Biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri konusunda bilim ve politikayı bir araya getirmek üzere kurulan Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu (IPBES) İkinci Genel Kurul’u 134 ülkenin katılımıyla 9 Aralık 2013 tarihinde Antalya’da başladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Genel Kurul’a, Birleşmiş Milletler ve Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı.
09-14 Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Genel Kurul, 5 Aralık’ta yaşamını yitiren Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
BM Çevre Programı İcra Direktör Yardımcısı İbrahim Thiaw, Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, doğanın insanoğluna, gerekli tüm kaynakları sunduğunu ancak doğa ticaretinin istismar boyutuna ulaştığını ifade etti.
Organize suç örgütlerinin doğaya karşı geçmişe nazaran daha fazla suç işlediklerini dile getiren Thiaw, halen bu kaçakçılığın önüne geçilemediğine, vahşi hayvanların kanının akmaya devam ettiğine ve biyolojik çeşitliliğin kötüye gitmesinde yasadışı avlanmanın büyük etkisi bulunduğuna dikkati çekti.
Dünya genelinde arı nüfusunun neden azaldığını araştırdıklarını belirten Thiaw "Yakın gelecekte konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar hükümetlere sunulacak. Geçmişte yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarının siyasiler tarafından hayata geçirilmesi 25-30 yıl sürüyordu. IPBES olarak bilimsel ve siyasal bir ara yüz olarak görev yapıyoruz" dedi.
IPBES'in, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, uzun vadeli insan refahı ve sürdürülebilir kalkınma için bilim politika ara yüzünü güçlendirmek misyonuyla kurulan bağımsız bir BM organı olduğunu vurgulayan Thiaw, şöyle konuştu:
"Sekretaryalığını geçici olarak UNEP yapmaktadır. UNEP, UNESCO ve FAO ile kurumsal bağ kuracaktır. 21 Nisan 2012'de aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 94 ülke tarafından Panama'da kurulmuştur. IPBES, hükümetlerin ve uluslararası sözleşmelerin taleplerine göre düzenli raporlar yayınlayarak konular kapsamındaki durum ve eğilimleri bilimsel dayanaklarla gösterecek ve çok opsiyonlu senaryolara dayanan politik tavsiyeler yapacaktır. Politik tavsiyeler kural koyucu nitelikte olmayıp, otoritelerin politika oluşturmasını güçlendirmeye yöneliktir."
Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, 2020 yılına kadar dünyada biyoçeşitlilik kaybının durdurulmasını Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu’nun (IPBES) sağlayacağını, üretilen bilimsel verilerin politikacılara sunulacağını belirtti.
IPBES aracılığıyla üretilen bilimsel verilerin politikacılara sunulacağını belirten Dr.Nurettin Akman, IPBES'in biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için bilim politika ara yüzü misyonu taşıdığını anlattı.
"IPBES, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleriyle ilgili hükümetlerden, BM organlarından ve çeşitli paydaşlardan gelen bilimsel bilgi taleplerine cevaplar verecek, politik tavsiyelerde bulunacaktır" diyen Akman, şöyle devam etti:
"Antalya'da 2014-2018 iş programı kapsamında biyolojik çeşitlilik, tozlaşma, arazi bozumu ve restorasyonu, işgalci türler, kapasite geliştirme ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına yönelik politik tavsiyeler şekillenecek. 2008 yılından bu yana toplantıları yapılan ancak faaliyete geçemeyen IPBES'in sağlanacak mutabakatla 2014 yılında çalışmalarına başlayacağını ümit ediyoruz."
Toplantı’nın açılışında katılımcıların ilgisini çeken Genel Müdürlüğümüzün standı BM Çevre Programı İcra Direktör Yardımcısı İbrahim Thiaw ve beraberindeki heyet tarafından da ziyaret edildi.
Toplantı kapsamında Genel Müdürlüğümüz, 12 Aralık 2013 Perşembe günü Çölleşmeyle Mücadele konulu bir yan etkinlik de düzenleyecektir.