Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’nce Konya’da düzenlenen “Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemlerinin Oluşturulması” konulu çalıştay 31 Mayıs 2012 tarihinde sona erdi.
Çalıştayın son gününde oluşturulan Akdeniz Grubu, Orta Asya Grubu, Doğu Afrika Grubu, Güney Afrika Grubu ve Kuzey Afrika Çalışma Grupları saat 12:30 ‘a kadar iş organizasyonunu tamamlamıştır. Daha sonra uluslararası kuruluşlardan olan Büyük Yeşil Duvar Odak Noktaları, Silvamed, UNDP Türkiye Ofisi, UNCCD ve FAO Orta Asya Bölge Ofisi tarafından bildiriler sunulmuştur. Son olarak Akdeniz Çalışma Grubu, Orta Asya Çalışma Grubu, Doğu Afrika Çalışma Grubu, Güney Afrika Çalışma Grubu ve Kuzey Afrika Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bildiriler sunulmuştur.
Çalıştay süresince oluşturulan çıktılar FAO merkez ofisinden Nora Berrahmouni tarafından hazırlanmış ve katılımcılara sunulmuştur. Yapılan sunumda; farklıülkelerden ve bölgelerden, uzmanlık alanı ve politika düzeyinde üst düzey katılımcılarla beraber, araştırmacı, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, uluslar arası örgütler davet edilerek profesyonellik ağının çok geniş olduğu bir çalıştayın gerçekleştiğini, bunun sonucunda katılımcılara uluslar arası ve bölgesel işbirliği oluşturma fırsatları sunulduğunu, bununla beraber devam eden ve planlanan program ve projeler hakkında katılımcıların bilgilendirildiğini; yeni oluşturulacak proje fikirlerinin bölgeler ve ülkeler düzeyinde ele alınması ve haritalanmasını vurgulamıştır.
Restorasyon izleme aracının 15 Temmuz 2012 tarihinde tamamlanacağı, bu izleme aracının ilgili yerlere dağıtılacağı, nihai raporun 31 Ekimde tamamlanacağını belirtmiştir. Oluşturulacak operasyonel rehber için “Arazi Teknikleri “ konulu olması planlanan ikinci çalıştay, Eylül-Ekim 2012 tarihlerinde Senegal’de yapılacağının planlandığını ve bu çalıştaya Arazi Teknikleri Konusunda büyük bilgi ve birikimi, tecrübesi olan Türkiye’nin desteğinin olması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırmıştır.
**
Son olarak söz alan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen yapmış olduğu konuşmasında; bölgeler ve ülkeler arası işbirliğinin oluşması ve ortak çalışmaların yapılmasına imkan veren, her yönüyle verimli bir çalıştayın gerçekleştiğini belirtmiş, çalıştayın gerçekleşmesinde katkıda bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığına (TIKA) Uluslar arası Alman İşbirliği Kurumu (GIZ), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve tüm katılımcılara teşekkür ederek çalıştayın kapanışını gerçekleştirmiştir.