Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Kuraklık Erken Uyarı Sistemi Hazırlık Toplantısı Yapıldı

20 Haziran 2018

Türkiye Kuraklık Erken Uyarı Sistemi fizibilite proje hazırlıkları için Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde 19.06.2018 tarihinde saat 14.00’da bir toplantı gerçekleştirildi.  Toplantıya, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden ilgili daire başkanlıkları ve uzmanlar katılım sağladı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Emin KARAMAN açılış konuşmasında; “Erozyon tehlikesi ile birlikte iklim değişikliğine bağlı olarak “Kuraklık” Türkiye’de gıda güvenliğini açısından en önemli tehditlerden bir tanesidir. Buna rağmen, kuraklık tehlikesi ile ilişkili olarak erken uyarı sistemlerine ilişkin birçok istatistiksel ve fiziksel olarak kuraklık tahmin teknolojisi ve indisleri bulunmasına karşın, kuraklığın yıl içinde ve yıllar arası değişimlerini izleyecek ve gerekli durum ve beklenti analizlerine bağlı olarak gerekli önlemlerin planlanabileceği bir veri – bilgi sistemi bulunmamaktadır. Günümüz bilişim teknolojileri çerçevesinde Kuraklık’ın tek elden yönetilmesi pek de gerekli değildir; ama değişik kurum ve kuruluşlar tarafından düzenli olarak kayıt edilen bilgi – veri sistemlerini koordine-edecek bir isteme ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, özellikle koordinasyon eksikliği ile ilgili bir mevcut durum analizi ve boşluk analizinin yapılmasına ihtiyaç vardır. ÇEM ulusal bir kuraklık sistem programı için, bu analizlerin yapılmasının ilk adımlarının 6 aylık bir çalışma planı ile ortaya konulabileceğini öngörmektedir. Üniversiteler ile birlikte, kuraklık ile ilgili veri toplayan, araştırma yapan ve karar veren veya kuraklıktan etkilenen yerel üreticiler dâhil tüm paydaşların sürece etkin bir şekilde katıldığı bir yarım-yıllık çalışma yapılacaktır. Teknik bir izleme ve tahmin modeli ile birlikte, ulusal bir koordinasyon sisteminin mantıksal çerçevesi ortaya konulmak üzere mevcut durum ve boşluk analizi yapılacaktır” dedi. Bu sistemin kurulmasında kurumlar arası işbirliğinin önemini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Toplantı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hidrometeoroloji Şubesince geliştirilen ve kuraklık erken uyar sistemi için de bir örnek teşkil edecek olan taşkın uyarı sistemi modelleri ve çalışma prensipleri anlatıldı. Akabinde Erozyon Kontrolü Dairesi Başkanlığı Kurak ve Yarı-Kurak Alanlar Şubesi tarafından uluslararası süreçlerde kuraklık erken uyarı sistemlerinin yeri, diğer ülkelerden örnekler ve bu sistem için kurumlar tarafından kuraklık konusunda hâlihazırda yapılmış olan çalışmaları içeren bir sunum yapıldı. Toplantı, kurumlar arası ortak bir çalışma yapılması kararı alınarak tamamlandı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır