Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

GENEL MÜDÜRÜMÜZ HANİFİ AVCI VE BERABERİNDEKİ HEYET, KONYA VE MERSİN İLLERİNDE ARAZİ İNCELEMELERİNDE BULUNDU…

15 Kasım 2013

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında gerçekleştirilen arazi incelemelerine, Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA, Etüd ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Prof. Dr. Orhan DOĞAN, Prof. Dr. Günay ERPUL, Doç. Dr. Ali Uğur ÖZCAN, Konya Orman Bölge Müdürü Necati ALIÇ, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit BACA, Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Salim KARABULUT, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN ile Konya ve Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden Şube Müdürleri ve birçok teknik eleman katılmıştır. 

 

Arazi incelemesinin ilk gününde; ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında Ayrancı Havzası’nda yer alan “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi” pilot alanlarından biri olan Ayrancı İlçesi’nde proje kapsamında yer alan köy muhtarları ile toplantı yapılmış ve muhtarlara proje hakkında bilgi verilmiştir.






Daha sonra ÇEM Genel Müdürü Avcı beraberindeki heyetle birlikte “Erozyon Risk Haritalarında Kullanılan Arazi Kullanım Faktörünün Güncellenmesi Projesi” kapsamında Mersin’de arazi incelemesinde bulunmuşlardır. Arazi kullanım durumlarına göre erozyon risk haritalarının güncellemesi projesi kapsamında arazi incelemesi yapılan yer, Alata Havzası Kemer Yaylası 2100 m rakımlı sahadır. Havzanın kuzey kısmında yer alan seyrek bitki örtüsü alanında taş ve malç malzeme mevcut olup bu ve benzeri alanlara yeni bir arazi kullanım faktörü kodunun geliştirilmesi ve kullanılması gerektiği değerlendirilmiştir.






 

Teknik gezinin ikinci gününde ise; Genel Müdürlüğümüzce model uygulama olarak yapılan “Mersin İli Erdemli İlçesi Hacıalanı Köyü Eğitim Amaçlı Sel ve Erozyon Kontrol Projesi” kapsamında, uygulanan yamaç ve oyuntu ıslahı tesisleri incelenmiştir. Bu alanda sel ve erozyon kontrol amaçlı yeni teknikler ve tesisler  uygulanmıştır.  Bu proje ulusal ve uluslararası sel ve erozyon kontrolü amaçlı eğitimlerde kullanılmak üzere tüm sel ve erozyon kontrolü tekniklerinin uygulandığı projedir.

 

İnceleme esnasında yamaç ve oyuntu ıslahı ile ilgili yapılan tesisler görülerek değerlendirmeler yapılmış, yamaç ıslahlarında teras yapılması uygun alanların havzaya düşen kısa süreli ani yağışların tamamını tutacak şekilde bir teras boyutlandırılmasının yapılması gerektiğine değinilmiştir. Bunun yanında yamaç arazide oluşan yüzeysel akış hızını azaltmak, taşınan materyali yerinde tutmak ve toprağı taşınımını önlemek için makineli ve işçi ile teras , çalı takviyeli teras, örme çit, kafes tel çit, geonet çit, taş kordon gibi tesislerin yapılması gerektiği belirtilmiştir. 

 

Havza içerisindeki oyuntularda ise oyuntularda meydana gelen akımın enerjisini ve oyulmayı önlemek için eğim azaltıcı tesislerden olan enine yapılardan kurutaş duvar eşik, kafes tel eşik, geonet eşik, kutu gabion ve ahşap eşik gibi yapılarla sel oluşumunda kontrol sağlanabilecektir. Oyuntu ıslahında denge meylinin hassas bir konu olduğunu ve inşa edilen tesislerin dere meyline etkileri ve dere içinde bulunan otsu ve odunsu bitkilerin akış üzerinde etkileri değerlendirilmiştir.

 





Yamaç ıslahı tesislerinden olan BUROR terasların incelenmesi.



Kuruduvar eşik yapımı esnasında yapılan incelemeler.



Oyuntu ıslahında tesis edilen Kuru duvar eşikleri.



Oyuntu ıslahında yaygınlaştırılması düşünülen Kutu Gabionları. 



Oyuntu ıslahında tesis edilen ahşap eşikler.





Geonet eşik ve kuru duvar eşikleri. 



Ahşap eşikten, kuru duvar eşik, örme çit ve kafes tel çit.



Yamaç ıslahı tesislerini korumak için yapılan taş kaplamalı çevirme hendeği.


Ü
Yamaç ıslahı tesislerini korumak için yapılan taş kaplamalı çevirme hendeği.



Yamaç ıslahı tesislerinden taş kordon.



Örme Çit.


 

Geonet çit. 

 



Kafes Tel Çit yapımı.



Kafes tel çit ve taş kordon yapımı.



Kafes tel çit ve taş kordon yapımı.



Kafes tel çit yapımı.



Kafes tel çit ve taş kordon yapımı.



Taş Kordonlar.

Ü
 

Örme çit yapımından ve havzadan bir görüntü.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır