Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Kurak ve Yarı Kurak Alan Eğitimi Manisa Salihli’de Başladı

11 Nisan 2018

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon Kontrolü Dairesi Başkanlığı’nca 2018 yılı Hizmet İçi Eğitim Programında yer alan “Kurak ve Yarı Kurak Alan Eğitimi”  11 Nisan 2018 tarihinde Manisa Salihli ‘de başladı.

“Kurak ve Yarı Kurak Alan Eğitimi”ne, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Orman Genel Müdürlüğü, ve Üniversitelerden katılım sağlandı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Bakanlık 4. Bölge Müdürü Kerim GENÇOĞLU ve İzmir Bölge Müdürü Şahin AYBAL’ın açılış konuşmaları ile başlamıştır.

Orman Genel Müdürlüğü Toprak Koruma ve Arazi Islahı Daire Başkanı  Fahrettin AY, İzmir Bölge Müdürlüğünde yapılan kapsamlı çalışmalar ile teknik anlamda bir çok uygulamanının bölgede yapıldığından ve burada çalışan mühendisler için bölgenin bir fırsat teşkil ettiğinden bahsetmiştir. AY, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın himayelerinde kutlanan 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ile 2. Ağaçlandırma Seferberliği başlatmasını vurgulamış ve ülkemizde ağaçlandırılacak en önemli alanların kurak ve yarı-kurak alanları da içerisine alan marjinal alanlar olduğunu belirtmiştir. Bu minvalde bu eğitimin önemi ve değeri üzerinde özellikle durmuştur.  Bu çalışmaların yapılmasında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarla yol gösterici ve bütünleştirici çalışmalar yürüttüğünü dile getirmiştir.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Mehmet Mustafa GÖZÜKARA açılış konuşmalarında çölleşme ile mücadelenin entegre bir konu olduğunu, bütün kurumların bu konuda birlikte çalışması gerektiğini söylemiş ve kurumlar arası işbirliğine gösterdiği hassasiyeti  “Biz Birlikte Bir Çınarız” sözüyle vurgulamıştır. 
 ÇEM Genel Müdürü GÖZÜKARA konuşmalarına, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile iklim değişikliğiyle mücadele, biyolojik çeşitlilik kaybını durdurma ve arazi tahribatını dengeleme  amaçlarına hizmet edecek yeni küresel hedefler belirlenmesi ve  “2030’a kadar arazi tahribatının dengelendiği bir Dünya’ya ulaşma hedefi” küresel çabaların ortak zeminini temsil ettiğini ve bu konuda fırsatlar sunduğunun altını çizmiştir.
Genel Müdür GÖZÜKARA,  kuraklığın dünya genelindeki etki değerlendirmesini yaptıktan sonra ülkemiz özelinde değerlendirmesinde , %65’i kurak ve yarı kurak ekosistemlerden oluşan ülkemizde, bu denli zor bir coğrafya da yaşıyor olmanın tecrübesiyle toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması yönelik, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının  öneminden bahsetmiştir ve bu kapsamda 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarında  konuya ilişkin çalışmalar yapıldığını belirtmiştir.

ÇEM Genel Müdürü Mehmet Mustafa GÖZÜKARA son olarak, sahip olduğumuz bu tecrübeler ile Türkiye’nin bulunduğu bölgede kurak yarı kurak alan ormancılığında lider ülke olduğunu ve bu bilgi birikimini az gelişmiş ülkelere aktarma yolunda önemli projelere imza attığından bahsetmiştir. Ayrıca, Ülkemizin teknik bilgi birikiminin aktarılması, ülke sınırları ile kısıtlı kalmayan yani bölgesel ve küresel önlemler gerektiren, kuraklık, çölleşme ve erozyonla mücadelede de büyük önem arz ettiğini beyan etmiş ve eğitimin katılımcılara faydalı bir eğitim olmasını temenni ederek konuşmalarına son vermiştir.

“Kurak ve Yarı Kurak Alan Eğitimi” sunumlarla devam etmektedir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır