Heyelan İhtisas Grubu Toplantısı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI Başkanlığında Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA ve Etüt Proje Daire Başkanı V. Beytullah FİDAN, konusunda uzman akademisyenler Prof. Dr. Turan YÜKSEK, Doç. Dr. Tolga ÇAN, Doç. Dr. Hakan Ahmet NEFESLİOĞLU, Doç. Dr. Abdurrahim AYDIN, Doç. Dr. Aykut AKGÜN, Yrd. Doç. Dr. Tolga GÖRÜM ile AFAD, DSİ ve yerel idare temsilcilerinin iştirakleri ile 16 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirildi.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI Heyelan İhtisas Grubu Toplantısı’ nın açılış konuşmasında; 2030 yılında arazi tahribatının dengelendiği bir dünya hedeflendiğini ifade ederek ülke olarak 2018-2030 strateji belgesinin hazırlanmaya başlandığını söyledi. Genel Müdür AVCI, yaşanan heyelan olaylarının can ve kaybı yanında ciddi anlamda arazi tahribatına neden olduğunu, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan sel afetlerinin tahrip gücünü özellikle heyelanların arttırdığını, farklı ekolojik koşulların farklı heyelanlar ürettiğini ve bunların her biri için ayrı önlemler alınması gerektiğini, havza bazlı çalışmanın önem arz ettiğini, heyelanlar meydana gelmeden koruyucu önlemlerle zararların azaltılması, mümkünse heyelanların önüne geçilmesi gerektiğini, heyelan zararlarını azaltıcı, kontrol ve önleyici tedbirlerin bir birlerinden farklı olduğunu ve bu konuda her kuruma farklı görevlerin düştüğünü vurguladı.
Heyelanlarla mücadele konusunda kurumlara büyük görevler düştüğünü aktaran Genel Müdür Hanifi AVCI, kurumların görev ve sorumlulukları dahilinde eş güdüm içinde çalışmasının önemini vurgulayarak, heyelanlar konusunda sorumlulukları olan kurumların bir araya gelerek yeni bir yol haritası ortaya koymaları gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Heyelan İhtisas Grubu Toplantısı’nda daha sonra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Şube Müdürü İsmail BULUT, Heyelan Duyarlılık Haritalarının Üretilmesi ve Kullandırılması ile DSİ koordinasyonunda gerçekleştirilen Doğu Karadeniz Havzası Taşkın ve Rusubat Kontrolü Eylem Planı Hakkında bilgiler verdi.
AFAD Başkanlığından Jeoloji Mühendisi Fatih AYDIN, kurumlarınca üretilen Heyelan Duyarlılık Haritalarında kullanılan yöntem, bugüne kadar yapmış oldukları envanter çalışmaları hakkında bilgiler vermiş, yıl sonuna kadar tüm iller için heyelan duyarlılık ve envanter haritası çalışmalarının tamamlanacağını ifade etmiştir.
Sunumların ardından katılımcıların konu hakkında ki görüş ve önerileri ile toplantı devam etmiştir.
Prof.Dr.Turan YÜKSEK , havza bazlı ve ortak akılla, ilgili tüm meslek disiplinlerinin birlikte bir araya gelerek çalışmasının büyük önem arz ettiğini,
Doç.Dr.Hakan Ahmet NEFESLİOĞLU, AFAD Başkanlığı ve bağlı kuruluşların yapmış olduğu çalışmaların çok değerli olduğunu, ancak uluslararası düzeyde yayınlanmış standartlarda göz önünde tutularak heyelan çalışmalarında standartları belirlemeye yönelik bir konsorsiyum ile çalışılması gerektiğini,
Doç.Dr.Tolga ÇAN, heyelan duyarlılık ve tehlike haritalarının üretiminde orto-foto ve meşcere haritalarının kullanılması ve havza bazlı değerlendirmelerin yapılması gerektiğini,
Yrd. Doç. Dr. Tolga GÖRÜM heyelan duyarlılık ve tehlike haritalarının üretiminde bir konsorsiyum ile çalışılması, standartların belirlenmesi gerektiğini ayrıca özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde lidar ile çalışmanın düşülmesi gerektiği hususlarını ifade etmişlerdir.
Doç. Dr. Abdurrahim AYDIN hidrometeorolojik kaynaklı afetlerde orman üst sınırında itibaren çalışılması gerektiği, önlem çalışmaları arasında ormancılık faaliyetleri arasında yer alan daha ekonomik yöntemlerden kültürel yöntemlerin düşünülmesi gerektiğini,
Doç. Dr. Aykut AKGÜN heyelan konusu ister genel ister özel ölçekte değerlendirilsin önemli olan yapılan çalışma sonuçlarının karar vericiler tarafından hukuki zemine oturtulması ve kullanılma zorunluluğunun sağlanması, aksi takdirde kaynakların, zamanın ve emeğin boşa harcanmış olacağını belirtmişlerdir.
Toplantı neticesinde mevzuatın kendisine görev verdiği ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin eşgüdüm halinde çalışmalarının önemi vurgulanmıştır.