Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

FIRAT-DİCLE NEHİR HAVZASI ARAZİ DEĞİŞİMİNİN İZLENMESİ PROJESİ SONUÇ RAPORU YAYIMLANDI

05 Haziran 2018

Fırat-Dicle nehirlerinin beslediği Irak, Suriye ve İran’da arazi kullanım değişikliği başta olmak üzere arazi bozulumu-çölleşme ve iyileşme-yeşillenme eğilimlerinin değerlendirildiği “OPEN FORIS/COLLECT EARTH metodu kullanılarak FIRAT-DİCLE NEHİR HAVZASI ARAZİ DEĞİŞİMİNİN İZLENMESİ PROJESİ” Toplantısı 4 Haziran 2018 tarihinde Bakanlık Binası 11A toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya Genel Müdürümüz M. Mustafa GÖZÜKARA, Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Daire Başkanlarımız Kürşat YILDIRIM, Özlem YAVUZ, Yaşar ÇAKIROĞLU, Hüseyin BALTALI ve ilgili Teknik Personel katılım sağlamıştır.

 

(Irak – Suriye – İran Çölleşme ve Yeşillenme alanları)

Fırat ve Dicle havzasında yer alan Irak, Suriye ve İran’ı kapsayan alanda; Arazi kullanım değişikliği, arazi bozulumu-çölleşme ve iyileşme-yeşillenme eğilimlerinde 2000-2018 yılları arasında meydana gelen değişiklikleri ve arazi tahribatına yönelik değerlendirmeleri içeren sunum Doç. Dr. Ayhan ATEŞOĞLU tarafından yapılmıştır.
18 yıllık dönemde; Irak, Suriye ve İran da meydana gelen bozulumun büyük çoğunluğu terk edilen tarım alanlarında ve projede diğer alan sınıfına giren çöl alanlarında meydana geldiği ortaya çıkmaktadır. Bu nehirler üzerinde bulunan barajlarda tutulan suyun yılın 12 ayı düzenli bir şekilde sulamaya imkan tanıması ile de havza da sulu tarım alanlarının arttığı gözlemlenmiştir.

Katılımcıların konu ile ilgili soruları ve katkıları ile devam eden toplantı; bu çalışmanın farklı projelere girdi olması gerektiği, ulusallar arası sorumluluklarımız arasında yer alan ilgili raporlamalarda kullanılması konularında değerlendirmeler ile tamamlanmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır