Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“KURAK ALANLARDA KÜRESEL DEĞİŞİMLERE DAYANIKLI ORMAN EKOSİSTEMLERİNİN OLUŞTURULMASI” ÇALIŞTAYI KONYA’DA BAŞLADI….

28 Mayıs 2012

“Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemlerinin Oluşturulması” Çalıştayı, UNCCD, GEF, UNDP gibi uluslararası kuruluşlardan, dış ülkelerden ve ülkemizden konusunda uzman akademisyen ve uygulamacılar, Konya Valisi A.Nezih Doğan, Çölleşme  ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü  Hanifi Avcı,   Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, ÇEM Genel Müdür Yardımcıları İsmail Belen ve Mustafa Gözükara, Daire Başkanları, Konya Orman Bölge Müdürü Eşref Durmuş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürü Ahmet Duran’ın katılımı ile 28 Mayıs Pazartesi günü Konya’da başladı.

 

**

 

*


**


**



**


**

 

 

 

 

**
 

Çalıştayın açılış konuşmasını TİKA’ndan Sibel Güneği yaptı. Etiyopya, Senegal, Libya, Mısır, Somali ve Kenya da yaptıkları çalışmalardan örnekler sunan Güneği, 2012 yılında yapmayı planladıkları projeler hakkında da bilgi verdi.




**

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile birlikte organize edilen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  tarafından desteklenen ve 4 gün devam edecek olan Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı,  Konya'nın, Türkiye'nin yarı kurak bölgesinde yer aldığını söyledi. Dünyanın yüzde 46'sının kurak ve yarı kurak alanlardan oluştuğuna dikkati çeken Avcı, "Türkiye'nin yüzde 65'i kurak ve yarı kurak. Bunun yanında bu alanların özelliği, iklimde istikrarın olmaması. Her yıl farklı bir iklimle karşılaşabilirsiniz." dedi.


**

 

Türkiye'nin yaklaşık 60 yıldır kurak ve yarı kurak alanlarda yoğun ağaçlandırma çalışmaları yaptığını anlatan Avcı, "O dönemin şartlarına göre çok farklı teknikler, modeller uygulanmış ve bu konuda büyük deneyimler kazanmıştır. Bu kazanılan deneyimlerin sonuçlarını ortaya çıkarmak için genel müdürlük olarak, geçen yıl Nevşehir'de çalıştay düzenledik. Kurulan komisyonlar, Türkiye'deki ormancıların yaklaşık 60 yıldır yaptıkları çalışmaları değerlendirecek, bir rapor haline getirecek" diye konuştu. Türkiye'nin son 30 yılda orman varlığını 1.4 milyon hektar artırdığını dile getiren Avcı, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, aldığı bir kararla 4 yıl önce ağaçlandırma ve erozyon kontrol seferberliği başlatıldığını belirterek "Bunun sonucunda 2 milyon 300 bin hektarlık aşanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon çalışması hedeflendi. Şu an 5. yılındayız ve hedeflerimizi aştık" dedi.

 

 

 

**

Genel Müdür Hanifi Avcı’dan sonra söz alan FAO Orta Asya Alt Bölgesi Ofisi Koordinatörü Mustapha Sinaceur, çok farklı katılımcıları bir araya getirdiği için ÇEM Genel Müdürü ve  Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları aktardı;

“Bizimle çok iyi işbirliğinde bulundukları için TİKA’ya da teşekkür ederim.Bunun sayesinde bir çok proje yapılacak ve Orta Asya’da bir sürü proje başlatılacak.

2007 de Türkiye’de büromuzu açtık. Türkiye Hükumeti bize destek ve personel verdi. Bunun içinde ayrıca teşekkür ediyoruz. Türkiye yıllık orman artımı bakımından 5. Sırada geliyor. Ormanlaşma ve rehabilitasyon çalışmaları 500.000 ha‘ı geçti. Türkiye’nin ana arazileri kurak ve yarı kurak alanlardan oluştuğu için Türkiye bu deneyimlerini burada bulunan ülkeler ile paylaşabilir. 

 

**

 

 

Açılışta son olarak söz alan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise şunları aktardı; “Böyle bir çalışma için Konya’yı tercih etmenizden dolayı teşekkür ederim. Mevlana’yı tanıtmak için bu bizim açımızdan bulunulmaz bir fırsattır. Konya Ovası Türkiye ortalamasına göre yarıdan daha az yağış alıyor. Bu bakımdan, gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılması gerekmektedir.

Konya başka havzalardan su transferi yapılan bir bölgedir. Çölleşme ve erozyonla mücadelenin birinci şartı bu kurak bölgeler için su dur. 1900 lü yıllarda Sultan Abdülhamit Han zamanında Beyşehir Gölünden tatlı su getirme projesi gündeme gelmiş ama ,100 yıl sonra  günümüzde Mavi Tünel projemizle suyumuza kavuşacağız., buda ilerisinde yeşil bir Konya demektir.” dedi.

 

Çalıştay, 28 ve 29 Mayıs günleri soru cevaplı ve katılımcıların sunumlarının ardından 30 Mayıs’ta arazi gezisi ile devam edecek ve 31 Mayıs günü yapılan çalışmaların özet sunumu ile sona erecek.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır