Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi (HİDS) Projesi Birinci Yıl Değerlendirme Toplantısı 20 Kasım Perşembe günü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında gerçekleştirildi.
Genel Müdür Hanifi AVCI yapmış olduğu konuşmasında; ülkemizde farklı sektörlerin bir araya gelerek aynı amaç doğrultusunda çalışmasının çok zor olduğundan bahsederek, HİDS Projesi’nde, farklı uzmanlık alanlarından, farklı şehirlerden, farklı karakterdeki akademisyenlerin, “Türkiye Çölleşme Modeli”ni ortaya koymak amacıyla bir masa etrafında çalışmış olduklarını ve ortak bir görüş oluşturduklarını ifade etmiştir.
HİDS Projesi’nin, bu çalışma yöntemi bakımından örnek bir proje olduğunu belirten Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devam etmiştir; “Proje’nin farklı uzmanlık alanlarını bir potada eritmiş olması; proje sonuçlarının hassasiyetini artırarak, çeşitliliği yansıtmış olacaktır. Yapılan çalışmanın sonuçlarının güvenilirliğine etkisi olan bu çalışma yöntemi, Proje’nin en büyük başarısıdır. Bu başarıda, HİDS Proje Yöneticisi Hande BİLİR başta olmak üzere, TÜBİTAK’ın birleştirici rolünün ve proje yönetim anlayışının etkisi çok büyüktür. “Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritası”nın ülkemizin çölleşme ile mücadelesine katkı sağlayacağına ve çölleşme ile mücadele eden ülkeler nezdinde örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.”
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın değerlendirmelerinin ardından kısa bir sunum yapan proje grubu da temenni ve teşekkürlerini ileterek toplantı sonlandırılmıştır.
HİDS projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından “Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi” geliştirilecek, “Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritası” oluşturulacak, daha öncesinde belirlenmiş olan “Havza İzleme ve Değerlendirme Modeli” doğrulanıp kalibre edilecek ve ÇEM Genel Müdürlüğüne Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitimleri verilecektir.
Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi Projesi ile havzalardaki erozyon, çölleşme, arazi kullanımı, orman gibi veri temalarını birlikte değerlendiren ve tüm havzaları kapsayan model bir İzleme ve Değerlendirme Sistemi geliştirilmiş olacaktır. Coğrafi tabanlı olarak geliştirilecek Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi, izlemeye yönelik maliyetin azaltılmasına, hızlı ve güncel izleme yapılarak gerekli önlemlerin alınmasına, havzada yürütülen projelerin etkin bir şekilde izlenebilmesi sayesinde yatırımların başarıya ulaşmasına ve doğal kaynakların dengeli kullanılması ve korunmasına yönelik önemli kazanımlar sağlayacaktır