Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Kurak ve Yarı Kurak Alanlar” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Nevşehir’de Başladı…

27 Mayıs 2014

“Kurak ve Yarı Kurak Alanlar” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI,  Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA, Nevşehir Kavak Belediye Başkanı Celal YİĞİT, Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet KARA, Kayseri Meteoroloji Bölge Müdürü Ali ÖZKIR, üniversitelerden akademisyenler ve kurum yetkililerinin katılımları ile 26 Mayıs 2014 Pazartesi günü başlamıştır.

 

 

Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet KARA, “Kurak ve Yarı Kurak Alanlar” konulu hizmet içi eğitim programının Nevşehir’de yapılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirmiş,  kurak–yarı kurak mıntıkada bulunan Nevşehir İli’nin ağaçlandırılması ve orman yönetim çalışmalarının amacına uygun olmasının önemine değinmiştir.

 

 

Kayseri Meteoroloji Bölge Müdürü Ali ÖZKIR, bölge sınırlarında bulunan illerde meteorolojik gözlemler yapılmakta olduğunu dile getirmiş, bu verilerin yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla paylaşılmakta olduğunu belirterek, “Kurak ve Yarı Kurak Alanlar” konulu hizmet içi eğitim programının verimli geçmesi dileklerinde bulunmuştur.

 

 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, yaptığı konuşmasında Nevşehir İli’nin kuraklıktan etkilenme açısından önemine değinmiş, “Kurak ve Yarı Kurak Alanlar” konulu hizmet içi eğitim programının, yapılan çalışmaları yerinde görmek için önemli bir fırsat olduğuna vurgu yapmış ve bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutacağını dile getirmiştir.

Kurak ve yarı kurak alan denilince su açlığının akla gelmesi gerektiği, bu açıdan bakıldığında ise ülkemizdeki kurak alan miktarının daha da fazla olduğuna vurgu yapan Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devam etmiştir; “ Zincirin gücü en zayıf halkası ile ölçülür. Ortalamalar bu anlamda bir şey ifade etmez. Önemli olan ekstrem değerlerdir. Uygulamalarda sadece iklim yaklaşımının değil ekosistem yaklaşımının da olması gereklidir. “Kurak ve Yarı Kurak Alanlar” konulu bu eğitimden beklentimiz yapılacak tartışmalar ile yeni fikirlerin ortaya çıkmasıdır. Eğitim programında arazi gezisi ilk gün gerçekleştirilecek ve eğitimin takip eden günlerinde ise arazi koşullarının ve yapılan uygulamaların görülmesinin ardından yapılacak tartışmaların daha faydalı olacağını öngörüyoruz.”

 

 

“Bizim laboratuvarımız doğadır” vurgusunu yapan Genel Müdür Hanifi AVCI, Nevşehir İli’nde 70’li yıllardan bugüne kadar yapılan çalışmaları görme fırsatı yakaladığımızı dile getirdi. Sadece Türkiye değil bütün dünyadaki çalışmaları görmeliyiz diyen Genel Müdür sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’nin yanı sıra dünyadaki değişik ekosistemlerin tanınması önemi. Ülke olarak bilgi birikimimiz çok fazla ve bunun yaygınlaştırılması gerekiyor. Ülkemizden uluslararası beklenti de bu yönde. Ülke olarak tarihi sorumlulukların bilinerek hareket edilmesi gerekmektedir. İhtisaslaşmış insan gücüne olan ihtiyacımız var. Yapılan uygulamalarda su miktarının yanı sıra esas önemli olan toprağın faydalanabilir su miktarıdır. Toprak işleme metotlarının amacı da bu su tutma kapasitesini artırmaktır. Yapılan uygulamalarda tür konusu da çok önemli. Kurak, yarı kurak alan özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Kurak bölgeler genel olarak istikrarlı bölgeler değildir, yağışların düzenli olmaması, toprağın sığ olması ve bitki örtüsü zayıflığı  kurak, yarı kurak alan özellikleridir. Bilgi birikimlerimizi entegre mühendislik yaklaşımı ile kullanmamız gerekli. Biyoloji, jeoloji, coğrafya, sosyoloji, ekonomi gibi diğer meslek grupları ile birlikte çalışmak çok önemlidir.”

 

 

Hizmetin yeri, zamanı ve mekânı olmadığını da dile getiren Genel Müdür Hanifi AVCI, işbirliği ile memleket için çalışmalıyız vurgusunu yapmıştır.

Mesleki eğitim ve yüksek teknolojinin de önemine değinen AVCI, Türkiye koşullarına uygun metodolojilerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirmiştir.

Orman işletme anlayışının da o bölgeye has olması gerektiğini belirten AVCI, neyin korunması, neyin işletilmesi gerektiğinin de iyi ortaya konması gerektiğini ifade etmiş, bilimsel ve önyargısız yaklaşımlar ile işletme amaçlarının da doğru belirlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Bölge insanlarının geleneksel kullanımlarının göz önüne alınması, sadece teknik yaklaşımların yeterli olmadığı, sosyal fizibilitenin de iyi ortaya konması gerektiğini vurgulamıştır.

Ormanların çeşitliliklerinin ortaya konması gerektiğini dile getiren AVCI, bütünsel havza yaklaşımı ve sürdürülebilirliğin önemine değinmiş, yapılan uygulamalarda doğayı taklit etmeliyiz vurgusunu yapmıştır.

 

 

Prof. Dr. Doğan KANTARCI, yaptığı sunumunda, kurak ve yarı kurak bölge topraklarının özellikleri ve bitki gelişimine etkisi hakkında bilgi vermiştir.

 

 

Eğitimin öğleden sonraki bölümünde arazi incelemesi gerçekleştirilmiş, Nevşehir’de yapılan uygulamalar yerinde görülmüştür.

Avanos toprak muhafaza ve erozyon kontrolü sahası görülmüş, çalışma yapılan 1800 ha alan hakkında bilgi alınmış, yapılan uygulamalar yerinde görülmüştür. Kayor, Meror teras yapımı uygulama ile gösterilmiştir.

 

Toprak profili incelenmiş, Prof. Dr. İbrahim ATALAY bölgenin toprak yapısı hakkında bilgi vermiştir.

 

 

Arazi uygulamasında yerel şartların dikkat çeken, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, bu bölgede yetişen türleri örnek göstererek, yapılan uygulamalarda lokal şartların dikkate alınması gerektiğinin önemini vurgulamış, tür seçiminde orijinlerin de dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir.

 

Hizmet içi eğitim programı 29 Mayıs Perşembe günü sona erecektir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır