Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü
Karbon Yutak Alanları

Karbon yutak alanları, atmosferdeki karbonu tutarak ve depolayarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olan ekosistemlerdir. Bu alanlar, biyolojik olarak çeşitli ve sağlam ekosistemlerin korunması veya restore edilmesi yoluyla karbon emilimini artırmayı hedeflemektedir. Karbon yutakları, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir stratejidir.

UNFCCC, 1992 yılında kabul edilen uluslararası bir anlaşma olup, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için uluslararası iş birliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Sözleşme, küresel ısınmanın etkilerini hafifletmek ve insan sağlığı, ekonomi ve ekosistemler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için önlemler alınmasını öngörmektedir. Karbon yutak alanları, bu amaçlar doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynamaktadır.

 

Aksaray Gülağaç Demirci Karbon Yutak Alanı


Aksaray ili Gülağaç ilçesi Demirci Beldesi'nde bulunan 351 Ada 1 Parsel taşınmaz üzerinde oluşturulan 255 hektarlık yeni karbon yutak alanı, çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek ve bölgenin ekosistemini güçlendirmek için önemli bir adımdır. Bu alan, sedir, servi, ardıç, meşe, karaçam ve sarmaşık gibi karbon emilimini artıran ağaç türlerinin yanı sıra badem, alıç, ahlat, iğde ve kuşburnu gibi gelir getirici türleri de içermektedir.

Bu ağaçlandırma projesi, yerel ekonomiye katkı sağlayacak gelir getirici türlerin yanı sıra karbon emisyonlarını azaltacak ve bölgenin ekosistemini güçlendirecek karbon yutak alanlarının oluşturulmasıyla birleşmektedir. Bu proje sadece bölgesel çevresel sürdürülebilirliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda UNFCCC'nin hedeflerine ulaşmada etkili bir adım olacaktır.

Demirci Beldesi'nde hayata geçirilen bu karbon yutak alanı projesi, bölge halkının yaşam kalitesini artırmak, doğal kaynakları korumak ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynamak için önemli bir örnektir. Bu tür projelerin benimsenmesi, uluslararası topluluğun karbon emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili stratejiler geliştirme çabalarına katkıda bulunacaktır.

Ankara Pursaklar TÜRK-İŞ 70. Yıl Hatıra Ormanı Karbon Yutak Alanı


Ankara ili Pursaklar ilçesi Saray Mahallesinde yer alan taşınmaz 75 Ha olup çalışma yapılan kısmı yaklaşık 50 Ha, geri kalan alan ise ekolojik rezerv alanı olarak ayrılmıştır.

Bu proje 2022 yılında uygulanmış olup 2023 yılında bakım çalışmaları da yapılmıştır. İlk yıl 70.000 fidan dikilmiş tamamlama çalışmalarında tohum dahil 20.000 fidan dikimi ve tohum ekimi yapılmıştır. Dikilen türler; Karaçam, sedir, mavi servi, badem, mahlep, ceviz, ıhlamur, yalancı akasya, meşe, kuşburnu ve lavantadır.

Kayseri Erciyes Karbon Yutak Alanı


Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri ve Kayseri'nin sembolü haline gelmiş olan Erciyes Dağı çevresinde iklim değişikliğiyle mücadelede kapsamında 159 Ha alanda karbon yutak alanı oluşturma çalışmalarına başlanılmış olup 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında sarıçam, ardıç, titrek kavak, huş, yalancı akasya, kuşburnu vb. türler olmak üzere toplam 181.500 adet fidan dikilmesi planlanmaktadır.