Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi Türkiye Çölleşme Modelinin Değerlendirilmesi Çalıştayı konu uzmanlarının kriter (ölçüt) ve göstergeleri tartışması ve çölleşme haritalarının çalışılmasıyla 20 Aralık 2014 tarihinde sonlandırıldı.
Çölleşme kriter ve göstergeleri kapsamında yapılan çalıştay, Türkiye’nin çeşitli illerinden akademisyenler, birim yöneticileri, konu uzmanları, uygulayıcılar ve TÜBİTAK ile ÇEM uzmanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Yuvarlak masa toplantılarında, konu uzmanlarının birlikte, aynı konu üzerinde çalışması sonucu 7 kriter (ölçüt) ve 47 göstergenin yanında eklenecek kriter (ölçüt) ve göstergeler üzerinde çalışma yapılmıştır.
Çalıştayda Çölleşme Platformu kurulması yönünde, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (COP 12.) Hazırlık Toplantısı ile bu konuda yapılabilecekler ve son olarak Çalıştay Değerlendirmesi yapılarak sonlandırılmıştır.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI çalıştayın kapanışında yaptığı değerlendirmede, UNCCD Taraflar Konferansına yönelik olarak; “Yaptığımız projelerin yorumlanarak da anlatılması, orada sunulması bizim için çok önemli, akademisyenlerin burada olmasını istiyoruz. Dünyadaki beklentiye göre projelerimizin değerlendirilmesini istiyoruz.” dedi.
Bir hedefe doğru giden ortak konuları öne çıkararak bir çalışma yapmamız gerekiyor diyen Genel Müdür AVCI sözlerine şöyle devam etti; “ Yapılan çalışmalarda nelerin ortaya konmasının gerektiğini bilmemiz lazım. Bu koordinasyonun çölleşme platformu tarafından yürütülmesinden yanayım. Şuan yürüttüğümüz projeler var, Toprak Bilgi Sistemi, Yukarı Havzalarda Sel Modellemesi Çalışmaları, HIDS, Çölleşme Stratejisi, Çölleşme Eylem Planı, Erozyon İzleme Sistemi ile ilgili çalışmalarımız var. Uzaktan algılama ile Türkiye ormanlarının izlenmesine yönelik çalışmalara ihtiyacımız var, yaptığımız çalışmaların görünürlüğünü sağlayabilmemiz için. Entegre havza projelerinin yapılması ile ilgili kılavuz hazırladık, erozyon ve sel için teknik kitaplar var henüz basım aşamasında. İyi örneklerin yansıtılmasına yönelik LADA projemiz var. Dünya’da sosyal boyutun öne çıkarılması gerekiyor ve dezavantajlı gruplara yönelik özellikle kadın konusu hep gündeme geliyor. Bizim kendi sosyal kültürümüzü ortaya koymamız gerekli. Bir Afrikalı gibi olmadığımızı Orta Asya’dan gelen kültürümüzü iyi anlatmalıyız. Olayların sosyal boyutunun da değerlendirilmesi gerekiyor.”