Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 8-11 Kasım 2016 tarihlerini kapsayacak olan “Erozyon, Sel ve Heyelan Projeleri Eğitimi” Antalya’da başladı.
Eğitime, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Afet, Acil Durum Yönetimi Başkanlığından ve Karayolları Genel Müdürlüğünden katılım sağlandı.
Eğitim, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Antalya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet BAHAR’ın açılış konuşması ile başladı. BAHAR konuşmalarında erozyon, sel ve heyelan olaylarının çok önemli konular olduğuna değinerek, çalışmalarda başarı sağlanabilmesi için mutlak surette projeli çalışılması gerektiği hususuna değindi.
Daha sonra Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Davut ÖZTÜRK konuşmasında özellikle son yıllarda iklim değişikliği ve yanlış arazi kullanımına bağlı ülkemizde erozyon, sel ve heyelan afetlerinin sıklıkla yaşanmaya başladığını belirterek bu afetlerle mücadelede kurumların koordinasyon içinde çalışması gerektiğini ifade etti.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI konuşmasında Türkiye’de kurumsal birlikteliğin zayıf olduğunu vurgulayarak bu eğitimin bilgi birikimi kazandırmanın yanında kurumsal koordinasyon kültürünü de geliştirme anlamında olumlu katkılar sağlayacağının belirterek, ihtisaslaşmanın önemine vurgu yaptı.
Genel Müdür AVCI konuşmasında kurumların ortak bir dilde konuşmalarının gerektiğini, projelerin havza bütünlüğü içinde entegre yaklaşımla ele alınması ve sel ve taşkın olaylarının yaşanmadan zarar azaltıcı faaliyetlerin önemini vurgulayarak, sel ve heyelanların tamamen önlenemeyeceğini ancak kontrol altına alınarak zararlarının azaltılabileceğini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY’ın ‘Türkiye’de Litolojik Özelliklerin Kütle Hareketleri Üzerindeki Etkileri’ adlı sunumuyla eğitim devam etmiştir.
Prof. Dr. Hüseyin E. Çelik ‘’Sel Önlemede Yapısal Tedbirler’’ adlı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Heyelan, Seyelan Şube Müdürü İsmail Bulut ‘’Heyelanların Nedenleri, Sel ve Heyelan İlişkisi’’ adlı sunumu gerçekleştirmiştir.
Doç. Dr. Tolga Çan ‘’ Heyelan Zararlarının Azaltılmasında Heyelan Tematik Haritalarının Önemi’’ adlı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Doç. Dr. Ahmet Hakan Nefeslioğlu ‘’Heyelanlarla Mücadele Teknikleri’’ adlı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Giresun İl AFAD Müdürü Halil TOPATAN ‘’Giresun’da Heyelan Çalışmaları’’ adlı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Arş. Gör. Remzi EKER ‘’Uzaktan Algılama Teknikleri İle Heyelan Araştırmaları’’ adlı sunumunu gerçekleştirmiştir.
Sunumların ardından eğitim programının ilk günü sona ermiştir. Eğitim, ikinci gün sunumlarla devam edecek olup, üçüncü gün Korkuteli’ne yapılan teknik arazi gezisine müteakiben dördüncü gün yapılacak değerlendirme ile tamamlanacaktır.