Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Daire Başkanlarımızdan Mustafa Coşkun, Mustafa Yurdaer, Hayrettin Yıldırım ve Şube Müdürü Mahmut Kılıç ile birlikte 01 Mayıs 2013 tarihinde Sivas Saraçbendi HES alanında (ÇEM) Genel Müdürlüğü’nce kurulan deneme alanında incelemelerde bulundu.
Sivas Saraçbendi HES alanında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce model oluşturmak amacıyla erozyon kontrolü tedbirlerinde farklı ürünler kullanılarak deneme alanı kurularak yapılan çalışmaların sonuçları izlenip raporlanacaktır.
Genel Müdürlüğümüz Erozyonla Mücadele Daire Başkanlığınca bu çalışmalara ek olarak sağlam olmayan veya kazı- dolgu ile oluşturulmuş gevşek şev yamaçlarda klasik erozyon kontrolü tedbirlerine ek olarak geotekstillerin, galvanizli kafes tel, telis ve örme çit terasların kullanıldığı bir deneme alanı kuruldu.
Genel Müdürümüz Sayın Hanıfi Avcı başkanlığında Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Daire Başkanlarımızdan Mustafa Coşkun, Mustafa Yurdaer, Hayrettin Yıldırım ve Şube Müdürü Mahmut Kılıç 01 Mayıs 2013 günü deneme alanında incelemede bulundu.
Genel Müdürümüz Sayın Hanifi Avcı Konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Gelişen teknoloji ile beraber erozyonla ve selle mücadelede yamaç ve oyuntu ıslahında, yüzeysel kütle hareketlerinin önlenmesinde kullanılabilecek yeni ürünlerin üretildiği, bu ürünlerin ekonomik, taşıması, montajı kolay, dayanma gücü ve süresi fazla olması nedeniyle kullanılmasının önemini vurguladı. Yeni tekniklerin geliştirilmesi amacıyla deneme alanı kurulması gerektiğini belirtti. Bu uygulamalar sonucunda elde edilen olumlu sonuçların yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
Yamaca Galvanizli Kafes Tel ve Telis Serilmesi: Yamaç çapa ile gevşetilerek tohum atıldı, üzerine telis malzeme serildi, onun üzenine galvanizli kafes tel serilerek yamaca ankrajı yapıldı.
Yamaca Geocel Serilmesi Uygulaması: İki farklı geocel malzeme sağlam olmayan yamaca serildi. Bu malzemelerin birincisinin hücre genişliği 5 cm dir. Bu malzemenin alt tarafına içerisinde çim tohumunun bulunduğu geotestil malzeme serimi yapıldı. Geocel malzeme serimi yapılıktan sonra 5 cm kalınlığındaki hücrelerin iç tarafları toprak ile dolduruldu. 10 cm hücre genişliği olan geocel malzeme yamaca ankraj yapıldıktan sonra hücrelerin içi toprakla dolduruldu.
Yamaca Geonet serilmesi Uygulaması: Geonet malzeme ile uygulama yapıldı. Yamaç çapa ile gevşetilerek tohum atıldı, üzerine geonet malzeme ankrajı yapılarak yamaca serildi.
Yamaca Telis Serilmesi: Telis malzeme ile uygulama yapıldı. Yamaç çapa ile gevşetilerek tohum atıldı, üzerine telis ankrajı yapılarak yamaca serildi.
Geonet Çit Teras Uygulaması: Geonet çit teras uygulaması ahşap kazıkla ve demir kazıkla yapılmıştır. Ahşap kazık ve demir kazıkla yapılan geonet çit teraslara teras formu verilmemiştir. Demir kazıkla yapılan diğer uygulamada yamaca çakılan sabitleme kazıkları ile tesisisin mukavemeti artırılmıştır. Sadece erozyon kontrolü amacı ile yapılmış olduğundan teras formu verilmemiştir.
Geonet Eşik Uygulaması: Geonet eşikler galvanizli kafes tel eşik inşasında olduğu gibi tesis edilmiştir. Galvanizli kafes tel yerine geonet malzeme kullanılmıştır.