Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

KAZAKİSTAN’DA ARAZİ BOZULUMU EKONOMİSİ ARAŞTIRMASI İÇİN PİLOT ALAN ÇALIŞMASI YAPILDI

20 Ağustos 2015

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Kazakistan Orman ve Yaban Hayatı Komitesi arasındaki işbirliği kapsamında arazi bozulumunun ekonomisi (the economics of land degradation “ELD”) konusunda çalışmalar yapmak için görevlendirilen heyet Kazakistan’da ilk çalışmasını 12-17 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirdi. 

 

 

Arazi Bozulumunun Ekonomisi (ELD) girişimi, sağlıklı ve üretken bir arazinin ekonomik maliyeti ve yararları konusunda politika ve kamu bilincini artırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla Arazi Bozulumunun Ekonomisi Uluslararası Çalıştayı 23-25 Şubat 2015 tarihlerinde Antalya’da yapılmıştı. Çalıştay’da Kazakistan ile işbirliği konusunda görüşmeler yapılmış ve bu kapsamda Kazakistan’da arazi bozulumunun ekonomisi araştırması için Türkiye’den uzmanlar gönderilmesi kararı alınmıştır. Alınan bu karara bağlı olarak 3 kişilik bir heyetle Kazakistan’da incelemeler yapıldı. Heyette Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof.Dr. Özden GÖRÜCÜ, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erhan AKÇA ile ÇEM Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Mehmet Fatih SÖNMEZ bulundular.

 

 

 

Arazi bozulumunun ekonomisi konusunda çalışma alanlarını belirlemek için Bakanas bölgesindeki aday pilot alanlar incelen. Arazide ve Bakanas Orman İşletme Şefliği’nde amenajman planı haritaları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda 1.800.000 Ha alana sahip Saksaul ormanları içerisinden sahayı temsil eden 60.000 ha pilot alan belirlenerek ELD kapsamında çalışılması ÇEM ekibi tarafından kararlaştırıldı.

 

 

Kazakistan ormancılık temsilcileri ile toplantı da gerçekleştirildi. Toplantıya UNDP Biyoçeşitlilik Projeleri Koordinatörü Talgat KERTESHEV, Kazakistan Ormancılık Teşkilatı adına Sabit BAİZAKOV, Murat Bey, Zhailau TOKTASSYNOV, Arman TELPBERGENOV ve tercüman Togzhan AKSHABAYEVA ve Türk ekibi katılım sağladı. Karşılıklı tanışma ve iyi niyet konuşmalarından sonra arazi bozulumu ekonomisi (ELD) konusu ile ilgili müzakereler yapıldı.

 

 

Müzakerenin son bölümlerinde toplantıya katılan UNDP ve Kazakistan’dan meslektaşlara ÇEM’in çalışmalarını içeren dokümanlar hediye edildi, Türkiye ormancılığı ve çölleşme ile mücadele çalışmalarını anlatan ve COP12 toplantısının da görsel tanıtımı olan video toplantı heyetine izletilerek COP12 ye davet yapıldı. Buna mukabil olarak katılımcılar COP12 ye katılacaklarını ve davete icabetten mutluluk duyacaklarını ifade ettiler.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır