Çölleşme ve Kuraklık Günü programı, 18 Haziran 2025 tarihinde, Ankara’da “Toprağı Yaşat, Umudu Yeşert” temasıyla gerçekleştirildi.
Programa Çevre ve Şehircilik Politikaları Başkanı Sevilay TUNCER, Çevre ve Şehircilik Politikaları Başkan Yardımcıları Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman YAZMACI, İstanbul Milletvekili Oğuz ÜÇÜNCÜ, Prof. Dr. Abdulmenaf TURAN, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma VARANK, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir POLAT, Moğolistan Ankara Büyükelçiliği Misyon Şef Yardımcısı Bulgan GALSAMSAH, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir ÇOKÇETİN, İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil HASAR, Enerji, Çevre ve Sınıraşan Sular Genel Müdürü Zafer ATEŞ, Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa CANLI, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Faik YAVUZ, çok sayıda Bakanlık bürokratları, belediye, özel sektör, STK’lar ve akademi temsilcileri katılım sağladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Sayın VARANK konuşmasında; çevre konusunda 72’de Stockholm’de yükselen ilk sesin, 92’de Rio’da Biyoçeşitlilik, İklim ve Çölleşme Sözleşmelerine doğru giden yolda atılan ilk adımı olduğunu; çölleşmeyle mücadelede Taraflar Konferanslarının birer kilometre taşı olduğu, Türkiye’nin COP12’de bu taşlardan birine ev sahipliği yaptığını, Moğolistan’da yapılacak olan COP17’de Türkiye’nin her zaman destekçisi olacağını dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın POLAT ise yaptığı konuşmada imzalanacak olan Rio Sinerjisi Protokolünün önemine ve Türkiye’nin dünyadaki sekiz bitki gen merkezinden üçünün kesiştiği tek ülke olduğuna dikkat çekerek, bu zenginliğin ülkemizi biyolojik çeşitlilik açısından özel bir konuma taşıdığını belirtti.
Birleşmiş Milletlerce, farkındalık oluşturulmak üzere ilan edilen Çölleşme ve Kuraklık Günü’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında önemli bir adım atıldı. Çölleşme ve kuraklıkla mücadelede küresel düzeyde yürütülen çabaların, ulusal ölçekte daha etkili ve eşgüdümlü hale getirilmesi amacıyla, üç Rio Sözleşmesinin Odak Noktalığı görevini yürüten Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü arasında Rio Sinerjisi Protokolü imzalandı.
Bu Protokol, Türkiye’nin Taraf olduğu Biyoçeşitlilik, Çölleşmeyle Mücadele ve İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmelerinin uygulanması için güçlü bir iş birliği zemini oluşturacaktır. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve arazi bozulumuyla mücadele gibi kesişen tematik alanlarda ortak stratejiler geliştirilecek, eğitim ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek, ulusal ve uluslararası raporlama süreçlerinde iş birliği yapılacak ve ortak projeler hazırlanacak. Protokol, Türkiye’nin çevresel sürdürülebilirliğe ve uluslararası iş birliklerine verdiği önemin somut bir göstergesidir.
Programda, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü desteğiyle, ortaöğretim kurumları arasında ulusal ölçekte yapılan resim yarışmasında dereceye giren birinci Alperen LENGERLİ’ye (Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi, Denizli); ikinci Alperen HAYIRLI’ya (Devlet Bahçeli Fen Lisesi, Sakarya), üçüncü Beyza GÖKE’ye (Şeker Anadolu Lisesi, Kayseri) ve dördüncü Merve SUNA’ya (Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi, Konya) ödülleri verildi. “Toprağı Yaşat, Umudu Yeşert” temalı resim yarışmasına katılan öğrencilerin yaptıkları resimler, Programın sonunda sergi alanında sergilendi.
Bunun yanı sıra Türkiye genelinde tüm okullarda gösterilmek ve Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) yayınlanmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün desteğiyle hazırlanan farkındalık videosu ile farklı ülkelerin temsilcilerden alınan mesajlardan oluşan videonun gösterimi yapıldı. Türkiye’nin bu yıl ki teması olan “Toprağı Yaşat, Umudu Yeşert” mesajının, farklı ülkelerden farklı dillerde selamlamasıyla oluşturulduğu video büyük ilgi çekti.