Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Ekosistem Hizmetlerinin Tanımlanması ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Tamamlandı

25 Haziran 2018

Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında “Ekosistem Hizmetlerinin Tanımlanması ve Değerlendirilmesi Çalıştayı” Konya’da yapıldı.
Çalıştaya, ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin TÜRKER, Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Kürşat YILDIRIM, FAO Program Müdürü Sheikh AHADUZZAMAN ile İlgili Bakanlıkların merkez ve taşra birimleri, Doğa Koruma Merkezi, FAO Türkiye Ofisinden uzmanlar ve proje paydaşlarının bulunduğu yaklaşık 70 temsilci katılmıştır.

Çalıştay, FAO Program Müdürü Sheikh AHADUZZAMAN’ın açılış konuşmaları ile başlamıştır. FAO sorumlusu Ahaduzzaman; Tarım orman mera alanları arasında entegrasyon ve ilgili sektörleri geliştirmeyi hedefleyen projenin, ortakları Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Doğa Koruma Merkezi ve Konya Şeker’dir diyerek İklim Değişikliği, Biyoçeşitlilik ve Çölleşmeyle Mücadele anlaşmalarına ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine da katı sağladığını aktarmıştır. Projenin uygulanmasındaki pratiklerden ve yapılan hizmet alımlarından bahsederek konuşmalarını tamamlamıştır.

Ardından söz alan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin TÜRKER konuşmalarında projenin önemine değinerek Somali, Haiti ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan kuraklık, gıda arzı ve gen güvenliği konusunun önemine değinmiştir. Konuşmasında 80 milyon nüfus ve 33 milyon turistin beslenmesi için gıda üretimini arttırmak zorunda olduğumuzu aktarmıştır. Bu yüzden de sürdürülebilir arazi yönetimi gün geçtikçe önem kazandığını ifade etmiştir. Tarım sektöründe; alt yapı tamamlamak, güçlü işletme yapısı ve çevre ve iklim değişikliğine uyumlu sürdürlebilir arazi yönetimini sağlamak zorunda olunduğunu dile getirerek bakanlık olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiştir.

ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN açılış konuşmalarında; projenin en büyük faydasının tarım ve orman çalışanlarının birlikte aynı konulara eğilmesi ve birlikte çalışma kültürüne katkı sağlaması olduğunu ifade etmiştir. Yenilikçi ve ArGe niteliği olan projeleri yürüten ÇEM Genel Müdürlüğü’nün, Projeyi Koordinatör kurum olarak yürüttüğünü aktarmıştır.

Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında yapılan bazı faaliyetlerden bahsederek; Ormanı tarımı merayı ve insanı bir bütün olarak ele alan Ereğli Entegre Orman Amenajman Planı, Toy kuşu gibi nesli tükenmekte olan yaban hayatını ele alan Biyolojik Çeşitlilik envanteri ve Yönetim Planı hazırlıklarına değinmiş, ülkemizde ilk kez yapılan boşluklu kapalı orman ve bal ürününün FSC sertifikalandırılması konusundan söz etmiştir. Toprak organik karbonunun haritalandırılması ve Bakanlığımız tarafından 14.620 hektar alanın rehabilite edildiğini vurgulamıştır.

“Bu çalıştayda tarım, orman, mera, sulan alan ve gelir kaynaklarıyla kırsal kalkınma olarak 5 ana başlıkta ekosistem hizmetlerinin kıymetlendirilmesinde kullanılacak yöntem ele alınacaktır. Saha çalışmaları, çalıştaylar ve uluslararası alanda yapılmış yöntemlerle ekosistem hizmetlerinin kıymetlendirilmesi konusunda mesafe kat edilmiş olacaktır. Bu sebeple yerelden katılan katılımcıların bilgilerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çalıştayın başarılı geçmesini umut ediyor, tüm katılımcılara saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diyerek konuşmalarını tamamlamıştır.

Çalıştay, değerlendirme ve kıymetlendirmeye konu olan; orman, tarım, mera, sulak alan ve kırsal gelir kaynakları temel alanlarında uzmanların yaptığı sunumların ardından grup çalışmaları ile devam etmiştir. Son olarak, her grup hazırlamış olduğu raporunu sunmuş ve değerlendirmelerin ardından çalıştay tamamlanmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır