Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

FAO – Türkiye Ormancılık Ortaklık Anlaşması Planlama Çalıştayı Özbekistan’ın Semerkand Şehrinde Tamamlandı.

30 Nisan 2018

4 Haziran 2014 tarihinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Bakanlığımız arasında imzalanan ve 2016 yılında yürürlüğe giren FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Anlaşması kapsamında 24-26 Nisan 2018 tarihleri arasında Bakanlığımız ile FAO-SEC temsilcileri ve FAO-SEC ülkelerinin hükümet temsilcilerinin iştirak ettikleri planlama çalıştayı Özbekistan’ın Semerkant şehrinde tamamlanmıştır.

Çalıştayla, FTFP kapsamında FAO-SEC ülkelerinde gerçekleştirilebilecek büyük ve somut neticelere sahip projelerin temellerinin oluşturulması hedeflenmiştir. Bu maksatla, çalıştayda ilgili ülkelerin temsilcileri, ülkenin ormancılık çerçevesinde mevcut durumunu, yaşanan sorunları, destek beklenen alanları ve önceliklerini bildirir sunumlar yapmışlardır. 

FTFP kapsamında FAO-SEC bölgesinde gerçekleştirilmesi öngörülen projelerin; bölgesel niteliğe sahip olabilecek ve alt bileşenlerinde ulusal faaliyetlerin yer bulabileceği nitelikle projeler olabileceklerine değinilmiştir.

Ayrıca Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA tarafından; bölgede pilot bir alanda (bir havza gibi) uygulanabilecek; ülkelerin destek beklenen konularına dair bütün faaliyetleri içeren, model teşkil edebilecek, somut neticeye sahip, halka dokunan, havzaya yaygınlaştırılabilecek ve sürdürülebilir bir projenin ortaya çıkarılabileceği hususu da bir öneri olarak gündeme gelmiştir. Öte yandan çalıştayda, FTFP alanları ve ülke öncelikleri dikkate alınarak teklif edilecek proje önerilerinde, bölgede yürütülmüş/yürütülmekte olan projelerle çakışılmasından kaçınılması hususu da ele alınmıştır.

Ulusal önceliklerin geniş çerçeveden aktarılması ardından bölgenin ortak sorunlarının derlenmesiyle;

• Düşük orman örtüsü,
• Ormanların ekonomik ve sosyal kalkınmada çok önemli yer tutması,
• Çölleşme kontrolü,
• Otlatma sorunları,
• Arazi restorasyonu,
• İklim değişikliği adaptasyonu ve azaltımı,
• Ormanların kırsal yaşamla iç içe olması,
• Dağ havzalarının yönetimi,
• Yaban hayatı yönetimi,
• Sürdürülebilir ve sektörler arası orman yönetimi konu başlıkları değerlendirilmiştir.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkarılan ülke öncelikleri tablosu ilgili ülkelerle paylaşılacak ve ülkeler tarafından Concept Note (Kavramsal Çerçeve) oluşturulacak olup proje yazım aşamasına geçilecektir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır