EİT' te Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü çalışma konuları vurgulandı. Ülke görüşü ve sonuç bildirgesinin oluşmasında ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından önemli katkılar sağlandı.
İlk katkı; Gündem'in "II. Toz ve kum fırtınaları bağlamında çölleşmeyle mücadele için bölgesel bir proje geliştirilmesi" başlığı altında aşağıdaki paragraf, ülkemiz görüşü içinde yer almıştır:
"Bilindiği üzere, Nisan 2010’da Ankara’da İran, Irak, Suriye ve Türkiye'den yetkili temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yayınlanan Ankara Bakanlar Deklarasyonunda; çevre, meteoroloji, kum ve toz fırtınalarını azaltma konularına özellikle vurgu yapılmıştı. Ardından Eylül 2010’da, Tahran'da gerçekleştirilen toplantıda bir işbirliği anlaşması imzalanmış ve daha sonraki süreçte “Batı Asya'da Toz Fırtınaları Koridoru Boyunca Ekosistem Yönetiminin ve Direncinin Artırılması için Stratejik Ortaklık İttifakı”na yönelik proje önerisinin adımları atılmıştır. Türkiye projeye verdiği onay ile yürütülecek bölgesel ortaklıklara hazır olduğunu bildirmiştir. Çeşitli nedenlerle bahse konu çabalar sekteye uğramış olsa da, Türkiye, 5. Bakanlar Toplantısı vesilesiyle, kum ve toz fırtınaları ile ilgili bölgesel ortaklıklara ve yeni proje önerilerine hazır olduğunu bir kez daha bildirmektedir. "
İkinci katkı ve Genel Müdürlüğümüzün sağladığı fayda ise; EİT İstanbul Bildirisi'nin sonunda aşağıdaki paragraf yer almış olmasıdır:
"(EİT Çevre Bakanları;) 12-24 Ekim 2015 tarihleri arasında ülkemizde, Ankara'da, gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı (COP12) esnasında, çölleşme ile mücadele konusunda bir Ankara Bildirisinin hazırlanmasını (sağlayacaklardır)."