Bakanlığımız hizmet içi eğitim programının 18. sırasında bulunan “Etüt Proje ve Fizibilite Eğitimi” 14 Nisan Pazartesi günü Afyonkarahisar’da başlamıştır. Eğitime ÇEM, OGM, MGM ve üniversitelerden olmak üzere 61 kişi katılım sağlamıştır. Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN açılış konuşmasında “ÇEM Genel Müdürlüğümüzün bu yıl, ulusal ve uluslararası olmak üzere 20 tane eğitim programı düzenlemeyi planladığını, eğitimlerimizin daha çok uluslararası düzeyde olduğunu, ormancılık alanında edindiğimiz tecrübeyi özellikle Türki Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleriyle paylaştığını ifade etmişlerdir. Coşkun, arazi etüdünün önemine değinmiş, projelerin temelinin sağlıklı etüt yapmak olduğunu, burada yapılacak bir hatanın uzun yıllar sonra ortaya çıkacağını, dolayısıyla büyük kaynak israfına yol açabileceğine, projelerin üç ayak oturduğunu, ormancılık projelerinde sosyal ve ekonomik yönünün yanında teknik yönüne de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilmiştir. İlk olarak Prof. Dr. İbrahim ATALAY Türkiye’nin ekolojik bölgeleri, jeolojik oluşumu, topografya ve iklimin değerlendirmesi konulu sunumu gerçekleştirmiştir.
Ardından sırasıyla; Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN ‘’Genel Müdürlüğümüzce Gerçekleştirilen Proje ve Hedefler’’,
Prof. Dr. Tuncay NEYİŞÇİ ‘’Ekolojik Döngü’’, Prof Dr. Orhan DOĞAN ‘’Arazi Etütlerinde Bazı Toprak Koruma Stratejileri’’, Dr.Nejat ÇELİK ‘’Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Jeoloji ve Toprak Faktörleri’’, Prof. Dr. Sabit ERŞAHİN ‘’Bitki Beslenmesi’’, Dr.Nihal ÖZEL ‘’Yetişme Muhitinin Değerlendirilmesinde Müşir Bitkiler’’ İkinci gün; İsmail KÜÇÜKKAYA “Ormancılıkta kullanılan teraslar ve tarımsal teraslar”, Erdoğan ÖZVEREN “Proje fikri ve mantığı”, Beytullah FİDAN “Proje yapım teknikleri”, Yrd.Doç.Dr. Meriç ÇAKIR “Bitki fizyolojisi”, Dr.Sacit KOÇER “Projelerde ekonomik fizibilite”, Gevher ALTÜRK “Harita bilgisi ve CBS”, Cem AKKOÇ “CBS çalışmaları ve toprak veri tabanının tanıtılması”, Nuran KARAÇORLU “Etüt proje çalışmalarında karşılaşılan sorunlar ve projelerde görülen eksiklikler” konularında sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.
Programın ikinci gününde eğitime katılan OGM Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim YÜZER 2013 yılı projeler ve hedefler konulu sunumunu yapmış, 2013 yılında programın üzerinde gerçekleştirme sağladıklarını, ÇEM Genel Müdürlüğü ile birlikte eğitim yapmanın, birlikte proje üretmesinin memnuniyet verici olduğunu, ÇEM’in taşra teşkilatı gibi çalışacaklarını ifade etmiştir.
14 Nisan 2014 tarihinde başlayan “Etüt Proje ve Fizibilite” konulu hizmet içi eğitim programının 3.gününe Afyonkarahisar İli Merkez İlçesi Kızıldağ Köyünde gerçekleştirilen arazi uygulaması ile devam edildi. Arazi uygulaması sırasında, Bakanlık Müşavirleri, Hamza ERYİĞİT, Hanifi NARLIOĞLU ve Osman TURUNÇ, E.Orman Mühendisi İsmail KÜÇÜKKAYA, Prof. Dr. Tuncay NEYİŞÇİ, OGM Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitü Müdürlüğü Başmühendisi Dr. Nejat ÇELİK, OGM Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü Başmühendisi Dr. Sacit KOÇER, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meriç ÇAKIR Kızıldağ Köyü havza sahasının yetişme muhiti şartları ve havza planlama esasları hakkında detaylı bilgiler vermişlerdir. Arazi uygulaması sırasında açılan toprak profili ve çevresinde; yetişme ortamı şartları ile toprak özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Toprak mutlak ve fizyolojik derinliği, toprak horizonları, toprak üstü humus durumu, toprak rengi, toprak iskelet miktarı, yüzey ve profil taşlılığı, toprak tekstürü, toprak strüktürü, toprak pH’sı, toprak tuzluluğu, topraktaki kireç miktarı ve bitki gelişimine etkisi konularında detaylı bilgiler verilmiştir.
Yetişme ortamı etüt çizelgesi doldurulmasında yeni geliştirilen ve toprak veri tabanına entegre edilmiş programın tablet örnek uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Seminerin son gününde, arazi uygulamasında oluşturulan grupların, havzaya ait proje çözüm önerileri konusunda grup sözcüleri tarafından sunumlar yapılmıştır. “Etüt Proje ve Fizibilite Eğitimi” konulu hizmet içi eğitim, uygulamaların değerlendirilmesi ve genel değerlendirmeden sonra 17 Nisan Perşembe günü sona ermiştir.
|