Bakanlığımız hizmet içi eğitim programının 18. sırasında bulunan “Etüt Proje ve Fizibilite Eğitimi” 14 Nisan Pazartesi günü Afyonkarahisar’da başlamıştır.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan eğitimde Eskişehir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan DİLTEMİZ, Afyonkarahisar Meteoroloji Bölge Müdürü Ekrem ALAÇAM, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürü Mehmet KUŞÇU’nun açılış konuşmalarının ardından ÇEM Genel Müdürlüğü adına Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN açılış konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Eğitime ÇEM, OGM, MGM ve üniversitelerden olmak üzere 61 kişi katılım sağlamıştır.
Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN açılış konuşmasında “ÇEM Genel Müdürlüğümüzün bu yıl, ulusal ve uluslar arası olmak üzere 20 tane eğitim programı düzenlemeyi planladığını, eğitimlerimizin daha çok uluslararası düzeyde olduğunu, ormancılık alanında edindiğimiz tecrübeyi özellikle Türki Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleriyle paylaştığını ifade etmişlerdir. Coşkun, arazi etüdünün önemine değinmiş, projelerin temelinin sağlıklı etüt yapmak olduğunu, burada yapılacak bir hatanın uzun yıllar sonra ortaya çıkacağını, dolayısıyla büyük kaynak israfına yol açabileceğine, projelerin üç ayak oturduğunu, ormancılık projelerinde sosyal ve ekonomik yönünün yanında teknik yönüne de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilmiştir. İlk olarak Prof. Dr. İbrahim ATALAY Türkiye’nin ekolojik bölgeleri, jeolojik oluşumu, topografya ve iklimin değerlendirmesi konulu sunumu gerçekleştirmiştir
Ardından sırasıyla;
Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN ‘’Genel Müdürlüğümüzce Gerçekleştirilen Proje ve Hedefler’’,
Prof. Dr. Tuncay NEYİŞÇİ ‘’Ekolojik Döngü’’,
Prof Dr. Orhan DOĞAN ‘’Arazi Etütlerinde Bazı Toprak Koruma Stratejileri’’,
Dr.Nejat ÇELİK ‘’Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Jeoloji ve Toprak Faktörleri’’,
Prof. Dr. Sabit ERŞAHİN ‘’Bitki Beslenmesi’’,
Dr.Nihal ÖZEL ‘’Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Müşir Bitkiler’’
konularında sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.
Uygulayıcıya, pratik değeri olan bilgiler aktarması açısından oldukça verimli geçen “Etüt Proje ve Fizibilite Eğitimi” konulu hizmet içi eğitim, sunumlar, arazi incelemeleri, arazide gruplar halinde uygulama yapılması, uygulamaların değerlendirilmesi ve genel değerlendirmeden sonra 17 Nisan Perşembe günü sona erecektir.