Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

DÜNYA ORMANCILIK, SU VE METEOROLOJİ GÜNLERİ, ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI PROF. DR. VEYSEL EROĞLU’NUN KATILIMIYLA KUTLANDI

22 Mart 2013

Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımıyla ATO Kongre Merkezi'nde kutlandı.

 

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ATO Kongre Merkezi'ne gelişinde, bina önünde yakılan Nevruz ateşinin üstünden atladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Eroğlu, Kongre Merkezi'nde, düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Nevruz'un, bütün ülkenin birlik, beraberlik ve kardeşliğini daha da pekiştirmesini diledi.

 

Ormanların, ülkenin akciğeri olduğunu ve küresel iklim değişikliği ile mücadelede en önemli unsur olduğunu dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Şehirleri güzelleştirmek ve dünyayı güzelleştirmek için orman şart" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dünyada orman varlığı ve odun serveti azalırken, Türkiye'de ise arttığını hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 1972 yılında 936 milyon metreküplük bir odun serveti varken, bugün 1,5 milyar metreküp odun serveti bulunduğunu belirtti.

 

Prof. Dr. Eroğlu, 2008-2012 yılları arasında hayata geçirilen Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında ise 2 milyon 420 bin hektar alanın ağaçlandırdığını ve 2 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu hatırlattı.

 

 

 

 

 

Bunun yanı sıra, endüstriyel odun üretiminin 5 kat artırıldığını, fidan üretim miktarının yükseldiğini ve orman yangınları ile mücadelede başarılı bir ülke haline gelindiğini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Artık biz ormanları kalkınmanın bir lokomotifi olarak kullanmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

 

Bu kapsamda, Orman Teşkilatında çok büyük bir değişiklik yaptıklarını belirterek, 778 bin kilometrekare alanda her noktada çalışma yapabilecek bir hale geldiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.

 

Odun dışı orman ürünlerinden yıllık 1,5 milyar dolar gelir hedeflerinin olduğunu ancak bunun gelecekte 30-40 milyar dolara da çıkabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, alternatif tıp alanındaki gelişmeler sonucu bu tür ürünlere ihtiyacın arttığına dikkati çekti.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'ye dünyada fidan üretim ve ihracat üssü haline getirmek için Sapanca Gölü kenarında bir fidan ve süs bitkileri borsası kurulduğunu, önümüzdeki günlerde bunun faaliyete geçeceğini aktardı.

 

İllerde gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Türkiye'yi güzelleştireceğiz, yemyeşil yapacağız. İnsanlarımızın mutluluğuna vesile olacak" dedi.

 

 

"On Yıldan Bu Yana Hükümetimiz Ormanlardan Bir Karış Yeri Asla Kimseye Feda Etmemiştir"

 

"Türkiye'de korunan alanlar ve ormanlar azalıyor, yanan orman alanları birilerine peşkeş çekiliyor" şeklinde görüşlerin olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, şunları kaydetti:

 

"Bunlar kati surette yalandır, kuyruklu yalandır üstelik. Yanan alanlar anında tespit ediliyor, en geç bir yıl içinde yeniden ağaçlandırılıyor. Başka bir yere asla tahsis edilmesi söz konusu değil. On yıldan bu yana hükümetimiz ormanlardan bir karış yeri asla kimseye feda etmemiştir, kaptırmamıştır, işgal ettirmemiştir. İşte hodri meydan, yanan bir alan varsa buyurun ispat etsinler. Halep oradaysa arşın Ankara'da.”

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Korunan alanları, biyolojik çeşitliliği en iyi koruyan biziz. Çünkü biz çevreciyiz, tabiatı seviyoruz ve insanları seviyoruz. Bütün bu tabiatı korumak bizim boynumuzun borcudur. Zaten Bakanlığımızın en önemli vazifesi budur" ifadesini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

DSİ Genel Müdürlüğü'nün faaliyetlerine de değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerinin, elektriğin sigortası olduğunu belirterek, gerçekleştirdikleri içmesuyu projeleriyle de şehirlerin su meselesini çözdüklerini anlattı.

 

 

 

 

 

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın şu ana kadar 60 milyar liralık yatırım yaptığını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, bunların hepsinin en geç 7 yılda kendini geri ödediğini belirterek, "Yani bizim yaptığımız hizmetler ölü yatırım değil. Kendisini en geç 7 yılda ödeyen gerçekten verimli " diye konuştu.

 

 

Programda konuşan Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş de gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

 

Konuşmaların ardından, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlığa bağlı birimlerince düzenlenen sergilerin açılışını yaptı.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Sayın Hanifi Avcı eşliğinde Genel Müdürlüğümüzce açılmış olan standı ziyaret etmişlerdir.

 

 

Açılışta Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan broşürlere özellikle öğrenciler ve tüm katılımcılar tarafından yoğun ilgi gösterilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır