Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

KURAK ALANLARIN GELECEĞİ

24 Aralik 2013

FAO tarafından düzenlenen “Kurak Alanların Geleceği” konulu toplantı, TEMA işbirliğiyle 23 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. Toplantı açılış konuşmalarıyla başladı.
 



FAO Türkiye Temsilcisi Mustapha SİNACEUR konuşmasında kurak alanlardaki çölleşmeyle mücadele konularına odaklanılmasının önemini belirterek başladı. Kurak alanların Dünya üzerindeki nüfusun %30’unu oluşturduğunu ve bu alanlarda yaşayanların günlük 1$’dan az gelirle yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını, tarım faaliyetlerinin ürettiğinin tüketmek şeklinde olduğunu ifade etti. Sağlık koşullarının iyileşmesiyle hızla artan nüfusun doğal kaynaklar üzerine olan baskıyı artırdığını vurguladı. Kontrol altına alınmazsa iklim değişikliğinin bu süreci daha çok zorlaştıracağını, FAO’nun bu anlamda bilgi ve öneri sunmak, bilginin yaygınlaştırılmasını sağlamayı amaçladığını belirtti. Zaten iyi olan kurumlar arası ilişkilerin güçlenmesini umut ettiğini ifade ederek sözlerini sonlandırdı.



TEMA Vakfı Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi M. Serdar SARIGÜL katılımcıları selamladı ve Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) bir bilgi paylaşım ağı olan Drynet II hakkında bilgi verdi. 2007-2009 ve 2011-2013 yıllarında iki aşamada gerçekleştirilen girişimin 15 ülkeden birçok STK’yı bir araya getiren ve yerel deneyimleri paylaşmayı sağlayan Proje’nin tamamlandığını ancak Drynet sürecinin devam edeceğini ifade etti.  



Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN, Türkiye’nin uluslararası arenada sahip olduğu yere vurgu yaparak, UNCCD Akdeniz Bölgesi Koordinasyon Birimi’nin İstanbul’da, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA ) kapsamında “Asya’da Çölleşmeyle Mücadele Uluslararası Eğitim ve Araştırma Merkezi”nin Konya’da açılacağını ifade etti. Üç Rio Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye’nin İstanbul’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’ndan bu yana kuraklıktan en çok etkilenen kıta olan Afrika’ya çok önemli miktarlarda kalkınma yardımı yaptığının altını çizdi. FAO ile birçok proje ve konuda ortaklaşa çalışıldığını; SilvaMED gibi girişimlere aktif olarak katılındığını, kurak alanların rehabilitasyonuna yönelik rehberin hazırlanmakta olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2014 yılında BM Güvenlik Konseyi’ne üye adayı olduğunu hatırlatarak, ev sahipliğini Türkiye’nin yapacağı UNCCD COP 12 süreci gibi uluslararası çalışmalarda bunun da göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerini tamamladı.



Çölleşmeyle Mücadele Şube Müdürü Özlem YAVUZ “Çölleşmeyle Mücadele Türkiye Ulusal Strateji Değerlendirme” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda katılımcılara 2012 yılında hazırlanan Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi’ni UNCCD’nin 10 yıllık Stratejisiyle karşılaştırmalı olarak anlattı.


 

Toplantı sunumlarla devam etti.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır