11 Nisan 2017 tarihinde Afyonkarahisar’da başlayan “Etüt Proje ve Fizibilite Eğitiminin” 2. günü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürümüz Sayın Hanifi AVCI’ nın genel değerlendirmeleriyle başladı.
Hanifi AVCI konuşmasında yapılan projelerin özgün ve yöreye özel olması gerektiğine değinerek proje hazırlanmasında yağış, sıcaklık, rüzgar ve yangın gibi birçok faktörün göz önünde bulundurulması ayrıca toprak ve bitki arasındaki ilişkinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti. AVCI konuşmasında projelerin doğru yöntem ve modellerle geliştirilmesine, sorun çözüm odaklı olmasına ve hızla gelişen dünyaya ayak uyduracak nitelikte olmasına dikkat çekerek arazinin iyi okunması gerektiğini vurguladı.
Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olmasından dolayı yapılacak projelerin özellikle ağaçlandırma çalışmalarının iklim değişikliği trendine bağlı olarak ekstrem koşulların dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirten AVCI konuşmasına bütün bunlar göz önüne alınarak yapılan projelerin yörenin özelliklerini yansıtması gerektiğini de belirtti. Ayrıca yapılan projelerin uygulanıp uygulanmadığı denetlenmeli, uygulanmış ise başarı derecesine bakılmalıdır diyen AVCI konuşmasına ‘‘Projeler yapılırken katılımcı yaklaşım göz önünde bulundurulmalı ayrıca sosyal ve ekonomik nitelikte olmasına özen gösterilmeli’’ diyerek son verdi.
Hanifi AVCI’nın genel değerlendirmesinin ardından eğitime sunumlarla devam edildi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Etüt Proje Daire Başkanı Beytullah FİDAN ‘’Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Jeoloji ve Toprak’’,
Genel Müdürlüğümüz Orman Mühendisi İlyas BOZTAŞ “ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından yapılan projeler ve örnek sel kontrol projesi’’,
Genel Müdürlüğümüz Orman Mühendisi Ali KEŞ “Erozyon ve Sel Kontrolü Projelerinde Faaliyetlerin Tespiti’’,
Genel Müdürlüğümüz Harita Yüksek Mühendisi Erkan GÜLER ‘’CBS, Arazi Mobil, Toprak ve Proje Portalının Tanıtılması”,
Genel Müdürlüğümüz Uzmanı Serpil ACARTÜRK “Projelerde İzleme ve Değerlendirme”,
Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Etüt ve Proje Şube Müdürü Nuran KARAÇORLU “Etüt Proje Çalışmalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Projelerde Görülen Eksiklikler” konulu sunumlarını yapmışlardır.
Proje ve Fizibilite Eğitimi 3. Gününde arazi uygulamalarıyla devam etmiştir. Açılmış olan toprak profilinde Dr. Nejat ÇELİK tarafından toprak etüdünün aşamaları, fizyolojik ve mutlak derinlik konuları ayrıntılı bir şekilde yerinde gösterilmiştir. Daha sonra toprak analizinin ilk aşaması olan elle muayene katılımcılarla birlikte değişik toprak zonlarından alınan numunelerle yapılmıştır. Ayrıca toprak profilinin açıldığı bölgenin vejetasyonu, iklim koşulları ve bakısı hakkında bilgiler verilip bölgede bulunan süksesiyon hakkında da açıklamalarda bulunulmuştur. Ardından ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından erozyon ve sel kontrolü çalışmalarında gerçekleştirilen tüm uygulamaların bir arada gösterildiği ulusal ve uluslararası eğitim sahalarından biri olan Taşoluk Erozyon ve Sel Kontrolü Eğitim Sahasındaki yamaç ve oyuntu ıslahı yapıları yerinde incelenmiştir.
Programın son günü ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN ve Etüt ve Proje Daire Başkanı Beytullah FİDAN tarafından yapılan genel değerlendirmenin ardından katılımcıların programla ilgili düşünce ve önerileri dinlenerek katılım sertifikaları dağıtılması ile program tamamlanmıştır.