Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

FAO – Türkiye Ormancılık Ortaklık Anlaşması Planlama Çalıştayı Özbekistan’ın Semerkand Şehrinde Gerçekleştiriliyor

25 Nisan 2018

FAO – Türkiye Ormancılık Ortaklık Anlaşması Planlama Çalıştayı, 24-25 Nisan 2018 tarihleri arasında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde gerçekleştiriliyor. Bu çalıştay ile TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcileri,  katılımcı ülkelerden teknik ve karar verici seviyede temsilciler ile FTFP Yönetim Ekibi bir araya gelmiştir.

FAO – Türkiye Ormancılık Ortaklık Anlaşması 2014 yılında FAO ve TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında imzalanmıştır. Bu anlaşma kapsamında FAO Alt Bölge Ofisi sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma konularında teknik destek sağlayacak ve katılımcı ülkeler ile ortak projeler gerçekleştirecektir. Bu sayede Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye’de Sürdürülebilir Orman Yönetimi, Arazi Tahribatının Dengelenmesini de içeren Sürdürülebilir Arazi ve Doğal Kaynak Yönetimi ile Ulusal Kapasitenin Arttırılması sağlanacaktır.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA; “Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Anlaşmasının (FTFP),  başta Türkiye ve siz kardeş ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun selamlarını iletiyorum. “Mihman (misafir) atadan uludur” Özbek atasözü ile ev sahipliğinin en güzel örneğini sergileyen Özbekistan Hükümetine şükranlarımı sunuyorum. Hayatı boyunca hiç yenilmemiş büyük komutan ve devlet adamı Emir Timur’un mirası olan Tarihî Semerkand a selam olsun” sözleri ile açılış konuşmalarına başlamışlardır.

Türkiye’nin yapmış olduğu faaliyetlerden ve deneyimlerinden bahseden Genel Müdür  GÖZÜKARA; “Türkiye’de 2003 yılından bu yana, ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarına özel önem verilmiştir. Son 15 yılda 5 milyon hektar alanda çalışılarak 4 milyar adet fidan toprakla buluşturuldu. Türkiye orman varlığını 2023 yılı sonuna kadar ülke karasal alanının % 30 una çıkarmayı hedeflenmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı sonu itibarı ile dünyadaki her bir insan için bir adet fidan olmak üzere toplam 7 milyardan fazla fidan toprakla buluşturulmuş olacaktır. Ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin mevcut durumunun ortaya konulması amacıyla envanter ve izleme çalışmaları yapılmakta, bu çalışmalar sonucunda çıkan veriler ulusal veri tabanımız olan Nuhun Gemisi veri tabanına kaydedilmektedir. Ülkemizin sınırları içerisinde korunan alanların planlanması çalışmaları yapılmakta olup, kaynak değeri olan alanlar tespit edilerek bu alanlara Milli Park, Tabiat Parkı ve Tabiat Koruma Alanı gibi statüler verilmektedir. Yaban Hayatı’nın korunması maksadıyla envanter çalışmaları yapılmakta, Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları oluşturulmak suretiyle, yaban hayatının sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Türkiye aynı zamanda çölleşmeden etkilenen ülke olduğu için, ülkemizde çeşitli kurumlarımız ve Bakanlıklarımız tarafından çok sayıda çölleşmeyle mücadele çalışmaları yürütülmektedir.  Bu çalışmalardan bazıları; Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritası Projesi (TÇM), Arazi Verimliliğinin Değerlendirilmesi Projesi (Collect Earth), Türkiye Toprak Organik Karbonu Modeli ve Haritalanması (TOK), Toprak Veri Tabanı, Erozyon İzleme Sistemi gibi çalışmalardır. Bu izleme sistemlerine ek olarak Sakarya Havzasında ilk ATD Transformative projesi olan GEF ve FAO ile başlatmanın büyük heyecanını yaşıyoruz.  Bu proje ile Arazi Tahribatının Dengelenmesi yaklaşımın, ulusal düzeyde yaygınlaştırılması maksadıyla,  ATD hedeflerini faaliyete dökecek dönüştürücü ve etkileri kalıcı bir proje olacak şekilde uygulanması, diğer ülkelere de önemli bir emsal teşkil etmesini hedefliyoruz. Sürdürülebilir arazi yönetimi, biyoçeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları dikkate alarak düşük karbon teknolojilerinin benimsenmesi yoluyla Türkiye'de tarım, mera ve orman arazi kullanım yönetimini geliştirmeyi amaçlayan  Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi başarıyla uygulanmaktadır.” sözlerini ifade etti.

GÖZÜKARA; “Orta Asya ile yaptığımız çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere dayanarak, FTFP Programı Kapsamında sizlerle Orman Kaynaklarının Envanteri, Değerlendirilmesi ve İzlenmesi, Entegre havza ve sel kontrolü, Odun dışı orman ürünleri, Fidanlık, Biyoçeşitlilik ve yaban hayatı, Kapasite geliştirme konularında işbirliği yapabileceğimize inanıyorum. Bu gün burada sizlerden gelen talepler ve fikirler doğrultusunda işbirliği konularını daha da geliştireceğiz. Sadece kendisi için değil, tüm Dünya’nın refahı ve mutluluğu için çalışmayı ilke edinmiş bir ülke olarak, Türkiye Orta Asya ile her türlü işbirliği yapmaya hazırdır. Çalıştayımızın başarılı geçmesini diliyor, hepinize bir kez daha saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” sözleri ile konuşmalarına son vermiştir.

Ev sahibi olarak konuşma yapan Özbekistan Ormancılık Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Olim KHAKIMOV, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı, FAO Alt Bölge Ofisi ve tüm ülke temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkürlerini sunarak herkesi Özbekistan’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirmiştir. Türkiye’nin FTFP’ye vermiş olduğu destekten dolayı memnuniyetlerini dile getiren KHAKIMOV, Türkiye’nin Sürdürülebilir Orman Yönetimi, Sürdürülebilir Arazi Yönetimi, Doğal Kaynakların Korunması ve Ağaçlandırma konusundaki tecrübelerinin bölge ülkelerine büyük bir destek sağlayacağına inanmakta oldularını ifade etmiştir. KHAKIMOV, “Özbekistan ormancılık konusunda geçtiğimiz yıllarda büyük reformlar gerçekleştirmiştir. 1 Mayıs 2017’de Devlet Ormancılık Komitesi kurulmuştur. Bununla bitlikte ormancılık konusunda hukuksal altyapının ve mevzuatların oluşturulması sağlanmıştır.” açıklamalarında bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yakın zamanda gerçekleştireceği ziyaret ile Türkiye ile Özbekistan arasındaki işbirliğinin daha da geliştirileceğini ifade ederek Türkiye’nin sahip olduğu deneyimlerden en üst seviyede faydalandıklarını ifade etmiştir. Son olarak benzer toplantı ve çalıştayların Özbekistan’da daha sık gerçekleştirilmesi talebinde bulunan Olim KHAKIMOV, tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek konuşmalarını sonlandırmıştır.

FAO Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Viorel GUTU, çok ciddi bir sorumluluğa sahip olan bir ekibin bir arada olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türkiye Cumhuriyetinin sağlamış olduğu desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti. 2014 yılında imzalanmış olan FTFP anlaşmasının hazırlık aşamasından sonra nihayet uygulamaya geçmeye hazır olduğunu belirtti. Projenin potansiyelinin çok yüksek olduğunu ifade eden GUTU, bu çalıştay sonucunda ülke önceliklerinin belirlenerek bu doğrultuda proje çalışmalarının yapılmasını belirtmiştir. Son olarak birkaç yıl sonra bu projelerin meyvelerini görmeyi umduklarını belirterek katılımcılara teşekkürlerini iletmiştir.

Son olarak FTFP projesinin geçmişi hakkında Musa KAYA bir sunum gerçekleştirmiştir.

Ardından Salim ZAHOUEH FTFP prosedürleri hakkında katılımcı ülke temsilcilerine bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirmiştir.

 

 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır