Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“HAVZA YÖNETİMİ” KONULU HİZMETİÇİ EĞİTİM PROGRAMI ARAZİ UYGULAMASI İLE DEVAM ETTİ…

31 Mart 2014

24 Mart 2014 tarihinde başlayan “Havza Yönetimi” konulu hizmet içi eğitim programı 2.gününde "Çorum Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi" ile “Çorum-Osmancık-Emine Deresi Erozyon ve Sel Kontrolü Projesi” alanlarına gerçekleştirilen arazi gezileri ile devam edildi.    
 

 

“Çorum Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi“ Sahası Genel Görünüm

 

22.000 hektarı projelendirilmiş ve 15.000 hektar alanında uygulama yapılmış olan “Çorum Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi“ kapsamında yapılan ağaçlandırma çalışmaları yerinde incelenmiştir. Proje sahasında uygulanan teras tipi, teras aralık ve mesafeleri, ağaçlandırmada kullanılan türler, toprak işleme şekilleri, proje sahasının genel ve özel konumu hakkında projenin uygulanmasında görev alan yetkililer tarafından bilgiler verilmiştir.

 

 

Entegre havza yönetimi kapsamında, havza içerisinde yer alan tarımsal arazilerde uygulanabilecek yöntemler konusunda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI tarafından bilgiler verilmiştir. Özellikle tarım alanlarında erozyonu önlemeye yönelik yapılabilecek tarımsal seki teraslar ve uygun toprak işlemesi sayesinde, tarımsal alandan kaynaklanan erozyonun kontrol altına alınabileceği ve bu yöntemlerle kurak ve yarı kurak bölgelerde suyun toprakta depolanmasının sağlanarak daha fazla suyun bitkilerce kullanılabileceği ve verimin artırılabileceği belirtilmiştir.

 

 

 

 

Tarımsal Seki Teraslar

 

Samsun-İstanbul Karayolunun güvenliğini sağlamak ve havzada bulunan Osmancık İlçesi yerleşim yerleri ile birlikte ziraat alanlarının, sel, taşkın ve rusubat birikmesinden korunması gayesi ile 1980’li yıllarda 9.300 hektarlık alanda projelendirilmesı yapılan ve 6.800 hektar sahada uygulama yapılan “Çorum-Osmancık-Emine Deresi Erozyon ve Sel Kontrolü Projesi” yerinde incelenmiştir.

 

 

Proje sahası arazi ve toprak şartları açısından oldukça zor bir saha olmasına rağmen ağaçlandırma ve yağışların tutularak sele dönüşmemesi konusunda başarı sağlanmıştır. 

 

Başarının sebepleri incelenerek görülmüştür ki son derece özverili bir çalışma yapılmıştır. Özellikle yeterli toprak derinliği olmayan yerlere taş kordonlar yapıldığı ve saha dışından traktörle yol kenarına getirilen toprağın çalışanlar tarafından çuvallara doldurularak, sırtta taşınarak taş kordonların arkaları doldurularak teras formu verildiği ve buralara fidan dikilerek fidanların tuturulduğu ve başarının böyle yakalandığı projede bizzat çalışan Emekli Orman Muhafaza Memuru Hasan EKEN ve traktör operatörü olarak görev yapan İrfan GÜCCÜK tarafından ifade edilmiştir.


 

 

Adı geçen personel proje uygulamasında zor şartlar altında yaptıkları çalışmaları anlatarak, çıplak köklü olarak diktikleri kızılçam fidanlarının tutma başarılarını artırmak için yaklaşık 50 km mesafede bulunan fidanlıktan fidanları günlük söktürüp selekte ettirdiklerini, özel topladıkları yosunlarla fidan ambalajını yaptırdıklarını, sahaya fidanları günlük getirdiklerini, sahada da fidanı işçiye azami gayret sarf ederek dağıtıp diktirdiklerini ifade etmişlerdir. 

 

Bugün aradan geçen 30 küsür seneden sonra bizim sahada görmüş olduğumuz başarının son derece özverili bir çalışmanın ve gayretin neticesinde olduğunu ve çok emek sarf ettikleri bu sahaları böyle başarılı görünce gurur duyduklarını ifade etmişlerdir.   


ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI “Çorum-Osmancık-Emine Deresi Erozyon ve Sel Kontrolü Projesi” kapsamında uygulamada bizzat görev almış ve özverili çalışmalarda bulunmuş emekli Orman Muhafaza Memuru Hasan EKEN ile traktör operatörü olarak görev yapan İrfan GÜCCÜK’e yaptıkları özverili çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür etmiş ve Teşekür Belgesi vermişlerdir.   

 

Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar SARI orman zararlıları ile yaptıkları biyolojik yöntemle savaş çalışmalarını anlatmış, sahada görülen Çam Kese böceğine (Thaumetopea pityocampa) karşı yapılan tuzak ile ilgili bilgiler vermiştir.
 

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun GÖL’de proje sahasının ekolojik özellikleri ve havza planlama esasları hakkında detaylı bilgiler vermişlerdir. 
 

 

Ayrıca Bakanlık Müşaviri Hamza ERYİĞİT ve emekli Genel Müdür Yardımcısı İsmail KÜÇÜKKAYA da sahada yapılması gereken ve yapılan çalışmalarla ilgili teknik bilgiler vermişlerdir. 
 

 

 

“Havza Yönetimi” konulu hizmet içi eğitim seminerinin arazi uygulaması sonrasında katılımcılarla hatıra fotoğrafı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır