Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacı ile Genel Müdürlüğümüze bağlı Etüt Proje Daire Başkanlığı’nca düzenlenen ve 25-28 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen “ Sel Kontrol Projeleri Eğitimi” tamamlandı.
Genel Müdürümüz Hanifi AVCI’nın açılış konuşmaları ile başlayan eğitim programında;
-“Yukarı Havza Sel Kontrol Eylem Planı ve Diğer Eylem Planlarının Tanıtımı” konusunda Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN,
-“Sel Kontrolunun Amaçları ve Sel Oluşumunda Etkili Olan Faktörler” konusunda İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof.Dr.Hüseyin E. ÇELİK,
-“Anakaya-Toprak Sel İlişkisi” konusunda OGM Şube Müdürü Hüseyin KABAŞ,
-“Silvikültürel Müdahalelerin Sel Oluşumu Üzerine Etkileri” konusunda OGM Şube Müdürü Uğur TÜFEKÇİOĞLU,
-“Sel Kontrolü Etüt ve Projelendirme Esasları” konusunda Şube Müdürü Ali KEŞ,
-“Sel Kontrolü Projelerinde Fizibilite” konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof.Dr. Özden GÖRÜCÜ,
-“Yüzeysel Akış Hesaplamaları ve Sel İlişkisi” konusunda Prof.Dr. Orhan DOĞAN,
-“Sel Havzalarında Hidrolojik Hesaplamalar (Dere Akım Hesaplamaları)” konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd.Doç. Mahmut REİS,
-“Sel Kontrolünde Kullanılan Yamaç ve Oyuntu Islahı Tesisler” konusunda Şube Müdürü Beytullah FİDAN,
-“Sel Kontrolünde Kullanılan Mecra Islah Tesisleri” konusunda DSİ Mühendisi Mehmet ERDOĞAN,
-“Kahramanmaraş’ta Yapılan Çalışmalar” konusunda ise Emekli Orman Mühendisi Ahmet TEPEBAŞI tarafından sunumlar yapılmıştır.
27 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen arazi inceleme gezisinde Ahır Dağı Sel Kontrol Projesi Akdere Sahası ziyaret edilmiştir. Akdere havzasının geçmişi hakkında Emekli Orman Mühendisi Ahmet TEPEBAŞI ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nden Mühendis Selim ŞAHİN ve Levent SOĞUK tarafından bilgiler verilmiştir.
Nisan 1972 de 50 dakikalık şiddetli yağışın ardından yaşan sel olayında, 3 kişi hayatını kaybetmiş, Maraş şehir merkezinde 1-1,5 m yüksekliğinde rusubat birikmiştir. Bu olay üzerine havzada Erozyon ve Sel Kontrol Projesi uygulanmasına karar verilmiştir.
Akdere üzerinde 8,5 km boyunca uzanan derede ve yan dereler ile birlikte toplamda 250 adet toprak sedde yapılmıştır. 2-4m yükseklik 10-20m genişlik arası ölçülere sahip olan seddeler üzerine 8300 adet ceviz fidanı dikilmiştir. Ayrıca seddelerin önünde ve yanlarında y.akasya, badem, servi, sedir, kızılçam, karaçam ve erik fidanları tesis edilerek, bölge halkının gelir elde edilmesi hedeflenmiştir.
Yamaçlarda yapılan erozyon ve sel kontrolu uygulamalarında, kızılçam, karaçam ve sedir ibreli türleri ile 23 ton badem tohum ekimi yapılmıştır.