Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Dairesi Başkanlığı tarafından tertip edilen Etüt-Proje ve Fizibilite konulu hizmet içi eğitimi Afyonkarahisar ilinde 5 Nisan 2016 tarihinde başladı.
Söz konusu eğitim programına, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü teknik elemanları tarafından katılım sağlandı.
Eğitim programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Akabinde ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kısa film izlendi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep ATEŞ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürü Mehmet KUŞÇU’nun açılış konuşmalarının ardından ÇEM Genel Müdürlüğü adına Etüt ve Proje Daire Başkanı Beytullah FİDAN açılış konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Eğitime ÇEM, OGM, MGM, DSİ ve üniversiteler olmak üzere 60 kişi katılım sağlamıştır.
Etüt ve Proje Daire Başkanı açılış konuşmasında ÇEM Genel Müdürlüğünün ulusal ve uluslararası alanda yaptığı faaliyetlerden kısaca bahsettikten sonra Etüt-Proje’nin önemine değinmiştir. Etüt-Projenin ormancılıkta ilk basamak olduğunun altını çizen FİDAN, şunları ifade etti; “Etüt-Proje ağaçlandırma çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Yetişme ortamı doğru değerlendirildiği takdirde kamu kaynaklarının verimli ve doğru bir şekilde kullanımını sağlamış oluruz. Bu konuda üzerimize çok büyük bir sorumluluk düşmektedir” .
Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilmiştir. Toprak işleme stratejileri konulu ilk sunum Prof. Dr. Orhan DOĞAN tarafından yapmıştır.
Ardından sırasıyla;
Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi dekanı Prof. Dr. Sabit ERŞAHİN “Çevre Biyofiziği ve Bitki Beslenmesi”,
Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Hamza ERYİĞİT “Kurak ve Yarı Kurak Yörelerde Toprak İşleme Yöntemleri”,
Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğünden Dr. Nihal ÖZEL “Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Müşir Bitkiler”,
Orman, Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Nejat ÇELİK “Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesi” ve “Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Jeoloji ve Toprak Faktörleri” konularında sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.
Uygulayıcıya, pratik değeri olan bilgiler aktarması açısından oldukça verimli geçen “Etüt Proje ve Fizibilite Eğitimi” konulu hizmet içi eğitim, sunumlar, arazi incelemeleri, uygulamaların değerlendirilmesi ve genel değerlendirmeden sonra 8 Nisan Cuma günü sona erecektir.