Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanlığının düzenlediği Havza Planlama ve Proje Eğitimi 2-5 Mayıs 2017 tarihi arasında Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.
Orman Genel Müdürlüğü Daire Başkan Yardımcısı Yunus GÜNEŞ açılış konuşmasında etüt proje ve bu kapsamda gerçekleştirilen eğitimlerin öneminden bahsetti.
Eğitimin hayırlı olması dilekleriyle açılış konuşmasına başlayan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN; Havza bazında entegre projenin katılımcı yaklaşımla yapılmasının önemine değindi.
Ayrıca havzada yaşayan sorunlara geçici değil kalıcı çözümler bulunması geleneksel arazi kullanım durumlarıda göz önünde bulundurularak planlamaların yapılması gerektiğini belirtti.
Eğitim Dutağaç köyünde yapılan Sor-Sap-Çöz eğitim toplantısı ile devam etti burada entegre mikrohavza planlamanın köyde yaşayan insanların sorunlarını dinlenenerek proje kapsamında nelerin yapılacabileceği hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Daha sonra örnek saha olan Taşoluk Uygulama Alanı ziyaret edildi ve buarada yapılan çalışmalar yerinde katılımcılara anlatıldı.
Model sahada yer alan yamaç ıslahı yöntemlerinden ekskavatörle gradoni şeklinde toprak işlemesi, tarımsal teras yapımı, çukur şeklinde toprak işleme ,örme çit ve cansız perde, demiz kazıklı örme çit, çalı takviyeli teras, galvanizli kafes tel, taş kordon, geonet çit teras, geonet serilmesi, taş pereli çevirme hendeği, çizgide ot ekimi, canlı eşik, kuru duvar eşik, çuvallı sedde yapımı, gibi erozyon ve sel kontrolü amaçlı tesislerin yapılış amaçları ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkında istişarelerde bulunuldu.
Eğitimin sonunda ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN tarafından genel değerlendirmenin ardından katılımcıların programla ilgili görüş ve önerileri dinlenerek eğitim sonlandırıldı.