Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Mersin İlinde Farkli Kapalılığa Sahip Kızılçam Meşçerelerinde Toprak ve Su Kayıplarının Belirlenmesi Projesi İncelendi

03 Ocak 2018

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü M.Mustafa GÖZÜKARA ve beraberinde Erozyon Kontolü Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU ve Mersin Orman Bölege Müdürü Mahmut YILMAZ, Mersin ilindeki ‘Farklı Kapalılığa Sahip  Kızılçam Meşcerelerinde Toprak ve Su Kayıplarının Belirlenmesi Projesi’ deneme alanında incelemelerde bulundular.

Erozyon dünyada ve ülkemizdeki en önemli problemlerinden birisidir. Doğal kaynakların kullanımı ve sürdürülebilirliği için erozyon ile meydana gelen toprak kayıplarının ortaya konulması gerekmektedir. Çeşitli matematiksel usuller ve model yaklaşımlar ile tahminler yapılmaktadır.

Ülkemizin akarsulara ulaşan toprak kayıpları haritası da bu model yaklaşımlarından birisi olan Yenilenmiş Evrensel Toprak Kayıpları Eşitliği (RUSLE) ile ortaya konulmuştur. Ancak model parametrelerin ülkemiz şartları için araştırılması, yapılan sel kontrolü projelerinin başarılı neticeler vermesi için hesaplamalarda kullanılan akış katsayılarının da ÜLKEMİZE ÖZGÜ OLARAK ortaya konulması gerekmektedir. Bu maksatla Kastamonu, Ankara ve Mersin illerinde deneme sahaları tesis edilmiştir. Projelerle birlikte aynı eğime sahip alanlarda bitki örtüsünün toprak ve su kaybına etkisi araştırılmaktadır.

Mersin ili Erdemli ilçesindeki proje kızılçam meşcerelerinde kapalılık ve bitki örtüsü yoğunluğuna bağlı olarak 6 adet parselde yürütülmektedir.

Proje sahasında yer alan parsellerin 0-30 cm ve 30-60 cm derinliklerdeki nem değerleri sensörler vasıtasıyla dakikalık olarak ölçülmektedir. Sediment örnekleri her yağış sonrasında, proje alanına ait meteorolojik veriler ise anlık olarak alınmaktadır. Projenin tesisinden itibaren çalışmalar arazi, laboratuvar ve değerlendirme olarak 3 aşamada gerçekleştirilmektedir.

Proje Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü,  Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile müşterek protokol çerçevesinde yürütülmektedir.

Ormanlık alanlarda toprak ve su kayıplarıyla alakalı çalışmaların yeterli olmaması göz önünde bulundurularak projenin tamamlanmasıyla birlikte kızılçam meşcerelerinde kapalılığın etkisiyle oluşacak erozyon miktarındaki değişimler izlenerek, erozyonla mücadele çalışmalarına yol gösterici olması planlanmaktadır.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından geçmişten günümüze ağaçlandırma, toprak muhafaza, mera ıslahı ve rehabilitasyon faaliyetleri başarı ile yürütülmektedir. Ormanların gerek alansal gerekse verim bakımından artışı erozyonla meydana gelen toprak kayıplarını azaltacaktır. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan başarılı çalışmaların erozyona olan etkisi bu proje çıktılarıyla izlenebilecektir.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır