Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü’nce 12-16 Mayıs 2014 tarihlerinde Malatya İli’nde düzenlenen ‘’Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı Hizmet İçi Eğitimi’’ ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA başkanlığında Genel Müdürlüğümüz Daire Başkanları Hayrettin YILDIRIM, Mustafa COŞKUN, Behlül ŞENYÜREK, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT, Doğa Koruma Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan DELİGÖZ, Malatya Tarım İl Müdürü Ali SELVİ, OGM, DSİ, Tarım İl Müdürlüğü teknik personelleri ile Üniversitelerden akademisyenlerinde katılımlarıyla başladı.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT eğitimin teşkilatımıza hayırlı olması temennileriyle başladığı konuşmasında, Malatya ilini tanıtarak, bölgelerinde yoğun olarak erozyon çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan DELİGÖZ, ÇEM Genel Müdürlüğü’nün çok önemli projeler yürüttüğünü ifade ederek, iklim değişikliğinin etkileri ile bitki çeşitliliğinin korunmasında birçok çalışmanın yapıldığını söyledi.
Malatya Tarım İl Müdürü Ali SELVİ konuşmasında Malatya ilindeki tarım faaliyetlerine değindi. Kayısı üretiminde Malatya ilinin önemini belirten SELVİ, iklim değişikliği, sıcaklıkların artması ve don zararları nedeniyle tarımsal faaliyetlerde ciddi problemler yaşandığını ifade etti.
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA, Malatya ve Elazığ İlleri’nde düzenlenecek olan “Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı” konulu hizmet içi eğitiminin ülkemize ve katılımcılara yararlı olmasını dileyerek sözlerine başladı. Ayrıca programının yoğunluğu nedeniyle eğitime iştirak edemeyen Genel Müdürümüz Hanifi AVCI’nın selamlarını ve iyi dileklerini iletti.
Genel Müdür Yardımcısı GÖZÜKARA; çevre meselelerinin giderek artmasının, ekosistemler ve tabii kaynaklar üzerinde baskılar oluşturmaya başladığını, küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günümüzün en ciddi küresel problemi olarak görüldüğünü, dünya çölleşme tehlikesi haritasında başta Orta Anadolu olmak üzere Ülkemizin önemli bir bölümünün ‘çölleşmeye hassas’ olarak gösterildiğini ve Türkiye’de çölleşmenin ana sebebinin ise toprak erozyonu olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartları, erozyona karşı hassasiyetini artırmaktadır diyen GÖZÜKARA sözlerine şöyle devam etti; “Ülkemizde orman alanlarının %54’ü, tarım alanlarının %59’u, meraların %64’ü orta ve şiddetli erozyona maruzdur. Ülkemiz de erozyonla taşınan toprak miktarı 500 milyon ton/yıl iken; yapılan erozyon kontrolü, ağaçlandırma, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, enerji ormanı tesisi, suni gençleştirme ve özel ağaçlandırma çalışmaları ile tarım alanlarında sulama teknolojilerindeki gelişmeler ve meralarda yapılmaya devam eden ıslah çalışmaları sonucu taşınan toprak miktarı yaklaşık 178 milyon ton/yıla inmiştir. Toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması için erozyonla mücadele edilmesi zorunludur. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Seferberliği Eylem Planı bu hedefe ulaşmak için atılmış en önemli adımdır.Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında 5 yılda hedefler aşıldı; 2.429.604 hektar alanda 2,5 milyar fidan dikilerek büyük bir ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliği gerçekleştirildi.
Türkiye’de yapılan ağaçlandırma, erozyon kontrolu, bozuk ormanların rehabilitasyonumera ıslahı, enerji ormanı tesisi, suni gençleştirme ve özel ağaçlandırma çalışmaları ile orman varlığımız sürekli artmaktadır. Orman alanımız1972 yılında 20,2 milyon hektar iken, 2012 yılı itibarıyla 21,7 milyon hektara ulaşmıştır. İlk düzenli envanter kayıtlarının tutulduğu 1972 yılından bu yana yapılan başarılı çalışmalarımızla orman alanımız 1,5 milyon hektar artmıştır. Türkiye, son 30 yılda orman alanını %6, orman servetini ise %40 artırmayı başarmıştır. 77 milyon hektar olan ülkemiz karasal alanının % 27,7’si ormanlarla kaplıdır. Hedefimiz 2023 yılında orman alanını % 30’a yükseltmektir.Bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu ile %49 olan verimli orman alanı 2012 yılı itibarıyla %53,3’e çıkarılmıştır. Erozyonun asıl kaynağı olan tarım ve mera alanlarında yapılan çalışmalar ile de bu alanlarda erozyon azalmaya devam etmektedir. Tarım alanlarında; tarım havzalarına göre üretim desenlerin oluşturulması, ekonomik ve erozyon oluşturmayan modern sulamalara geçiş, çiftçilerin parsel bazında desteklenmesi, arazi toplulaştırılması, teraslama, yeşil gübreleme, ekolojiye göre münavebe, çiftçi kayıt sisteminin devreye girmesi gibi önlemler ile tarım alanlarında erozyon giderek azalmaktadır.
Meralarda ise; erozyonu azaltıcı teraslama, münavebeli otlatma, mera rehabilitasyonu gibi çalışmalar ile erozyon azaltılmaktadır.
Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planının 2012 yılı sonunda hedefler aşılarak bitirilmesini müteakip Bakanlığımızın koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte(2013-2017) Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ve Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı hazırlandı.
Erozyonla Mücadele Eylem Planı kapsamında 5 yılda 1.400.000 hektar alanda erozyonla mücadele gayesiyle ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrolü, mera ıslahı çalışması planlandı ve çalışmalara devam etmektedir.
Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 25 ana nehir havzasında, 227 adet öncelikli çalışılacak sel havzasında 4.155.000 hektar genel alanda sel önleme çalışmaları planlandı ve çalışmalara devam etmektedir.
Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ile işletmede, inşaat halinde ve proje aşamasında olan 1073 adet baraj ve göletin 400’ünde ağaçlandırma, erozyonun ve sedimantasyonun önlenmesi, su miktarının ve kalitesinin artırılması, yeni rekreasyon ve turizm alanlarının oluşturulması maksadı ile ağaçlandırma çalışmaları planlandı ve çalışmalara devam etmektedir.
Bütün bu çalışmalarla, Ülkemizde toprağın korunması, tabi kaynakların geliştirilmesi, çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ, heyelan ve sel kontrolu faaliyetleri ile ülkemizin ve dünyamızın geleceğine hizmet edecektir.
Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele sonucunda ülkedeki sektörler direk veya dolaylı olarak olumlu etkilenecek, bunun sonucunda ise milli ekonomimize katkı sağlanacaktır.
Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir ortam sağlamak, çölleşme ve erozyonla daha etkili mücadele edebilmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı birimleri olarak faaliyetlerimiz artarak devam edecektir. “
‘’Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı Hizmet İçi Eğitimi’’ 16 Mayıs 2014 tarihinde son erecektir.