Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürlüğümüz “Kapasite Geliştirme Projesi” Kapsamında Teknik Arazi Eğitimi Gerçekleştirildi

01 Eylül 2015

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü “Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında 28-30 Ağustos 2015 tarihleri arasında Konya ili Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi ve Mersin ili Erdemli Hacıalanı Sel ve Erozyon Eğitim Sahası’nda Teknik Arazi İnceleme Eğitimi gerçekleştirildi. 

 

 

Programın birinci günü; Sorgun Mikro Havzası (MH) Entegre Havza Projesi Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya; ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA, Danışman İsmail KÜÇÜKKAYA, Mersin Orman Bölge Müdürü Abid BACA, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet ÇELİK, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN, Etüt Proje Baş Mühendisi Sedat YILDIRIM, Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan ÜSTÜNER, Ağaçlandırma Toprak Muhafaza Şefi Mustafa AYDOĞMUŞ, Toros Orman İşletme Şefi Kenan ATIŞ, Toros ve Sorgun köy muhtarları ve köy halkı katılım sağladı.

 

Toplantının başlangıcında Etüt Proje Baş Mühendisi Sedat YILDIRIM Sorgun MH’sı Entegre Havza Projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, yapılan çalışmalardan ve çalışmaların sonucunda arazinin geçmişi ve bugünü hakkında bilgi verdi. Daha sonra karşılıklı olarak yapılan çalışmaların amacına ulaşıp ulaşmadığı, yapılan çalışmalardan ne ölçüde faydalanıldığı tartışıldı. Yapılan çalışmaların ne gibi eksiklikleri oldu ve neler yapılabileceği konuşuldu. Son olarak söz alan ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA ve Mersin Orman Bölge Müdürü Abid BACA ev sahipliğinden dolayı Sorgun Köyü muhtarı ve köy halkına teşekkürlerini sundu ve bundan sonra yapılması gereken faaliyetleri her zaman destekleyeceklerini ifade ettiler.

 

 

 

 

Ardından, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü, Hacıalanı Mevkiinde, Model Sel Kontrol Çalışma sahasında kuru duvar eşik, taş dolgulu ahşap eşik, gabion eşik, geonit eşik, kafes tel çit, geonit çit teras, çalı takviyeli teras, örme çit, taş kordon gibi tesisler incelenerek her biri hakkında bilgiler verildi. Mersin İli Erdemli İlçesi Hacıalanı mevkiinde bulunan proje sahası sonrasında Cacık mevkiinde bulunan proje sahası incelendi.

 

Programın ikinci günü; Konya ili Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezine gidildi ve bu bölgede yaşanan rüzgar erozyonu sebepleri ve mücadelesi ile ilgili bilgiler ve sunum gerçekleştirildi.

 

1950lere kadar ağaçların bölge halkı tarafından bilinçsizce kesilmesi sonucu bölgenin rüzgâr erozyonuna maruz kaldığı, çöl haline geldiği dile getirildi. Ağaçlandırma, sulu tarım, mera ıslahı, meyvecilik ve arıcılık gibi faaliyetlerle toprağa organik yapısının tekrar kazandırılmaya çalışıldığından bahsedildi. Yörenin Türkiye’nin güneş ışınlarını en dik alan ve rüzgâr erozyonunun en yoğun yaşandığı yer olduğu ve bölgenin en az yağış alan yeri olduğundan bahsedildi.

 

 

 

Sunumun ardından araziye çıkıldı. İlk olarak Gındal Yaylası mevkiine gidildi. Bu mevkiide rüzgar erozyonu nedeniyle terk edilmiş evler yerinde görüldü.

 

Gındal Yaylasından sonra Örnek Tepeye geçildi bu bölge ise alanın ilk halinin nasıl olduğunu gösterebilmek adına bırakılmış olduğundan ve bu nedenle örnek tepe adı verildiğinden bahsedildi.

 

Daha sonra Meke Gölü ziyaret edildi. Son olarak  Karapınar rüzgar erozyonu önleme sahasına geçildi ve burada 6 sıralı oluşturulan rüzgar perdeleri hakkında bilgi verildi.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır