Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Eurosoil 2016 Kongresi İstanbul’da Gerçekleştirildi

24 Ekim 2016

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü desteği ile düzenlenen 5. Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi (Eurosoil 2016) 17-22 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı himayelerinde Avrupa Toprak Bilimleri Fedarasyonu ve Türkiye Toprak Bilimi Derneği tarafından gerçekleştirilen 5. Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi’nde farklı ülkelerden toprak bilimciler başta olmak üzere pek çok meslek grubundan uzmanlar bir araya geldi. Ziraat Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, İklim Bilimciler, Enerji Uzmanları, Sağlık Bilimciler katılım sağlayan uzman grupları arasında yer aldı.

 

 


Kongre kapsamında ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından 19 Ekim tarihinde Teknik Gezi Organizasyonu gerçekleştirildi. ÇEM Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından gerçekleştirilen sözlü bildirilerin yanı sıra çölleşme ve erozyonla mücadele faaliyetleri, sel kontrolü çalışmaları, toprak bilgi sistemleri çalışmalarının tanıtıldığı ÇEM Genel Müdürlüğü Standı ile kongreye aktif katkı sağlandı.

 


Açılış konuşmalarının ardından kongreye özel davet ile katılan Prof. Dr. Winfried E. H. BLUM, "Arazilerin Yeniden Kullanımında Küresel Gelişmeler Ve Gelecek Senaryolarına Geniş Bir Bakış", Prof. Dr. Rainer HURN "Sürdürülebilir Bir Çevrenin Daha İyi Algılanabilmesi İçin Gerekli Toprak Araştırmalarındaki İlerlemeler" başlıklarında sunum gerçekleştirdi.

 

Çok sayıda sözlü bildiri ve poster sunumunun yer aldığı kongrede; ÇEM Genel Müdürlüğü’nden Orman Mühendisi Hamza KESKİN tarafından “Toprak Organik Karbon Fraksiyonlarının Mekânsal Dağılımı Modeli”, Uzman Pınar CANLI tarafından “Arazi Tahribatının Dengelenmesi Yaklaşımı ve Türkiye Tecrübesi”, Harita Mühendisi Erkan GÜLER tarafından “Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Toprak Bilgi Sistemleri” başlıklı sözlü bildiriler gerçekleştirildi. 

ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen teknik gezi organizasyonu kapsamında Belgrad Ormanı ve Atatürk Arboretumu’nda incelemelerde bulunuldu. Farklı ülkelerden yaklaşık 100 uzmanın katılım sağladığı teknik gezi kapsamında Toprak Bilimi Derneği, İstanbul Orman Fakültesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü temsilcileri tarafından farklı konularda bilgiler verildi.  Başta su havzası özelliği olmak üzere Belgrad Ormanı’nın sahip olduğu özellikler ve fonksiyonlar, Belgrad Ormanında açılan toprak profili üzerinde teknik incelemeler,  Atatürk Arboretumu’nun yapısı ve bünyesinde barındırdığı bitki türleri ile ilgili genel bilgiler, soru-cevap ve katılımcıların değerlendirmelerinin alınması teknik gezi konuları arasında yer aldı.

 

 

Eurosoil Kongresi nedir?
Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi olarak bilinen Eurosoil Kongeresi her 4 yılda bir düzenlenmektedir. İlki 2000 yılında Reading- İngiltere de gerçekleştirilen Eurosoil Kongresi’nin beşincisi ülkemizin ev sahipliğinde 17-22 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Kongre Dünya’nın farklı ülkelerinden konu ile ilgili uzmanların katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Kongreler kapsamında genel olarak başta toprak bilimi ile ilgili gelişmeler olmak üzere, iklim değişiminin toprağa etkisi, çölleşme ve erozyonla mücadele, geri dönüşüm politikaları, doğru enerji kaynakları ve karbon yönetimi gibi toprağın sürdürülebilirliğine dair konular ele alınmaktadır

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır