Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Çölleşmeyle Mücadelede Dünyaya Örnek Olan Türkiye ve Çin, Çölleşmeyle Mücadeledeki Başarılarını Dünyayla Paylaşacaklar...

22 Ekim 2015

Çölleşmeyle mücadelede dünyaya örnek olan Türkiye ve Çin, az gelişmiş ülkelerin bu alandaki mücadelelerine destek olmak için işbirliğine hazırlanıyor.

Çin Devlet Ormancılık Bakanlığı Çölleşme İle Mücadele Ulusal Büro Genel Müdürü Pan Yingzhen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı’yla, Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı’nın (COP 12) yapıldığı ATO Kongre Merkezi’nde görüştü.

 

 

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Avcı, Yingzhen’e, Bakanlığın ve Genel Müdürlüklerinin faaliyet alanı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin ve Çin’in çölleşmeyle mücadele konusunda dünyaya örnek olduğunu anımsatan Avcı, ülkeler ve kurumlar arası işbirliğinde başarı için doğru kurumların bir araya gelmesinin önemine değindi.

Avcı, her iki ülke arasında karşılıklı işbirliğini geliştirmek, az gelişmiş ülkelerde çölleşme konusunda ortak çalışmalarda bulunmak ve deneyimlerin aktarılması konularını Yingzhen’le paylaştı. 

 

Konuk Genel Müdür Yingzhen ise COP 12’nin Ankara’da başarıyla yürütülmesinden dolayı Avcı’yı tebrik ederek Türkiye’ye konukseverliği nedeniyle teşekkür etti.

Çin’in toplam yüzölçümünün 4’de 1’ine karşılık gelen 2,63 milyon kilometrekare alanın çölleşmeden etkilendiğini belirten Yingzhen, “Çölleşmenin sosyal ve ekonomik kalkınma açısından anahtar önemi var” diye konuştu.

Bu nedenle Çin hükümetinin çölleşme konusunda gereken önemi verdiğini ifade eden Yingzhen, Çin’den başlayıp, Kazakistan, Özbekistan, Rusya, Türkiye, Yunanistan üzerinden Roma’ya uzanan İpek Yolu’nu yeniden hayata geçirmek için ülke olarak “Yeşil İpek Yolu Projesi”nin başlattıklarını söyledi.

Tarihi İpek Yolu üzerinde 65 ülkenin bulunduğuna değinen Yingzhen, şunları kaydetti:

“Yeşil İpek Yolu Projesi’yle, İpek Yolu’nun 21. yüzyılda bölgede bir ekonomik ve ekolojik yeşil kuşak oluşturulmasını hedefliyoruz. İpek Yolu güzergahının dünyada çölleşmeden en fazla etkilenen bölgelerden biri olması nedeniyle bu proje kapsamında çölleşme ile mücadele ön plana çıkacak. Çin ve Türkiye’nin çölleşme ile mücadelede örnek iki ülke olmasının yan sıra Çin’in İpek Yolu’nun başladığı ülke, Türkiye’nin ise İpek Yolu’nun köprü ülkesi olması dolayısıyla bir araya gelerek ortak projelere imza atabiliriz.”

Yingzhen, İpek Yolu’nun başlangıcı olan tarihi Xian kenti ile İpek Yolu üzerinde bulunan Ankara’nın çölleşme ile mücadelede örnek demonstrasyon alanı veya kardeş şehir olabileceğini dile getirdi. Bu amaçla iki ülke arasında mutabakat muhtırası imzalanabileceğini, tarafların ilke kararı aldıktan sonra çalışmaların yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Daha sonra iki genel müdür de kurumlararası ilişki ve işbirliğini geliştirmek için birbirlerini ülkelerinde görmekten mutluluk duyacaklarını aktardı. 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır