Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemler

25 Ocak 2011

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele GenelMüdürlüğü ve Orman GenelMüdürlüğü’nce Konya’da 28-31 Mayıs 2012tarihlerinde “Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı OrmanEkosistemlerinin Oluşturulması” konulu çalıştay düzenlenecektir.


28 Mayıs Pazartesi günü saat 09:00‘da açılış konuşmaları ile başlayacakve 4 gün devam edecek olan Çalıştay’a UNCCD, GEF, UNDP gibi uluslararasıkuruluşlardan ve dış ülkelerden 50, yurtiçinden 35 adet konusunda uzmanakademisyen ve uygulamacı katılacaktır.

FAO ile birlikte organize edilen ve TİKA tarafından desteklenenÇalıştay’da bölgelere ve konulara göre oluşturulan uzman gruplar;ağaçlandırma ve orman restorasyonunda öğrenilenlerin analizi,değerlendirilmesi ve belgelendirilmesini yaparak dünyada kurak ve yarıkurak alanlarda kullanılmak üzere ‘Ağaçlandırma ve RehabilitasyonRehberi ‘hazırlığı yapacaktır.

Dünyada yaklaşık 110 ülke, potansiyel olarak kuraklık ve çölleşmetehlikesi altındadır. Dünya İzleme Enstitüsü’nün öngörülerine göre;dünyada her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak erozyon ileyitirilmektedir. Ayrıca, karaların yaklaşık %30’u doğal bitki örtüsününyetersizliği nedeniyle, kurak arazilerde hızlı biçimde bozulumauğramaktadır.

Kuraklığa etki eden belli başlı faktörler arasında; düşük miktarlı vedüzensiz yağışlar, düşük nispi nem, yüksek sıcaklıklar, yüksekevaporasyon (buharlaşma), toprak erozyonu kaynaklı toprak bozulumu,genel olarak ağır bünyeli, sığ ve taşlı topraklar, yetersiz organikmadde, aşırı otlatma ve toprak kompaktlaşması, düşük yağışlar nedeniyletoprak pH’sının yüksek olması yer almaktadır.

Bilindiği gibi; Kurak ve yarı kurak alanlar hassas ekosistemlerdir.Dünyada kurak alanların %20 si insan eliyle oluşmuştur. Dünyada veülkemizde kurak ve yarı kurak alanlar, aşırı otlatma, yanlış arazikullanma, ormanların tahribi sonucu doğal dengenin önemli ölçüdebozulduğu, buna bağlı olarak erozyon ve taşkın olaylarının sık görüldüğüyerler arasındadır. Erozyon, kurak ve yarı-kurak bölgelerde arazibozulumunun en önemli nedenlerinden birisidir. İnsan faaliyetlerinden veyaşam çevresi biçimlerinden kaynaklanan, erozyon, toprağın fiziksel,kimyasal ve biyolojik veya ekonomik özelliklerinin bozulması sonucutarım, mera, orman ve ağaçlık alanlarda beklenen üretim gücü giderekazalmakta ve çölleşme olgusuna doğru gidilmektedir. Kuraklıklamücadelenin bilinçli, etkin ve efektif olabilmesi için toprak nemiçeriğinin arttırılması, erozyonun önlenmesi, ekolojik şartlara uyumlubitkilendirmeler yapılması gerekmektedir.

Türkiye’nin orman arazisinin büyük bir kısmı yarı kurak bölge içindekalmaktadır. Kurak ve yarı kurak iklim kuşağı başta Orta, Doğu veGüneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkemizin büyük bir bölümünükapsamaktadır. Kuraklık olayı, önem sırasına göre dünyada etkili olan 31çeşit doğal afet içinde birinci sırada yer almıştır.

Bu çalıştay sonucunda hazırlanacak “Kurak ve Yarı Kurak AlanlarAğaçlandırma ve Rehabilitasyon Rehberi” nin amacı; bu bölgelerdearazilerin verimliliğini iyileştirerek toprak ve su kaynaklarınınrehabilitasyonunu, korunmasını ve sürdürülebilir yönetimini sağlamayakatkı verecek bir çalışmayı uygulayıcıların hizmetine sunmaktır.



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır