Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

'METEOROLOJİ, TOZ TAŞINIMI, ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE' ÇALIŞTAYI SONA ERDİ…

29 Kasım 2012

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ve 20 yabancı ülkenin katılımıyla gerçekleşen “Meteoroloji, Toz Taşınımı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele” konulu uluslararası çalıştay 28 Kasım 2012 Çarşamba günü Konya İlinde gerçekleştirilen arazi çalışması sonrası sona erdi. 

  

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele konularının tartışıldığı, çeşitli üniversitelerden katılım sağlayan akademisyenler ve kurumumuzda konu ile ilgili çalışan uzmanlar tarafından yapılan 2 günlük sunumların bir sonuç bildirgesi yayımlanmıştır. 




Ankara’da 2 gün boyunca süren çalıştayın ardından 28 Kasım Çarşamba günü Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu (Karapınar) ve Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü’ne arazi gezisi düzenlenmiştir. 



İlk olarak Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa KORUCU; gelen heyete Konya ilinin nüfusu, ekonomik durumu ve tarım ürünleri hakkında kısa bir bilgi vermiştir. Ayrıca Konya kapalı havzasının kapalı bir havza olduğu hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde aşırı sis görüldüğünü ifade etti. Konya ilinde hakim rüzgarların yönünü  ve toz bulutlarının yaşamı olumsuz etkilediğini altını çizerek dile getirdi.



Karaman Orman İşletme Müdürü İsmail ÇELİK Ereğli Orman İşletme Şefliği sınırları içinde bulunan yol kenarı ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili bilgi vermiştir.



Bu ağaçlandırma çalışması Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Meteroloji Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü’nün ortak protokolleri ile sürdürülmektedir. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, alanın otlatmaya açık ve kapalı olarak iki kısma ayrıldığını, ilerleyen süreçte meydana gelecek değişikliğin inceleneceğini kaydetti.







Ağaçlandırma sahasında yapılan incelemeler sonrası Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne hareket edilmiştir. Araştırma istasyon müdürü Durmuş Ali ÇARKACI araziyi ve kurumu tanıtarak yıllar önce bölgede yaşanan rüzgar erozyonunun çevreye verdiği zararı dile getirmiştir. Teknik Koordinatör Feti KİRTİŞ ise istasyonun rüzgar erozyonu ile mücadelede yaptığı çalışmaları anlatmıştır. Ayrıca dikimi yapılan Atriplex (Dört Kanatlı Tuz Çalısı) bitkisiyle ilgili kısa bir açıklama yapılmıştır.









Altınova’da yapılan gezide ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Altınova İşletme Müdür Yardımcısı Yakup SEYMEN işletmede yetiştirilen küçük ve büyükbaş hayvancılık ve hububat üretimi  ile ilgili bilgiler sunmuştur. Seymen ; rüzgar erozyonu ve toz taşınımı ile mücadelede 1970’li yıllarda yapılan şerit ağaçlandırmalarının işlevi ile ilgili bilgiler verilirken, şerit ağaçlandırmalarla ilgili kurumun çalışmalarının sürdürdüğünü ifade etti.


 

20 ülkeden gelen katılımcılarla gerçekleştirilen arazi gezisi Konya Mevlana ziyareti ile son buldu.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır