12 Mayıs 2014 tarihinde başlayan Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı Hizmet İçi Eğitimi, ikinci gününde; erozyon çeşitleri, erozyon kontrol çalışmaları, yamaç ve oyuntu erozyonu önleme teknikleri, erozyon risk haritaları ve teras aralık mesafelerinin belirlenmesi en kesit hesabıyla ilgili sunumlarla devam etti.
Eğitimin üçüncü gününde Pütürge Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği, Şiro Çayı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Projesi alanlarına arazi gezisi düzenlendi.
Malatya Orman İşletme Müdürü Ramazan KARACA havzanın toprak yapısı arazi durumu orman alanları hakkında bilgilendirme yaptı. Malatya ilinde ilk Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının Pütürge İlçesi Tepehan mevkiinde 1962 yılında başladığını ve çalışmaların halen devam ettiği belirtildi.
Ağaçlandırma faaliyetlerine değinen Toprak Muhafaza Başmühendisi Cengiz MAMUR kızılçam, karaçam, sedir elderika çamı ve yalancı akasya gibi türlerin kullanıldığını ve meşe tohumu ekildiğini ifade etti.
Kubbe Dağı Mera Islah Çalışmasının 2010 yılında 10 bin ha alanda yapıldığı ve proje kapsamında svat, gölgelik, kaşınma kazıkları tuzluk gibi tesislerin inşa edildiği çalışmadan 10 köydeki sürü sahiplerinin faydalandığı söylendi.
Şiro Çayı Havzasının erozyon açısından riskli olması nedeniyle alt havzasında Karakaya Barajına rusubat gelmesini önlemek amacıyla havzada toprak muhafaza amaçlı çalışmalar 1962 yılında başlatılmıştır. Havzanın Doğu Anadolu Bölgesinde olmasına rağmen Akdenizden gelen rutubetli hava ılıman ve yağışlı iklimi Beydağlarına kadar gelip güney yamaçlara yağış bırakması nedeniyle yapılan çalışmalardaki başarı oranı yükselmiş olup kızılçam karaçam sedir ve elderika türlerinin optimum gelişmeler sağladığı gözlenmiştir.
Bu türler alanda üç kapalılığında c çağında meşçereler oluşturarak altında tohumdan gelen gençliğin görülerek artık bu türler bölgenin klimaksı olduğu gözlemlenmiştir. Bölgede toprak muhafaza ve ağaçlandırma faaliyetlerinin amacına ulaştığı baraj havzasındaki rusubatın büyük ölçüde engellendiği belirtilmiştir. Bu havzada 120 bin ha sahada çalışıldığı sahanın %12’sinin ibreli türler geri kalanında yapraklı türler olduğuna değinilmiştir. Havzada 7 tür meşenin bulunduğu meşelerde imar ve ihya çalışmalarının yapıldığı ifade edildi.
Eylem Planları kapsamında havzada çalışmaların devam ettiği, üretim çağına gelen meşçerelerde üretime geçildiği ifade edildi. Bu üretimden tomruk, maden direği, lif yonga ve yakacak odun elde edildiği 2014 yılında bakım bloğunda kullanılan bölümden 10 bin metreküp eta alınacağı ve yöre halkının da işlendirildiğinden bahsedildi.
Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Prof. Dr. Orhan DOĞAN, Prof. Dr. İbrahim ATALAY, Prof. Dr. Murat ALTIN ve İsmail KÜÇÜKKAYA’nın yaptığı değerlendirmeler sonrasında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA çalışmaların önemine değinerek emeği geçenlerden ölenlere rahmet yaşayanlara uzun ve sağlıklı ömürler diledi.
Arazi gezisi Nemrut Dağı Milli Parkına çıkılarak tamamlandı.