan” kabul edilmiştir.
Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi(BMÇMS) Sekretaryası taraf ülkelerden Ulusal Eylem Planlarını 10 Yıllık Stratejik Plan’a uyumlaştırmalarını talep etmiştir.
ÇEM Genel Müdürlüğünün; 10 Yıllık Stratejik Plan’a uyumlaştırma çalışmaları kapsamında ilgili tüm kurum, kuruluş, STK ve üniversitelerin katılımıyla hazırladığı “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı (2015-2023)” 24 Temmuz 2015 Tarihli 29424 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu dokümanda;
7 adet uygulama hedefi
23 adet çıktı
74 adet eylem
165 adet gösterge yer almaktadır.
Eylem Planında Bakanlık(Genel Müdürlük Seviyesinde), STK, vb. 50’ye yakın kurum ve kuruluş yer almaktadır.
BMÇMS kapsamında taraf ülkeler çölleşme ile mücadele konularında yapmış oldukları çalışmaları 2 yılda bir BMÇMS sekretaryasına raporlamakla yükümlüdür. Bu amaçla eylem planı kapsamında kurum/kuruluşların yapmış oldukları faaliyetlerin etkin şekilde çevrimiçi toplanması ve raporlanabilmesi için web tabanlı izleme, değerlendirme ve raporlama sistemi hazırlamış ve hayata geçirilmiştir. (http://cmusep.cem.gov.tr)
Çölleşmeyle mücadele kapsamında ülkemizin yapmış olduğu çalışmaları raporlamak ülke görünürlüğünü arttırma açısından önem arz etmektedir. Eylem planının izlenmesine yönelik 2015 yılında izleme ve değerlendirme sistemi faaliyete geçmiş olup 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait veriler sistem üzerinden ilgili kurumlar tarafından raporlanmıştır. Bu bağlamda;
Çölleşme ile Mücadele kapsamında kurumunuzun yapmış oldukları 2017 yılı faaliyetlerini kurumunuz adına belirlenen raporlama görevlisi tarafından sistem aracılığı ile 25 Mayıs 2018 tarihine kadar raporlanacaktır.
Raporlama sonunda sisteme girişi yapılan verilerin çıktısının resmi yazı ile tarafımıza gönderilmesi talep edilmektedir.
Söz konusu toplantıda strateji ve eylem planının uygulamasında gelinen noktayı ve karşılaşılan sorunları değerlendirmek, veri giriş sisteminin güncel tanıtımını yapmak ve veri girişi gösterilecek ve katılımcıların görüş ve önerileri alınacaktır.