Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü Erozyon Kontrolü Dairesi’nin düzenlediği “Kurak ve Yarıkurak Alan Eğitimi” 24.04.2013 tarihinde Konya İli’nde başlamıştır.
Açılış konuşmaları; Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, Bakanlık VIII. Bölge Müdürü Mustafa Sungur ve ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa Gözükara tarafından yapılmıştır.
Konya’da ekstrem şartlardan dolayı ekibiyle beraber özveriyle çalıştıklarını söyleyen Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, ayrıca Konya ve çevresinde kısır bir döngünün varlığına değinerek yapılacak çalışmalarla Konya İli’nin iklim şartlarından dolayı makus talihini değiştirmeye kararlı olduğunu belirtti. Ayrıca canlıların tek ihtiyacı olan enerji kaynağının güneş olduğunu, bu enerjinin depolanması, çeşitlendirilmesi, insanların hizmetine sunulması yeşil bitkiler tarafından sağlandığından bahisle insanların doğaya olan tahribatının bu aşamada önem arz ettiğinin üzerinde durdu.
Bakanlık VIII. Bölge Müdürü Mustafa Sungur kuraklıkla karşı karşıya olduğumuzu ve suyun daha ekonomik kullanılması gerektiğini belirterek eğitimin faydalı geçmesini temenni etti.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa Gözükara Türkiye'nin büyük bir bölümünün kurak ve yarıkurak alanlardan oluştuğunu bunun yanında iklim şartlarındaki istikrarsızlık, yıldan yıla ve mevsimsel farklılıkların, daha geniş bir alanda ve özellikle yarı nemli bölgelerde zaman zaman kurak özelliklerin görülmesine neden olduğunu belirtti. Türkiye'de bu alanların aynı zamanda küresel iklim değişikliğinden ve çölleşmeden en fazla etkilenen bölgeler olduğundan bahsederek kurak ve yarıkurak alanların sürdürülebilir yönetimin her geçen gün daha da önem kazandığının üzerinde durdu.
Genel Müdür Yardımcısı Gözükara iklim değişikliğinin, olması gereken doğal bir döngü olduğunu bu süreçte insanın hızlandırıcı etki yaptığını, insan kaynaklı etkilerin azaltılmasının bu süreci yavaşlatacağını söyledi. Bu amaçla ÇEM Genel Müdürlüğünce, “Kurak ve Yarı Kurak Alanlar Ağaçlandırma ve Rehabilitasyon Rehberi” hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ve uygulayıcının kullanımına sunulacağını ifade etti.
Son zamanlarda ülkemiz ve uluslararası kuruluşların kurak ve yarıkurak bölgelerde, toprak kaynaklarının korunması, geliştirilerek sürdürülebilir kullanımı ve amenajmanına ilişkin çalışmalar yapıldığını, bu bağlamda son 40 yılda ülkemizde 7 milyon 889 bin 300 hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu ve mera ıslahı çalışmalarının yapıldığını belirtti.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa Gözükara 2013-2017 yıllarında uygulanmak üzere hazırlanan eylem planlarından; Yukarı Havzalar Sel Kontrol Eylem Planı ile 227 sel havzasında 4 milyon 155 bin 201 hektar sahada sel kontrolü uygulama çalışmaları, Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile 1 milyon 400 bin hektar alanda erozyon kontrolü çalışması ve Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ile 400 adet baraj ve gölette yeşil kuşak ağaçlandırma çalışması yapılacağını ve bu çalışmaların, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin azaltılmasında katkı sağlayacağını söylemiştir.