Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Genel Müdürümüz Hanifi Avcı Peru’da Gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne İştirak Etti…

16 Aralik 2014

1 Aralık 2014 tarihinde Peru / Lima’da başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı’na (COP20) 195 ülkeden 10 bin’ in üzerinde katılım sağlandı.   

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, toplantının 9-12 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen üst düzey bölümüne, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin başkanlığında oluşturulan yaklaşık 50 kişilik heyetle katılım sağlamıştır.   

 

 

Peru’da gerçekleştirilen iklim konferansında; Kyoto Protokolü’nün ardından hayata geçecek küresel yeni bir iklim anlaşmasının müzakereleri gerçekleştirildi. 

 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı’nın da aralarında bulunduğu ilgili kurumlardan oluşan resmi heyet ile katılım sağlanan müzakerelerde temel olarak 2015 yılında Paris’te imzalanması planlanan yeni anlaşma üzerine odaklanılmıştır. 

 

Yeni anlaşmaya ilişkin taslak müzakere metni ile Lima’da alınması öngörülen taslak kararlar metni müzakere edilmiş olup, taslak metinlerde yer alan hususlar, Lima’daki Türkiye heyeti tarafından titizlikle analiz edilmiştir. Özellikle taslak müzakere metninin sera gazı emisyonlarının azaltılması bölümü ile taslak karar metninde yer alan ve 2015 yılında tüm taraflarca sunulması planlanan ulusal katkılara ilişkin bölümler, ülkemizin ulusal çıkar ve öncelikleri de göz önünde bulundurularak toplantılarda görüşülmüştür. 

 

Bu arada, Avustralya ve Belçika'nın yaptığı bağışların ardından dünyanın en büyük iklim fonunun 2014 yılı hedefini aştığı bildirilmiştir. 

Merkezi Washington'da bulunan Dünya Kaynakları Enstitüsü Finans Müdürü Athena Ballesteros, 10 milyar dolarlık eşiğin aşılmasının savunmasız ülkelerin iklim değişikliği etkilerine karşı mücadelesinde yardımcı olacağını söyledi. Ballesteros, "Bu katkılar, görüşmelerdeki güveni sağlamlaştırmalı ve küresel bir anlaşma için ilerlemeye yardımcı olmalıdır" diye konuşmuştur. 

 

Gelişmiş ülkeler, 2020'de başlayacak Yeşil İklim Fonu'na her yıl 100 milyar dolar aktarma konusunda anlaşmaya varmışlardır.

 

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilen uluslararası iklim değişikliği müzakereleri 13 Aralık 2014 tarihinde tamamlanmıştır. 

 

Konferanstaki en önemli gelişmelerden biri de Türkiye adına alınan karar olmuştur.

 

Türkiye tarafından, 16. Taraflar Konferansı’ndan beri yürütülen ve ülkemize iklim değişikliği ile mücadele kapsamında finans, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme desteği sağlanmasına yönelik müzakereler 20. Taraflar Konferansı’nda başarı ile sonuçlandı.

Kabul edilen karar çerçevesinde, gelişmiş ülkelerce, Türkiye’ye en azından 2020 yılına kadar finans, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme desteği sağlanmasının önü açıldı. Artık Türkiye, bu karar nezdinde diğer ülkeler ve çok taraflı kuruluşlarla gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek elde edilen kazanımları uygulamaya koyacak.

 

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü altında idari ve teknik konularda (Ulusal Bildirimler, İki Yıllık Raporlar, Adaptasyon Fonu, Kayıp ve zarara ilişkin Varşova Uluslararası Mekanizması, Kyoto Protokolü mekanizmaları, Finans mekanizması) birçok konuda çeşitli kararlar alındı.

 

Bu kararlardan bazılarında (ulusal bildirimler, iki yıllık raporlar gibi) ülkemizi de ilgilendiren hususlar olup, Türkiye’yi herhangi bir yükümlülük altına alacak ifadeler bulunmuyor. Kararlara göre, 2015 yılı sonunda Paris’te düzenlenecek olan İklim Değişikliği Konferansı’nın, 2016 yılında ise Fas’ta düzenlenmesi karar bağlandı.

 

Konferans boyunca süren yoğun müzakereler sonucunda 13 Aralık Cumartesi günü alınan karar çerçevesinde tüm ülkeler 2015 Anlaşması için kendi ulusal koşullarına göre belirleyecekleri katkılarını şeffaf bir şekilde en geç 1 Ekim 2015 tarihine kadar İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryasına iletecekler.

 

Kararda, ayrıca genel çerçevesi çizilen 2015 Anlaşması taslak dokümanına ilişkin çalışmaların da 2015 yılı Mayıs ayına kadar tamamlanması ülkelerden talep edildi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır