Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Dijital Toprak Haritalamada Regresyon Kriging Tekniği” Adlı Makale Geoderma Dergisi’nde Yayınlandı

24 Mayıs 2018

”Toprak Sistematiği ve Haritacılığı” konusunda Florida Üniversitesi’nde öğrenim gören, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü çalışanı Mühendis Hamza KESKİN; 2015 yılında “Dijital Ortamda Toprak Organik Karbon Fraksiyonlarının Haritalanması” başlıklı tezi ile Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Tezinin de birinci bölümünü oluşturan sistematik inceleme makalesi olan “Dijital Toprak Haritalamada Regresyon Kriging Tekniği” adlı makale, uluslararası etki değeri yüksek, SCI kapsamında olan Geoderma adlı dergide Bakanlığımızın adresi ile yayınlanmıştır.

Politikacılar ve doğa bilimcilerin 21.yy da karşılaştığımız küresel ölçekte hissedilen arazi tahribatı, iklim değişikliği, gıda, su, enerji güvenliği, biyoçeşitlilik ve ekosistem servislerinin korunması gibi meselelere çözüm üretebilmesi için farklı mekânsal ve zamansal ölçekte toprak bilgisine ihtiyaç duymaktadır.
Özellikle bilgisayarların işlem kapasitelerinin artması, coğrafi bilgi sistemlerindeki gelişmeler, uydu görüntülerinin kolayca elde edilebilir hale gelmesi ve istatistik bilimindeki gelişmeler toprak biliminde dijital toprak haritalama disiplini haline gelmiştir. Toprak haritalamada en çok kullanılan yaklaşım bir istatiksel modelleme yaklaşımı olan regresyon krigingdir.

Makalede dünyanın farklı coğrafyalarında ve ölçeklerde uygulanan toprak özelliklerinin ve sınıflarının modellemesi için regresyon kriging yaklaşımını kullanan çalışmalar incelenilerek, regresyon kriging tekniğinin zayıf ve güçlü yanları tartışılmıştır. Toplamda 142 farklı model ve bu modellerin doğruluğuna etki edebilecek tüm parametreler incelenerek, toprak özellikleri ve sınıflarının modellenmesinin gerçekleştirilmesi gereken uygulamalar standardize edilmiş ve bir rehber hazırlanmıştır. Ayrıca yapay zeka tekniklerinin jeoistatistik ile entegre edilebileceği örneklerle tartışılmış ve yapay zeka tekniklerin krigingle birleştirildiği yeni teknikler sunulmuştur.

Burada sunulan sonuçlar ülkemiz için gerçekleştirilen ulusal toprak organik karbon modellenmesi ve haritalanmasında kullanılmaktadır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır