Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

İklim Değişikliğinin ve Arazi Kullanımı/Örtüsündeki Değişikliklerin Akış Parametrelerine Etkileri Konulu Sunum Gerçekleştirildi

07 Şubat 2018

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzün “Kapasite Geliştirme Faaliyetleri” kapsamında, yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak gayesiyle gönderildiği ABD’de Yüksek Lisans eğitimini 2016 yılında tamamlayan ve Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanlığı’nda iklim değişikliği konularında çalışmalar gerçekleştiren Furkan DOSDOĞRU, “İklim Değişikliğinin ve Arazi Kullanımı/Örtüsündeki (LULC) Değişikliklerin Ekolojik Akış Parametrelerine Etkileri” konulu Yüksek Lisans çalışmasına ilişkin 5 Şubat 2018 tarihinde bir sunum gerçekleştirmiştir.

Sunuma; ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA, Genel Müdür Yardımcısı Emin KARAMAN, Çölleşme ile Mücadele Dairesi Başkanı Özlem YAVUZ, Erozyon Kontrolu Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU, Bakanlık Müşaviri Dr.Ahmet ŞENYAZ ile Şube Müdürleri ve teknik personel katılım sağladı.

Çalışma alanı olarak belirlenen Cahaba Nehri Havzası, Alabama eyaletinde en hızlı şehirleşmenin meydana geldiği ve ABD genelinde biyolojik çeşitliliğin şehirleşmeden dolayı büyük risk altında olduğu sekiz havzadan biri olarak tanımlanmaktadır.
Bu çalışmada; geçmişte, günümüzde ve gelecekteki potansiyel akarsu akışının iklim değişikliği ve arazi kullanımı/örtüsündeki değişimlere tepkisi ekolojik akış parametreleri kullanılarak ölçülmüştür. Özellikle dönemsel ve ekstrem (high-low) yüzeysel akışların nasıl etkilendiğini/etkileneceği incelenmiş, bunun için yüksek, orta ve düşük akışları gösterebilen, bölgedeki bitki örtüsü ve canlılar üzerinde önemli etkileri olan 38 anahtar akış parametresi kullanılmıştır.

İklim değişikliği ve şehirleşmenin, havzada önümüzdeki dönemde düzensiz akışları artıracağına değinen çalışma, değişimlerin bölgede ve ekosistem üzerinde stres oluşturacağını öngörmektedir. Çalışmada farklı arazi kullanımı/örtüsü haritaları ile birlikte 2035-2060 dönemi için yağış ve hava sıcaklığı verileri olarak iki farklı Temsili Konsantrasyon Rotaları (RCP2.6 ve RCP8.5) altında 11 farklı iklim modeli verisi kullanılmıştır.

Sunum sonrasında ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA, çalışma hakkında değerlendirmelerde bulunarak, ülkemizde ulusal ölçekte böyle bir çalışmanın gerekliliğini ifade etmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır