Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Karaman İli Ayrancı İlçesi Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi Hazırlanıyor…

19 Kasım 2014

Karaman İli Ayrancı İlçesi’nde yer alan Başlamışlı-Kocadere Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi hazırlık çalışmaları 17 Kasım 2014 tarihinde Karaman’da yapılan açılış toplantısı ile başlatıldı. 

 

 

Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı

 

17 Kasım 2014 Pazartesi günü saat 11.00’de Karaman’da düzenlenen proje açılış toplantısına; Karaman Vali Yardımcısı Kenan Eskin, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş, Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, Kâzım Karabekir Kaymakamı Mehmet Uslu, Ayrancı Kaymakamı Fatih Kaşıkçı, Karaman Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, ilgili köy muhtarları ve köy temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve proje uzmanları katıldı. 

 

Toplantıda ÇEM Genel Müdürlüğünü temsilen; Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş başkanlığında bir heyet yer aldı. Heyette; Havza Planlama ve Arazı Islahı Daire Başkanı Cafer Orhan, Entegre Projeler Şube Müdürü Bayram Hopur, Havza Plan ve Proje Şube Müdürü Selim Şahin, Uzman Serpil Acartürk, Mühendis Nesimi Kaya ve Mühendis Ahmet Şendağlı yer aldı. 

 

 

 

Saygı duruşu ve İstiklalMarşının ardından, Vali Yardımcısı Kenan Eskin, ÇEM Genel Müdür YardımcısıYılmaz Altaş, Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey tarafından açılışkonuşmaları gerçekleştirdi. Toplantı proje ile ilgili sunumlar, soru ve cevapşeklinde sürdürüldü.

Konya Orman BölgeMüdürü Bekir Karacabey konuşmasında;  önceliklebölge müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ardından çölleşmeninönemini vurguladı ve iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık ve çölleşmedenen çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade ederken; Konya –Karaman Havzası’nın ülkemizdeki en hassas bölgelerden biri olduğuna dikkatçekti. Karacabey Sözlerini çölleşmeyle mücadelede ulusal planlamaların vekurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonun önemini vurgulayarak bitirdi.  

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş sözlerine katılımcıları selamlayarak ve şahsı ve kurumu adına Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen elim maden kazasından duyduğu üzüntüleri ifade ederek başladı. Çölleşmenin önemine değinen Altaş, ÇEM Genel Müdürlüğü’nün kuruluş maksadının “ Ülkemizde toprağın korunması, tabii kaynakların geliştirilmesi, çölleşme ve erozyonla mücadele, çığ, heyelan ve sel kontrolü faaliyetleri ile ilgili politika ve stratejiler belirlemek, plan ve projeler yapmak, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği sağlamak” olduğu söyledi.

 

 

ÇEM Genel Müdürlüğü’nün az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere de eğitimler verdiğini ve teknik destek sağladığını ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş, çölleşmeyle mücadelenin en etkin yollarından birinin entegre havza plan ve projeleri hazırlamak olduğunu, bu projelerde havza bütünlüğü, katılımcılık, işbirliği ve koordinasyonun öne çıktığını ifade etti. Havza rehabilitasyonun genel ilkelerine kısaca değindikten sonra, ülkemizde daha önce dış finansmanla uluslararası kuruluşlarca büyük havza projeleri yapıldığını fakat artık kendi iç kaynaklarımızla; havzadaki tüm kurum ve kuruluşlar ile yerel halkın katılımını sağlayarak bu projelerin gerçekleştirebildiğini belirtti. Bu kapsamda 2014 yılında, Konya, Afyonkarahisar ve Karaman’da olmak üzere 3 adet entegre havza rehabilitasyon projesi hazırlandığını söyleyen Altaş, Karaman’da uygulanacak olan Başlamışlı Kocadere Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi’nin toplamda 134.250 hektar alanda ve 9 köyde, 2015-2019 yılları arasında 5 yıl süreyle uygulanacağını söyledi ve projenin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

 

Vali Yardımcısı Kenan Eskin proje açılış konuşmasına; Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili kurumları ile özel teşebbüs, sivil toplum örgütleri ve halkın katılımıyla birlikte gerçekleştirilecek olan Başlamışlı - Kocadere Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi’nin Karaman’a hayırlı olmasını dileyerek başladı. Ardından gerçekleştirilecek olan bu projenin amacının doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını temin etmek, gelir getirici faaliyetler yapmak suretiyle yöredeki vatandaşların ekonomik refah düzeyini artırmak ve vatandaşlarımızın doğal kaynakları kullanırken daha ihtiyatlı olmalarını sağlamak olduğunu belirtti.  Vali Yardımcısı Kenan Eskin de gerek yöredeki kurum ve kuruluşların gerekse yerel halkın özverisinin proje başarısı için önemli olduğunu vurguladı.  

 

 

Konuşmaların ardından Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından katılımcılara, çölleşme ve erozyon ile ilgili kısa bir sunum gerçekleştirildi. Açılış toplantısı soru - cevap bölümüyle sona erdi.

 

 

Açılış toplantısının ardından proje ekibi Ayrancı İlçesi’ne hareket ederek proje hazırlık çalışmalarını başlattı. Proje hazırlık çalışmaları kapsamında havzada 17-22 Kasım 2014 tarihleri arasında yerel yönetim ve yerel halk ile toplantı ve görüşmeler gerçekleştirilecek ve arazi etütleri yapılacaktır. Mikrohavzada çalışmalar başlatılmış olup,  yerel halkın da katılımıyla gerçekleştirilen planlama çalışmalarının sona ermesinin ardından, oluşturulan taslak planlar yerel halk ile yeniden tartışılacak ve onlardan gelen son görüş ve öneriler doğrultusunda son şeklini alarak proje 2015 yılında uygulanmaya başlayacaktır.

 

 

Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi nedir?

 

Genel olarak Entegre Havza Rehabilitasyon Projelerinin gayesi; orman, mera, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve çeşitli gelir getirici ve refah artırıcı faaliyetler ile yöredeki hayat kalitesinin ve gelir seviyesinin artırılarak doğal kaynaklar üzerindeki baskının hafifletilmesidir. 

 

Entegre Havza Rehabilitasyon projesi faaliyetleri arasında;

 

• Erozyon kontrolü

• Bozuk ormanların rehabilitasyonu 

• Mera ıslahı

• Otlatma planı

• Sulama (küçük sulama faaliyetleri)

• Bitkisel üretim ve hayvancılığın geliştirilmesi

• Geleneksel ve yöresel tarımsal üretimin geliştirilmesi

• Odun dışı ürünlerin envanteri ve üretimi 

• Dam örtülüğü ve izolasyon, 

• Enerji tasarrufu ve küçük ölçekte güneş enerjisi üretimi sistemleri

• Yaban hayvanı zararlarının azaltılması

• Biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi

• Eko-turizmin geliştirilmesi

• Mesire alanı düzenlemesi

• Gelir getirici ve refah artırıcı diğer faaliyetler v.b.  yer almaktadır.

 

 

 

Daha önce ülkemizde uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan dış finansmanla büyük havza projeleri gerçekleştirilmiştir. Artık kendi iç kaynaklarımızla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı merkez ve taşra birimleri, proje alanındaki yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak, yerel halkın da katılımı entegre havza rehabilitasyon projeleri de hazırlanmaya başlanmıştır.

 

2013 yılında Yukarı Göksu Gökdere Mikrohavzası ve Tektek Dağları Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projeleri iç kaynaklarımızla hazırlanmış ve uygulanmaya konmuştur. 2014 yılında ise 3 adet projenin hazırlıkları sürdürülmektedir. Bu çerçevede Karaman Ayrancı’da yer alan Başlamışlı-Kocadere Mikrohavzası Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi’nin dışında, Konya’da Sazak-Afşar Mikrohavzası ve Afyonkarahisar ilinde yer alan Hüseyinli-Belenyurdu Deresi Mikrohavzası Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi’nin hazırlıkları sürdürülmektedir.

 

 

İlgili kurum ve kuruluşlar ve yerel halkın katılımı ile hazırlanan entegre havza rehabilitasyon projelerinin uygulama süresi 5 yıl olarak planlanmaktadır. Hazırlık çalışmaları Genel Müdürlüğümüz Koordinasyonunda yürütülen entegre havza rehabilitasyon projelerinin uygulamaları ilgili kurum ve kuruluşların teknik desteği ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır