Genel Müdürlüğümüzün Uzungöl’deki Dinamik Tehlike Analizi ve Risk Değerlendirme Çalışmaları Devam Ediyor
12 Şubat 2018
Trabzon Uzungöl Dinamik Tehlike Analizi ve Risk Değerlendirme Projesi kapsamında Genel Müdürlüğümüz Etüt ve Proje Daire Başkanlığından Şube Müdürü İsmail BULUT, Uzman Yrd. Savaş KARAKAYA, Orman Mühendisleri Yunus Barış ODABAŞI, Bünyamin YILMAZ ve İnşaat Mühendisi Yusuf KANTARKAYA ile Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Abdurrahim AYDIN, Arş.Gör.Remzi EKER ve yüksek lisans öğrencisi Sefer YALÇIN dan oluşan teknik heyet Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin DÖNGEZ’i makamında ziyaret ederek proje ile ilgili istişarelerde bulunuldu.
Arş.Gör.Remzi EKER tarafından konu ile ilgili yapılan sunumunda;
Doğru arazi kullanımı ve arazi kullanımının doğru şekilde planlanması, doğal afetlerin, yaralanma, ölüm, yapısal hasarlar ve ekonomik kayıplar gibi olumsuz etkilerinin azaltılmasında güçlü bir araçtır. Doğal ortamla insan arasındaki karşılıklı etkileşimlere bağlı olarak insanların yeryüzünden yararlanma biçimi olan arazi kullanımı pek çok ihtiyacın (örneğin, gıda üretimi, barınma, rekreasyon, endüstri gibi) karşılanmasında belirli bir arazi örtü tipi üzerinde yapılan tüm düzenlemeler, faaliyetler ve girdilerin tamamı; arazinin sosyal ve ekonomik amaçlar için yönetim ve işletme şeklinin seçimi olduğunu belirtmiştir.
Proje kapsamında Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ile makamında görüşme yapılıp Uzungöl’de yapılmış ve yapılması planlanan çalışmalar ile ilgili bilgi alış verişinde bulunulup, Uzungöl’ün geleceği ile ilgili senaryolardan bahsedildi.
Program dahilinde uzungöl-yaylaönünde farklı noktalarda olmak üzere kar derinliği ölçümleri şeklinde arazi çalışmaları yapılmış ve ayrıca; kar profili açılıp gerekli ölçüm ve deneyler yapılarak tatbikat gerçekleştirilmiştir.
Arazi kullanımındaki değişimin ve zamansal dinamiklerinin daha iyi anlaşılması, doğal afetlerin yönetimi kapsamında geleceğe dönük karar verme sürecinde oldukça önemlidir. Çalışma alanında mevcut veya oluşabilecek heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afetlerin arazi kullanımı üzerindeki etkileri irdelenerek günümüze kadar olan değişimlerde bu minvalde değerlendirilecektir. Bölgenin geleceği ile ilgili dinamik tehlike analizi ve risk değerlendirme çalışmaları bu kapsamda devam etmektedir.
|