Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Hümik Asit’in Kurak ve Yarı Kurak Bölgelerde Fidanlar Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi Projesi Sonuç Raporu Toplantısı Yapıldı

27 Mart 2018

Kurak ve yarı kurak, bitki besin maddesi içeriği açısından fakir topraklarda ağaçlandırmaların başarısını arttırmak gayesi ile hümik asit ve leonarditin bitki gelişimi üzerindeki etkilerinin tespiti  gayesiyle  2013 yılında Ankara ili Ayaş ilçesinde kurululan  “Hümik Asit’in Kurak ve Yarı Kurak Bölgelerde Fidanlar Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi Projesi”  2017 yılı sonu itibari ile sonuçlandırılmıştır. Elde edilen sonuçların paydaş kurumlara aktarılması amacıyla proje sonuç bilgilendirme toplantısı,  22 Mart 2018 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü 11. Kat toplantı salonunda gerçekleştirildi.

ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin,   ÇEM Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU, OGM Daire Başkanı Fahrettin AY, Türkiye Kömür İşletmeleri Müdürü Ayhan SEZGİN, OGM Daire Başkan Yardımcısı Yunus Güneş,  OGM İç Anadolu Araştırma Müdür Yardımcısı Hacer SEMERCİ,  Başmühendis; Aydın ÇÖMEZ, Şube Müdürleri; Yusuf Ziya ERGENE, Ümmiye AYDIN, Ayşe TOPTAN; İlhan Sıddık Özeri, Mehmet ERGİN;  Ali Tanış, Sevilay SUNAMAK, Mahmut KILIÇ, Murat KURT, Nesli KÜÇÜKTEPE  ve Uzman Sezgin AKSU katıldı.

Toplantıda ÇEM Şube Müdürü  Mahmut Kılıç tarafından,   “Hümik Asit’in Kurak ve Yarı Kurak Bölgelerde Fidanlar Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi Projesi”  hakkında genel bilgiler verildi.

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Sait GEZGİN  projenin amacı ve elde edilen sonuçlar hakkında değerlendirmede bulundu.
Deneme sonucunda tür bazında elde edilen sonuçlar ;
Meşe fidanlarının 4 yıllık boy uzunlukları (53 cm) ve çaplarındaki (9 cm) gelişme birlikte dikkate alındığında 150 ml TKİ-Hümas uygulamalarının ön plana çıktığı yani daha iyi olduğu ifade edilebilir. 
Ardıç fidanlarının 4 yıllık boy uzunlukları ve çaplarındaki gelişme birlikte dikkate alındığında 150 ve 600 ml TKİ-Hümas uygulamalarının ön plana çıktığı yani daha iyi olduğu ifade edilebilir.
Kızılçam fidanlarının 4 yıllık boy uzunlukları ve çaplarındaki gelişme birlikte dikkate alındığında 600 ml TKİ-Hümas uygulamasının ön plana çıktığı yani daha iyi olduğu ifade edilebilir.
Mahlep fidanlarının 4 yıllık boy uzunlukları ve çaplarındaki gelişme birlikte dikkate alındığında 150 ml/fidan TKİ-Hümas uygulamasının ön plana çıktığı yani daha iyi olduğu ifade edilebilir.
Karaçam fidanlarının 4 yıllık boy uzunlukları ve çaplarındaki gelişme birlikte dikkate alındığında 150 ml/fidan TKİ-Hümas, L0+600 ml/fidan TKİ-Hümas uygulaması ön plana çıktığı yani daha iyi olduğu ifade edilebilir.
Badem fidanlarının 4 yıllık boy uzunlukları ve çaplarındaki gelişme birlikte dikkate alındığında 150 ml/fidan TKİ-Hümas ve 1200 ml/fidan TKİ-Hümas uygulamalarının ön plana çıktığı yani daha iyi olduğu ifade edilebilir.
Yapılan genel değerlendirmede ise alınan yaprak örnekleri ve çap ölçümleri sonuçlarına göre genel olarak leonarditsiz 150 ml/fidan TKİ-Hümas uygulamasının olumlu ve önemli etkileri olduğu ifade edilebilir. Bu nedenle fidan dikimlerinde dikim esnasında can suyu ile birlikte 150 ml/fidanTKİ-Hümas uygulanması önerilmiştir.

Son olarak, ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA kapanış konuşmasında;     proje sonucunda elde edilen sonuçların, paydaş kurum ve kuruluşlar ile özellikle Orman Genel Müdürlüğü ilgili şubelerine aktarılarak, proje sonuçları doğrultusunda bitki yetiştirilmesinde uygun dozdaki hümik asitin uygulanması konusunda fikir birliğine varıldı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır