Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“İstanbul-Agadez (Nijer) Dostluk Ormanı” Projesi Başlatıldı

20 Kasım 2017

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TİKA işbirliğinde Nijer’in Agadez Bölgesinde tesis edilecek olan “İstanbul Dostluk Ormanı” projesi kapsamında ilgili makamlar ile görüşmek ve proje için uygun sahanın belirlenebilmesi gayesiyle Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN ve Mühendis Evren ÇETİN yerinde incelemelerde bulunmak üzere Nijer’in Agadez bölgesine gitmişlerdir.

Agadez’e varır varmaz bölgenin idari yetkililerine ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Ziyaretin ilkini Agadez Belediye Başkanı Rhissa FELTOU’ya gerçekleştirilerek proje ile ilgili fikir teatisinde bulunulmuştur. ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN gerçekleştirilecek olan projenin sadece küçük bir adım olduğunu ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak gelecekte entegre projeler hazırlayarak hem arazi restorasyonunu hemde kırsal kalkınmayı hedeflemekte olduğumuzu belirtmiştir. Belediye Başkanı FELTOU, Türkiye-Nijer arasında tarihsel bir bağ olduğunu ve gerçekleştireceğiniz projeler ile bu bağın dahada güçleneceğini ifade etmiştir. Bunun yanısıra şehrin altyapıya yönelik yatırımlarının desteklenmesini talep etmişlerdir. İçme suyu, kanalizasyon, yol ağaçlandırmaları, sağlık ve eğitim alanlarında da projelerin  ve desteklerin yapılmasını beklediklerini belirtmiştir. Yapılacak olan  her türlü proje için gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizmiştir. Genel Müdür Yardımcımız, Orman ve orman dışı alanlarda kalan proje isteklerinin Nijer Büyükelçiliğimiz aracılığıyla telep edilmesi durumunda ilgili mercilere iletileceğini belirtmiştir.

İkinci ziyaret Agadez Valisinin şehir dışında olmasından dolayı Agadez Vali Genel Sekreteri Adou ATTAHİ’ye gerçekleştirilerek kendisi ile Agadez’de gerçekleştirilecek olan Dostluk Ormanı projesi hakkında fikir alış-verişinde bulunulmuştur. Genel Sekreter, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak böyle bir projenin Agadez’de yapılmasından memnuniyet duyduklarını ve şehir olarak böyle bir projeye ihtiyaç duyduklarını ifade etmiştir. Ayrıca Agadez’in turizm, madencilik ve daha birçok alanda potansiyeli olduğunu ve bu alanlarda Türk Hükümetinin desteklerini ve girişimlerini beklediklerini belirtmiştir. Genel Müdür Yardımcımız, yapılacak olan bu projenin Agadez’in resmi ağaçlandırma ve bağımsızlık günü olan 3 Ağustos tarihine yetiştirileceğini ve hem İstanbul’da ki Dostluk Ormanının hemde Agadez’dekinin aynı anda açılışını yapmayı planladıklarını belirtmiştir.

Son olarak Agadez’in 52. Sultanı Oumarou Ibrahim Oumarou sarayında ziyaret edilerek, Agadez’de bulunma gerekçemiz üzerine mütaala edilmiş ve iyi dilek temmenilerinde bulunulmuştur. Nijer Büyükelçimiz Hüseyin ÖZDEMİR dışında Türkiye’den ilk defa resmi bir heyetin ziyaret ettiğini belirten Agadez Sultanı, Türkiye ile Osmanlıya dayanan bir bağlarının olduğunu ve atılacak olan adımlarla dahada güçleneceğini belirtmiştir. Sultan ayrıca, bölgede çölleşmenin olumsuz etkilerini fazlasıyla hissettiklerini ve halka zarar verdiğini belirterek, şehirlerinde yeşil alanların olmasının bu durumu tersine çevireceğine olan inancını dile getirmiştir. Bunun dışında şehrin etrafında yer alan Oasis’lerin (vaha) rehabilite edilerek daha verimli hale getirilebileciğini ifade etmiştir. ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Bakanlık olarak burada birçok yeni entegre proje potansiyelinin ve uygulanabilirliğinin olduğunu gördüklerini belirtmiştir. İleride hem kırsal kalkınmayı destekleyici hemde rehabilitasyon amaçlı hazırlanacak olan entegre projelerin uygulanma taleplerinin Türkiye’nin Nijer Büyükelçiliği üzerinden yapılmasının süreci hızlandıracağı ayrıyetten ifade edilmiştir.

İkinci gün, Belediye Başkanı ve yerel ormancılık birimininde katılımı ile proje için saha tespiti çalışması yapılmıştır. Yerel yönetim tarafından saha olması muhtemel dört adet yer gösterilmiştir. Saha seçiminde şehir merkezine yakınlık, sosyal baskı ve sel ve taşkın tehlikesi gibi unsurlar dikkate alınarak, ortalama 4 ha’lık bir alan seçilmiştir.

İlgili sahanın temel bilgileri (koordinat, yükselti, yerel ve egzotik ağaçtürleri vb.) alınarak Çevre Bölge Direktörü Issoufou LABO ve ormancı personeli ile birlikte proje ile ilgili ofis çalışması yapılmıştır. Ayrıca bölge ile ilgili bilgi sahibi olabilmek projede değerlendirilecek hususlar mütaala edilmiştir.

Üçüncü gün bölgenin ormancılık teşkilatı yeniden ziyaret edilerek lokal ormancılık faaliyetleri ve çölleşme ile mücadele faaliyetleri konusunda bilgiler edinilmiş ve mevcut fidanlıkları ve araç-gereçleri  ve diğer imkanları yerinde incelenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır