Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

II. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu Konya’da Başladı

16 Eylül 2014

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü II. Uluslararası Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu tanıtım videolarının sunumuyla başladı.

 

 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman SARI çölleşme ile mücadele amacıyla yapılan araştırmaların tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin temin edilmesine katkısı konusunda yaptığı konuşmada yaşanılan zorluklara değindi. Köylerden kentlere yaşanan göçlerin üretici kesimin azalması ve tüketici kesimin çoğalmasının yanı sıra besin öğelerinde yaşanılan değişim taleplerine de dikkat çeken SARI, ilkim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık ve sıcaklık artışının sonucu olarak biyolojik çeşitliliğin değişimi, kuraklığa uyum sağlayan tür tespiti için TAGEM tarafından yapılmış olan AR-GE çalışmalarını özetledi.

 

 

UNNCD Sekretaryası Massimo CANDELORI, katılımından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra Türkiye’nin UNCCD’nin kilit ortaklarından olduğunu bildirdi. CRIC’e ev sahipliği yapmış olan Türkiye’nin UNCCD uygulamalarını değerlendirmesi gerektiğini belirten CANDELORI, Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı UNCCD COP 12 vesilesi ile Türkiye’nin herkese UNCCD’nin önemini yeniden vurgulayacağını dile getirdi. Programın başında gösterilen videoya da değinen CANDELORI, kaynakların yeterli olduğunu, istenirse etkin çalışmaların yapılabileceğini düşündüğünü, AB, Amerika ve Asya’da gerekli yatırımlar olduğunu ve detayları sunumunda dile getirdikten sonra teşekkürlerini dile getirerek konuşmasını sonlandırdı. 

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI, II. Uluslararası Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu ve Çölleşmeyle Mücadele Uluslararası Eğitimi’ne katılım sağlayan konukları selamlayarak başladığı açılış konuşmasında, çölleşmenin bir arazi bozulumu olduğunu söyleyerek “Çölleşme bir süreçtir. Toprak, verimini azaltmaya başladığı an çölleşme süreci başlamış oluyor ve en son noktası çöl. Zaten çöl olma aşamasına gelindiğinde geri dönüş çok zor. O zaman bizim görevimiz şu, bozulan araziyi bozulduğu anda bulup araziyi korumak, sonrasında da bu gidişatı geri çevirmek” diye konuştu. 

 

Genel Müdür Hanifi Avcı “Ne zaman toprağı değil bitkiyi sulayan sistemlere geçersek, suyu verimli kullanırsak o zaman çölleşme ile mücadele etmiş oluruz” dedi. 

 

 

 

Orman Genel Müdürü İsmail ÜZMEZ, tarımın garantisinin ormanlar olduğunu ve ulusal ve uluslararası çapta sorunların önlenmesi açısından en başta toprağın korunması gerektiğini vurguladı. 1 santim kalınlığında toprağın oluşması için yüzlerce yıl geçmesi gerektiğini ve toprağın dünya çapında savaşların kaynağı olacak kadar önemli bir kaynak olduğunun altını çizen ÜZMEZ, Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği sayesinde son 67 yılda yapılmış olan ağaçlandırma çalışmasının %60’ının son 10 yılda yapıldığını belirtti. Ormanların korunması adına can siper çalışan işçiler ve yangınla mücadele hayatını kaybetmiş olan 133 orman işçisi konusunda minnetlerini dile getiren ÜZMEZ, katılımcıları saygıyla selamlayarak konuşmasını sonlandırdı.

 

 

Konya Milletvekili Mustafa KABAKÇI, iktidar olarak Konya’da gerçekleştirmiş oldukları ağaçlandırma ve koruma çalışmalarını özetlemesinin ardından katılımcıları selamlayarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Açılış konuşmalarının ardından kuralık ve çölleşme ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar konusunda katkı vermiş olan katılımcılar için bir ödül töreni gerçekleştirildi.

 

 

 

II. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu programına  uygun şekilde devam etmektedir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır