Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Orman ve Su İşleri Bakanlığınca "21 Mart Dünya Ormancılık Günü" dolayısıyla düzenlenen "Milletimizle Birlikte Daha Yeşil Türkiye" buluşmasında konuştu.
Diğer alanlarda olduğu gibi ormanlarla ilgili de 2023 hedeflerine ulaşılacağını ifade eden Sayın Erdoğan, vatan topraklarını sadece erozyona karşı değil her türlü düşmana, saldırıya karşı da koruduklarını belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının, PTT vasıtasıyla 23 milyon haneye göndereceği mektupların içerisinde karaçam tohumları olduğunu belirten Sayın Erdoğan, "Bunların büyümesini sağladığımız takdirde daha yeşil bir Türkiye hedefine o kadar çabuk ulaşacağız. İnşallah biraz sonra ilk mektubu posta kutusuna atarak bu projeyi başlatıyoruz. Bu projenin aynı zamanda internet ve cep telefonunun yaygınlaşmasıyla artık hayatımızdan çıkma noktasına gelen mektup adetinin yaşatılması yönünde de bir adım olacağına inanıyorum." diye konuştu.
Bazı çevrelerin ağaç kesimine yol açacağı iddiasıyla vatandaşlara mektup gönderilmesini eleştirdiğini anımsatan Sayın Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ne alakası var ya? Şu anda ormanlarımız yeri gelen bazı yerlerde hiç kesilmiyor mu zannediyorsunuz? Hem ormanı rahatlatmak hem de ormanlarda hani hüdayı nabit deriz ya, bu duruma gelmiş ağaçlar kesilir, temizlenir. Kendi sektörlerinde, kâğıt sektöründe bunlar kullanılır. Şimdi bütün bu gazete kâğıtları vesaire bunlar gerçekten çok çok kalite, verimli olan ağaçlardan mı üretiliyor zannediyorsun. İşte bunlardan. Burada da zarf, kâğıt bunlardan elde ediliyor ve onlarla birlikte biz yeni bir hareket inşa ediyoruz. Onlarla karaçam üreteceğiz. 23 milyon aileye bu tohumlar gidecek ve oradan karaçam üreteceğiz, bereketlenecek ormanlarımız. Ağzı olan herkes konuşuyor ya. Hadi onlar konuşmaya devam etsin biz de işimize devam edelim."
"İstanbul'a Dağları Delerek Suyu Getirdik"
Sayın Erdoğan, ağaçlandırmaya yönelik çalışmalarını yeni olmadığını belirterek "1994 yılında İstanbul'a belediye başkanı seçildiğimde gerçekten biz çok kötü bir şehir almıştık. İstanbul berbattı. Yol kenarlarında, yol ortasında ağaç yok. Karşımızda havası kirli, musluklarından su akmayan, kokudan Haliç'in yanından dahi geçilemeyen, çöp dağlarının istilası altında atık suları denize akan bir İstanbul vardı." dedi.
Hemen kolları sıvadıklarını ve tüm bu sıkıntıları birer birer çözdüklerini dile getiren Sayın Erdoğan, şunları söyledi:
"O zaman da Sayın Başbakanımızı, İstanbul Deniz Otobüsleri'nin başına getirmiştim. Veysel Bey'i de İSKİ'nin başına getirmiştik. Yoğun bir çalışma yaparak önce çöpleri toplayıp, sokakları temizleyip İstanbul'a bir nefes aldırdık. Yaşanabilir bir kent haline getirdik. Doğalgazı yaygınlaştırdık. Geldiğimizde 50 bin haneye doğalgaz gidiyordu biz bunu 1 milyon 250 bine çıkarttık ve İstanbul o kirli havadan kurtularak, temiz havaya kavuştu. İçme suyu sorununu yine sağ olsun Veysel Hoca ile yaptığımız çalışmalarla o zamanlar Istıranca Dağları'ndan İstanbul'a dağları delerek suyu getirdik. Düşünebilir musunuz evlerdeki küvetlere, su istasyonlarından su alıyor, küvetleri dolduruyor ve ihtiyacını oradan gideriyordu. Çünkü musluklar akmıyor. Hamdolsun bunları başardık, sorun kalmadı, İstanbul'un böyle bir sorunu yok. Atık su arıtma tesisleriyle kirli suların denize verilmesinin önüne geçtik. Şehrin her köşesini parklarla, bahçelerle, ağaçlarla, çiçeklerle donattık. Gazeteler maske dağıtıyordu maske, kirli hava solumasınlar diye, bundan kurtardık. Bırakınız ağaçlarını, çiçeklerini sulamayı vatandaşına içecek su veremeyen yönetimler, kimden aldık? Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesinden aldık."
Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca "21 Mart Dünya Ormancılık Günü" dolayısıyla düzenlenen "Milletimizle Birlikte Daha Yeşil Türkiye" buluşmasında konuştu.
Başbakanımız Sayın Yıldırım, 21 Mart'ın Ormancılık Günü, 22 Mart'ın Dünya Su Günü, 23 Mart'ın ise Dünya Meteoroloji Günü olduğunu ifade ederek "Her 3 gün de Veysel Hoca'ya ait. Dolayısıyla 3 gün Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın faaliyetleriyle ilgili kutlamaları gerçekleştiriyoruz." dedi.
Sayın Yıldırım, ağaç, orman ve suya, bütün yaratılmışlara karşı özel bir bakış açısı olan bir medeniyetin evlatları olduklarına işaret ederek "Yunus Emre'nin dediği gibi, 'Yaratılmışı severiz, Yaradan'dan ötürü.' Bizler canlı, cansız bütün mahlukatın hakkını, hukukunu gözetmekle kendimizi addediyoruz." dedi.
"Yaşadığımız Çevreye Gözümüz Gibi Bakacağız"
Ağacın, kuşun, bütün yabani hayatın üzerlerinde hakkı olduğunu inandıklarını dile getiren Sayın Yıldırım, çevreyi hoyratça, sınırsızca kullanma lüksü bulunmadığını vurguladı. Çevrenin belli ölçülerde kullanım hakkına sahip kiracılar konumunda olunduğunun altını çizen Sayın Yıldırım, şöyle devam etti:
"Yaşadığımız çevreye gözümüz gibi bakmalıyız ve gelecek kuşaklara aynı şekilde teslim etmeliyiz. 'Ağaç dikip gölgesinde halkı dinlendirmek gibi insanın kıyamet gününde hesabına yarar bir erdem yoktur.' diyor Yüce Peygamberimiz. Ecdadımız Fatih Sultan Mehmet, 'Ormanımda bir dalı kesenin, başını keserim.' diyor. Rahmetli Fethi Gemuhluoğlu, ne güzel söylemiş: İnsana dost olmak, fikre dost olmak, coğrafyaya dost olmak, ormana, ağaca, taşa, kurda, kuşa dost olmak, tarihe dost olmak, komşuya dost olmak gerekir. İşte bizler, böyle bir inancın, böyle bir medeniyetin evlatlarıyız."
“Orman Varlığı Dünyada Azalırken Türkiye’de Arttı”
Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, Bakanlığınca Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, "21 Mart Dünya Ormancılık Günü" dolayısıyla düzenlenen "Milletimizle Birlikte Daha Yeşil Türkiye" buluşmasında konuştu.
Bakan Sayın Eroğlu, 21 Mart'ın Dünya Ormancılık Günü, 22 Mart'ın Dünya Su Günü, 23 Mart'ın da Dünya Meteoroloji Günü olarak kutlandığını bildirdi.
Ormanlara önem verdiklerine vurgu yapan Sayın Eroğlu, orman varlığının dünyada azalırken Türkiye'de arttığını belirtti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlattıkları ağaçlandırma seferberliği kapsamında geçen yıl kasım ayında 4 milyarıncı fidanın toprakla buluşturulduğunu aktaran Sayın Eroğlu, "Bugün ikinci büyük ağaçlandırma ve erozyon kontrol seferberliğini de başlatacağız, büyük bir hedefe imza atacağız. 2023 yılına kadar orman teşkilatımız, dünyadaki her insan sayısı kadar, 7 milyar fidanı toprakla buluşturmuş olacak." ifadesini kullandı.
Bakan Sayın Eroğlu, fidan üretiminin arttığına dikkati çekerek, kamu kurum ve kuruluşlarına, vatandaşlara ücretsiz fidan verildiğini söyledi.
"5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi" kapsamında 3 bin 500 ormanın tamamlandığına işaret eden Sayın Eroğlu, gelecek yılın sonuna kadar projenin tamamlanacağını belirtti.
Ormancılık alanında gelir getirici türlerle alakalı 38 eylem planı hazırladıklarını vurgulayan Sayın Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bu gerçekten Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir dönüm noktası çünkü eskiden ormanlara girilemezdi ama şimdi ormanları otlatmaya açtık, arıcılara açtık. Yaklaşık 360 bal ormanı kurduk. O kadar bereketli oldu ki dünyada bal üretiminde ikinci sıraya yükseldik. Bunda orman teşkilatının büyük emeği var, herkese teşekkür ediyorum."
KKTC, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar Ve Afrika'da Ağaçlandırma
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın talimatıyla mevzuatı değişen orman teşkilatının, artık Türkiye'nin her yerinde, KKTC, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar ve Afrika'da ağaçlandırma yaptığını belirten Sayın Eroğlu, bu kapsamda okul bahçeleri, mezarlıklar, yol kenarları, ibadethaneler, hastane bahçeleri ve yol kenarlarının ağaçlandırıldığını söyledi.
Sayın Eroğlu, orman köylülerine şimdiye kadar 14,5 milyar lira destek verildiğini vurgulayarak, orman varlığının 15 yılda 15 milyon dekar arttığını, 2002'de 1,2 milyar metreküp olan orman servetinin geçen yıl 1,6 milyar metreküpe yükseldiğini bildirdi.
"Sulak alanların azaldığı" iddialarının doğru olmadığını aktaran Sayın Eroğlu, 9 milyon hektar olan korunan alanı 30 milyon hektara çıkardıklarını, tabiat ve milli parkların sayısının da arttırdıklarını ifade etti.
Malazgirt Ovası'nın "Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı" olarak belirlendiğini anımsatan Sayın Eroğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın katılımıyla Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümünün 26 Ağustos'ta kutlanacağını, gerekli hazırlıkları yapıldığını belirtti.
Su alanındaki yatırımlara ilişkin de bilgi veren Sayın Eroğlu, 15 yılda 7 bin 497 tesisi açtıklarını, bunlardan 525'inin baraj, bin 236'sının içme suyu tesisi olduğunu söyledi. Bakan Sayın Eroğlu, 2018-2019 yıllarını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini açıkladı.
"Muhteşem Bir Sistem Kurduk"
Sayın Eroğlu, bin 840 otomatik meteoroloji gözlem istasyonuyla Türkiye'nin havasını dünyanın her yerinden anlık olarak görmenin mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Meteoroloji alanında dünyada ilk altıya giren muhteşem bir sistemi kurduk." diye konuştu.
Orman yangınlarıyla mücadelede de en ileri teknolojiyi kullandıklarını belirten Sayın Eroğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde bir Bakan bulunduğu odadan havadaki helikopterin koordinatlarını veya o andaki hızını, kaç dakika sonra yangın alanına gideceğini göremez ama biz görüyoruz çünkü en ileri teknolojiyi kurduk." ifadesini kullandı.