Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK Almanya Bonn ve Köln’de Ziyaretler Gerçekleştirdi

24 Mart 2019
Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK Almanya Bonn ve Köln’de Ziyaretler Gerçekleştirdi

2019 WDCD hazırlıkları kapsamında Genel Müdürümüz Sayın Dr. Ahmet İpek ve Çölleşme ile Mücadele Çalışma Grubu Sorumlusu M. Abdullah Yurtoğlu 20-22 Mart 2019 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sekretaryası (UNCCD) ile 17 Haziran 2019 Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü hazırlıkların son durumunu istişare etmek amacıyla Almanya Bonn’da bulunan UNCCD sekretaryasına ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında ilk olarak 20 Mart tarihinde sözleşmenin icra direktörü Sayın İbrahim Thiaw ve sekretarya Özel Kalemi Rajeb Boulharouf, Basın Sözcüsü Yukie Hori ve İklim Değişikliği Program Görevlisi Furkan Dosdoğru’nun katılımlarıyla toplantı gerçekleştirildi.

Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İpek, öncelikle yeni görevi nedeniyle Sayın İbrahim Thiaw’ı tebrik ederek iyi dileklerini iletti. Türkiye’nin bugüne kadar sözleşmeye olan katkıları ve gelecekteki çalışmalar hakkındaki planlananları paylaştığı toplantıda, 2019 WDCD etkinlikleri kapsamında bugüne kadar yapılmış olan ve yapılması planlanan çalışmalar ve merasimlerin taslak programı sekretarya ile paylaşıldı. Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İpek, yapılmakta olan ve yapılması planlanan çalışmaları bir adım daha öteye taşımak ve sözleşmeye taraf tüm ülkelere daha iyi örnekler sunabilmek için sahada uygulanacak projelere öncelik verilmesi hususundaki fikirlerini İbrahim Thiaw ile paylaştı.

UNCCD İcra Direktörü Thiaw, bugüne kadar Türkiye’nin sözleşmeye verdiği destekleri ve sözleşmeye taraf 196 ülke arasında öncü ve lider ülke olarak sergilediği başarılı çalışmalara büyük minnettarlık duyduklarını ifade etti. Araziye yönelik daha somut çalışmaların ve pilot projelerin tüm taraf ülkeler  uygulayabilecekleri iyi örnekler sağlayacağı için kendi nezdinde de üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu olduğunu ve Genel Müdürümüz ile aynı kanaati taşıdığını belirtti.

Yine Küresel Mekanizma İdari Direktörü Juan Carlos Mendoza, Program Koordinatörü Camilla Nordheim-Larsten, Program Görevlisi Sven Walter ve Erkan Güler ile gerçekleştirilen toplantıda Arazi Tahribatının Dengelenme Hedef Belirleme Program (LDN TSP) kapsamında, programa dâhil ülkelerde yapılabilecek pilot projeler hakkında görüşmeler gerçekleştirildi. Direktör Mendoza, Türkiye’nin LDN TSP programında 14 ülkeden 1 tanesi olması ve hedef belirlemede tecrübesiyle diğer ülkelere oluşturduğu örnekten duydukları memnuniyeti ve Türkiye’nin daha somut çalışmalar için gösterdiği çabaları minnettarlıkla karşıladıklarını ve Türkiye’nin fikirlerinin UNCCD için çok değerli olduğunu ifade etti.

21 Mart tarihinde ise Politika Belirleme ve Dış İlişkiler Direktörü Louise Baker ile yapılan toplantıda ise Ankara Girimi 2019 çalışma planının detayları konuşuldu. Orta Asya’da bulunan 6 ülkenin ve 3S (Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik) girişimine dâhil 13 ülkenin başlatacakları uygulama projelerinde Türkiye’nin deneyiminden faydalanmanın büyük anlam ifade edeceğini, böylelikle somut çıktılara ulaşılabileceğini belirtti. Ayrıca, Ankara İnsiyatifi ile alakalı kısa bir filmin hazırlanması ve bugüne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili İngilizce ve Türkçe broşür hazırlanması hususlarında fikir birliği sağlandı. 

22 Mart tarihinde ise Basın Sözcüsü Yukie Hori ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Wagaki Wischnewski ile gerçekleştirilen toplantıda, 17 Haziran günü düzenlenecek olan açılış merasimi, üst düzey toplantı programı ve hafta boyunca sürecek etkinlikler kapsamında düzenlenecek olan 19. Uluslararası Toprak Kongresi, Afrika ülkelerine yönelik Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim programları ve düzenlenecek yan etkinlikler (çocuklar, gençler, kadınlar ve STK’lar forumları) hakkında detaylar üzerinde çalışıldı ve etkinliklerin programları netleştirildi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır