Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

KURUMSAL KAPASİTE GELİŞTİRMEYE YÖNELİK TEKNİK GEZİ VE İNCELEMELERE MERSİN VE NİĞDE İLİNDE DEVAM EDİLDİ…

23 Ekim 2012

10 Ekim 2012 tarihinde Mersin ve Karamanil sınırını teşkil eden Sartavul geçidinde Mersin Orman Bölge Müdürlüğüheyetinin katılımı ile Mut Orman işletme Müdürlüğü sınırları içerisindeyapılan teknik geziye devam edildi. Teknik gezide katılımcılarınkarstik arazide yapılan makineli toprak işleme çalışmaları ile birliktegerek ekim gerekse dikim yöntemi ile yapılan sedir ağaçlandırma verehabilitasyon çalışmaları yerinde görmeleri ve tecrübe kazanmalarıhedeflenmiştir.

 

 

MutOrman İşletme  Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan ve yıllık yağışınyaklaşık 650-700 mm arasında olduğu, rakımın 1600-1700 m. arasında yeraldığı Dağpazarı Mevkii’nde aşırı otlatma ve faydalanma sonucu tahripolan ve ekolojik yapısı bozulan sahalarda incelemelerde bulunuldu.Rehabilitasyon kapsamına alınarak dozerle tam alanda  toprak işlemesiyapılarak 2009 yılında dikim yoluyla sedir  ağaçlandırması yapılansahalarda yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında değerlendirmeleryapıldı ve başarılı sonuçlar alındığı görüldü.

 

 

 

 

 

Bu inceleme sahasının devamında yer alan ve 2011 yılında dozerle üsttoprak işlemesi yapılarak karpelli sedir tohumları ekilen sahadaincelemelerde bulunuldu. Bu sahalarda  ekim yolu ile de başarılısonuçlar alınmıştır.  Bu saha içerisinde örnek bir profil açılaraktoprak etüdünün nasıl yapıldığı ve toprek etüt karnesinin nasıldoldurulduğu uygulamalı olarak Şube Müdürü Beytullah Fidan tarafındangösterilerek örnek bir toprak etüt karnesi dolduruldu.

 

 

 

 

 

 

Dağpazarı mevkiinde bulunan ve 2012 yılında rehabilitasyon programındabulunan sahalarda paletli ekskavatörle MEROR tipi toprak işlemesiyapılan alanlarda incelemelerde bulunuldu. Ayrıca çalışmanın halen devamettiği alanda MEROR tipi toprak işlemesi arazi üzerinde uygulanarakkatılımcılara gösterildi. Sahada yapılan incelemelerde bu uygulama ilesedir karpellerinin toprakla buluşarak çimlenmesi için uygun ortamhazırlandığı, uygulamaların hem zaman açısından hem de ekonomik açıdanoldukça uygun olduğu görüldü.

 

 

 

 

 

 

 

Dağpazarı Mevkiinde inceleme yapıldıktan sonra Karacaoğlan Mevkiinegelindi. Burada 2011 yılında MEROR Tipi toprak işlemesi yapılarakKarpelli sedir tohum ekimi yapılan sahalarda incelemelerde bulunuldu.Ekilen tohumlardan meydana gelen Sedir fideciklerinde kuruma olmadığı vedüzenli bir kök sisteminin oluştuğu görüldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu sahalarda yapılan incelemelerde toprak işlemesi yapılan alanlarda hemekim hem de dikim yoluyla gelen fide ve fidanların yaz kuraklığı vesıcaklığından etkilenmediği görüldü.

11 Ekim 2012 tarihinde ise Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarıiçerisinde yer alan Avgadı-Kartespi ve Tozlu-Keven Kırı mevkiinde yeralan ve düzensiz faydalanma sonucu tahrip olan ve rehabilitasyonkapsamına alınan sahalarda dikim ve ekim yoluyla yapılan ağaçlandırmaçalışmaları incelendi. Burada yapılan incelemeye göre sosyal baskınedeniyle tahrip olan sahaların yeniden rehabilite edilebileceğigörüldü.

 

 

 

 

 

 

Daha sonra Toros köyünden(Erdemli) Aslanköy(Mersin) istikametine yolaçıkılarak yol güzergahı üzerinde Sedir kozalağı toplatılan sahalardasedir kozalağının nasıl toplatıldığı uygulamalı olarak yerinde görüldü.

 

 

 

 

 

 

 

Aslanköy Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer alan tohummeşceresi gezildi yine bu alanda işçi teras inşası ile birlikte hemtüplü fidan dikimi hem de çıplak köklü fidan dikimi uygulamalı olarak gösterildi.

 

 

 



 

 

 

Aslanköy’de yapılan inceleme tamamlandıktan sonra Tarsus KarabucakÖkaliptus ormanları gezildi. Burada yapılan çalışmalar hakkında bilgialındı.
Tarsus Karabucak Ökaliptus ormanlarında yapılan inceleme tamamlandıktansonra gezi heyeti Pozantı istikametine yola çıkarak bu yol güzergahındabulunan karstik alanlar ve bu tür sahalarda yapılacak çalışmalarhakkında Prof.Dr. İbrahim Atalay gezi heyetine bilgi verdi. Prof.Dr.İbrahim Atalay karstik yapıda olan sahalarda yapılacak ağaçlandırmaçalışmalarında nasıl bir çalışma yapılacağı hakkında bilgi verdi. Arazişartlarına göre değerlendirme yapılarak makineli veya elle toprakişlemesine göre dikim ve ekim uygulamalarına karar verilmesiönerilmiştir.

 

 

 

 

 

 

Teknik Gezinin son gününde ormancılığın yüz akı olan sahalardan ÇakıtProje sahası gezildi. Saha ile ilgili bilgiler Orman Mühendisi TurgutKoçak tarafından verildi.
Bilindiği üzere 1980 yılında Seyhan Barajı Gölüne dökülen Çakıt Çayınıntaşması sonucu taşkın ve sel afeti yaşanmış, E-5 karayolu ve demiryolutahrip olmuş, ancak en büyük tehlikeyi Adana ili atlatmıştı. Adana’dabaraj altındaki mahallelerin boşaltılması ve baraj kapaklarınınaçılmasıyla tehlike ancak atlatılabilmişti. Yaşanan bu afet sonucunda1982 yılında saha projelendirilerek çalışmalara başlanılmıştır.

Projenin Genel Alanı 140 000 hektardır. Bunun 41 338 hektarında meraıslahı,  40 500 hektarında erozyon kontrolü, 20 387 hektarındaağaçlandırma ve 60 887 hektarında ise korunga ekimi planlanmıştır.

Çakıt projesi kapsamında çalışılan yerlerde tesis edilen kuru duvareşikler, taş kordonlar yerinde incelenmiş olup, arkalarının rusubat iledolduğu gözlemlenmiştir.

 

 

 

 

 

Açılan örnek bir toprak profilinde Prof.Dr. İbrahim Atalay yetişmemuhitini değerlendirerek toprak tekstürü, strüktürü, mutlak vefizyolojik derinlik ile ana kaya toprak ilişkisi vb. konulardakatılımcılara önemli bilgiler vermiştir.

 

 

 

 

 

 

Daha sonra Çakıt havzası içinde bulunan cips (alçı taşı) sahasınagidilerek, cips sahalarıyla ilgili bilgiler Prof.Dr. İbrahim Atalaytarafından alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

Çakıt havzası Ulukışla bölümündeki çalışmalar incelendikten sonra tuzlusahalarda incelemelerde bulunmak üzere Aksaray iline hareket edilmiştir.

Aksaray’ da Tuz Gölü kapalı havzasında Tuz Gölüne kuş uçuşu 3 Km.mesafede bulunan, 2006 yılında tesis edilen Acıpınar Erozyon Kontrolüsahasına gidilmiş, saha ile ilgili genel bilgileri Orman İşletme Müdürüİsmail Gürsoy tarafından verdikten sonra, Prof.Dr. İbrahim Atalay tuzlualanlarla ilgili oldukça önemli bilgileri katılımcılara anlatmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acıpınar Erozyon Kontrolü sahasında kızılçam, mavi servi ve yüksekrakımlara sarıçam tesis edildiği ve başarı sağlandığı görülmüştür.Aksaray’ da Acıpınar Erozyon Kontrolü sahasındaki çalışmalarincelendikten sonra oldukça verimli geçen eğitim tamamlanmış olup,teknik heyet Ankara’ya hareket etmiştir.

 

 

 

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüzce, göreve yenibaşlayan Uzman yardımcısı ve mühendislerin eğitimine yönelik olarakdüzenlenen Kurumsal Kapasiteyi Geliştirme teknik gezisi oldukça verimligeçmiş olup, bu tip eğitim amaçlı teknik gezilerin devamının sağlanmasıbüyük önem arz etmektedir. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır